- Konu Yazar
- #1
Rekombine süt ne demek?
Yavan süt tozunun krema ve su ile karıştırılması ve pastörizatörden geçirilmesiyle süt tozu sütü (Rekombine süt) elde edilir. Sınai işletmeler için tankerle sevk edilir. Genelde pastörizatörler darboğaz teşkil etmektedir. Pastörizatörün diğer ürünler için kullanım kapasitesinden düşülerek hesaplanır.Süt bakteriyi öldürür mü?
Bunun nedeni, sütün bozulmasına neden olan bakterilerle savaşacak yararlı bakterilerin (laktik asit bakterisi vb.) işlemlerde tamamen yok edilmiş olmasıdır. Süt, bir bakıma bu yararlı bakterilerin evidir, dışarıdan gelecek zararlı bakteri ve mikroplara karşı bu ev korunmalıdır.Rekombine tereyağı nedir?
Rekombine tereyağı nedir?Rekombine: Süt ürünü,üretilecek ürüne özgü yağ ve yağsız kurumadde ile su ve kurumadde oranını yeniden oluşturacak şekilde süt yağı ve yağsız süt kurumaddesini bir veya birden fazla değişik formunda,su ilavesiyle ya da su ilave etmeksizin,bir araya getirmek suretiyle üretilen üründür.
Süt Permeatı nedir?
Süt Permeatı nedir?Çeşitli peynirlerden elde edilen ve ultrafiltrasyon sisteminden geçirilen taze peyniraltısuyu permeatının pulverize edilerek kurutulmasıyla üretilmektedir.Yarı mamul maddedir. Toz olarak, eritilerek veya farklı gıda maddeleri ile birlikte kullanılabilir.
Süt kompozisyonu ne demek?
Süt kuru maddesi, yağ, protein, laktoz ve mineralleri içerir. Genel bir değerlendirme ile inek sütü ırklara göre değişmekle birlikte %3.7- 4.9 yağ, %3.1-3.8 protein %4.6-4.8 laktoz ve yaklaşık %0.74 külden oluşur. Süt kompozisyonunun varyasyonun %55 genotipten, %45’i ise çevre faktörlerinden kaynaklanmaktadır.Süt neden oluşur?
Bebek memeyi emdikçe meme ucundan beyne uyarı gider. Beyin bu uyarıya cevap olarak kana prolaktin hormonu salgılar. Bu hormon, süt üretim keseciklerinde sütün üretilmesini sağlar. Oksitosin adlı başka bir hormon sayesinde kesecikler kasılır ve içindeki süt kanallara akar.Sütü kaynatmak mikropları öldürür mü?
Sütü kaynatmak mikropları öldürür mü?Prof. Dr. Baş, sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için, 90 ila 95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürebileceğini ancak, sütün kaynatılınca içindeki vitaminler başta olmak üzere besin değerlerinin yüzde 50 ila 90 oranında azaldığını vurguladı.
Sütte titrasyon asitliği neden yapılır?
Sütte titrasyon asitliği neden yapılır?Sağım ve bekletme koşulları nedeniyle değişik tür mikroorganizma çeşitli yolla süte bulaşır. Bu mikroorganizmaların faaliyeti sütte asitliğin yükselmesine sebep olur. Başta laktik asit bakterileri olmak üzere bazı asit üreten bakteriler süt şekerini laktik aside parçalayarak asitliğin artmasına neden olur.
Rekombine süt endüstrisinde kullanılan başlıca kurutulmuş süt ürünler, yağsız süttozu, tam yağlı süttozu ve yayıkaltı tozudur.