- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Rekabet yasağı sözleşmesinin şartları nelerdir?
Rekabet yasağı sözleşmesinin geçerli kabul edilebilmesi için işçinin, işverenin müşteri çevresi veya üretim sırları veya işverenin yaptığı işler hakkında bilgi edinme imkânı bulunmalıdır. Bu tür bir konuma ulaşmamış işçi ile rekabet yasağı sözleşmesi yapılsa da kendisi için geçerlilik taşımayacaktır.Rekabet yasağı ne zaman sona erer?
Türk Borçlar Kanunu madde 444 hükmü uyarınca rekabet yasağı süresi en fazla 2 yıl olabilir. Bu süre 2 yılın altında kalacak şekilde işçi ve işveren arasında serbest şekilde kararlaştırılabilir. Ancak özel durum ve koşullar halinde 2 yılı geçmesi söz konusu olabilir.
Rekabet yasağı sözleşmesinde işçinin işverene karşı borçlandığı edim nedir?
İşçi ile işveren arasında imzalanan iş akdi, taraflara çeşitli borç ve yükümlülükler yükler. İşçinin, iş sözleşmesi ile işverene karşı üstlendiği borçlardan biri de sadakat borcudur. İşçinin işverene karşı sadakat borcu Türk Borçlar Kanunu madde 396’da vurgulanmıştır.
Rekabet yasağı hangi şirketlerin ortaklarını kapsar?
Rekabet yasağı ise anonim şirketlerde sadece yönetim kurulu üyeleri için geçerlidir. Diğer ortakların rekabet etmeme yükümlülükleri yoktur. Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerinin rekabet yasağında kıstas TTK.396 hükmü uyarınca da genel kurul üyelerinin muvafakatidir.İşçinin rekabet etmeme borcu nedir?
İşçinin rekabet etmeme borcu, iş sözleşmesine ayrı bir hüküm konmasa da sözleşmenin devam ettiği süre boyunca yürürlüktedir. Bu borç, genel olarak işçinin sadakat borcu içerisinde yer alan bir yükümlülüktür. Bu husus, Türk Borçlar Kanunu(TBK) m. 396/3’te açıkça düzenlenmiştir.
Yapma edimi ne demek?
Yapma Edimi : Bu edimde borçlu alacaklıya bir şeyi yapma konusunda borçlanmıştır. Örneğin hizmet sözleşmesi gibi. Yapma ediminde eğer borçlunun kişisel becerileri ile yapılacaksa borçlu edimi bizzat kendisi yapmak zorundadır. Yapmama Edimi : Borçlu bir şeyi yapmamak üzere taahütte bulunmasıdır.
İş sözleşmesinin kurulması ile doğan sadakat borcu, işçi tarafından işverenin çıkarlarını koruma ve gözetme borcudur. Rekabet etmeme borcu ise, iş sözleşmesinin sonuçlarından olan; işçinin işverene sadakat borcu içinde yer alan alt bir yükümlülüktür.