Rekabet yasagi sozlesmesini ne gecersiz kilar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Rekabet yasağı sözleşmesini ne geçersiz kılar?​

Rekabet yasağı sözleşmesi; süre bitimi, işverenin yararının kalmaması, iş akdinin haklı neden olmaksızın işveren tarafından feshi ve işçinin işverene yüklenebilen nedenle iş akdini feshetmesi hallerinde sona erecektir.

İşçinin İşverene Yüklenebilen Nedenle İş Akdini Feshetmesi İş sözleşmesinin işverene yüklenebilen, süreli feshi makul gösteren nedenlerden biriyle işçi tarafından feshedilmesi durumunda da rekabet yasağı sözleşmesi sona erer.

Rekabet yasağı sözleşmesinin şartları nelerdir?​

-İşverenin sınırları belirli faaliyet alanı, belirli coğrafi kesimler, şehir vs. muhakkak net bir yer sınırı bulunmalıdır. -Yer bakımından belirlenecek olan sınır, işverenin faaliyet alanını aşamaz. -İşçinin rekabet etmeme borcu da ancak belirli işler için geçerli olabilir.
Rekabet etmeme borcu en fazla kaç yıl?
Cevap: Bu durum eski işçi için öngörülemez bir durum olduğundan dolayı, işçiyi bağlamaz. Türk Borçlar Kanunu’nun 445. maddesinde belirtilen diğer bir önemli husus, rekabet yasağı sözleşmelerinde zaman bakımından sınırlandırılması. Burada söz konusu durum işçinin işvereniyle en fazla 2 yıl rekabet etmeme borcudur.
Rekabet yasağının süresi özel durum ve koşullar hariç olmak üzere azami kaç yıl?
i. TBK’nın 445/1. maddesi uyarınca, rekabet yasağı sözleşmesinin süresi özel durum ve koşullar dışında iki yılı aşamaz.

Rekabet yasağı sözleşmesinde işçinin işverene karşı borçlandığı edim ne tür bir edimdir?​

İşçi ile işveren arasında imzalanan iş akdi, taraflara çeşitli borç ve yükümlülükler yükler. İşçinin, iş sözleşmesi ile işverene karşı üstlendiği borçlardan biri de sadakat borcudur. İşçinin işverene karşı sadakat borcu Türk Borçlar Kanunu madde 396’da vurgulanmıştır.

Rekabet etmeme yükümlülüğü nedir?​

İş Hukukunda rekabet etmeme sözleşmesini, işçinin iş sözleşmesi sona erdikten sonra işverenle rekabet etmesinin yasaklandığı sözleşme olarak tanımlamak mümkündür. Bu sözleşme işçinin ekonomik geleceğini sınırladığı için bu sözleşmenin geçerli olması birtakım sınırlamalara tabi tutulmuştur.
Rekabet yasağı hangi şirketlerin ortaklarını kapsar?
Rekabet yasağı ise anonim şirketlerde sadece yönetim kurulu üyeleri için geçerlidir. Diğer ortakların rekabet etmeme yükümlülükleri yoktur. Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerinin rekabet yasağında kıstas TTK.396 hükmü uyarınca da genel kurul üyelerinin muvafakatidir.
İşçinin rekabet etmeme borcu nedir?
İşçinin rekabet etmeme borcu, iş sözleşmesine ayrı bir hüküm konmasa da sözleşmenin devam ettiği süre boyunca yürürlüktedir. Bu borç, genel olarak işçinin sadakat borcu içerisinde yer alan bir yükümlülüktür. Bu husus, Türk Borçlar Kanunu(TBK) m. 396/3’te açıkça düzenlenmiştir.

Rekabet yasağı sözleşmesinde işçinin işverene karşı borçlandığı edim nedir?​

Yapma edimi ne demek?​

Yapma Edimi : Bu edimde borçlu alacaklıya bir şeyi yapma konusunda borçlanmıştır. Örneğin hizmet sözleşmesi gibi. Yapma ediminde eğer borçlunun kişisel becerileri ile yapılacaksa borçlu edimi bizzat kendisi yapmak zorundadır. Yapmama Edimi : Borçlu bir şeyi yapmamak üzere taahütte bulunmasıdır.
Rekabet etmeme borcu hangi Edimdir?
Sadakat sözleşmesi nedir?
İş sözleşmesinin kurulması ile doğan sadakat borcu, işçi tarafından işverenin çıkarlarını koruma ve gözetme borcudur. Rekabet etmeme borcu ise, iş sözleşmesinin sonuçlarından olan; işçinin işverene sadakat borcu içinde yer alan alt bir yükümlülüktür.

Rekabet yasağı kimler için geçerli?​

Kollektif ortaklık rekabet yasağını ihlal eden ortağından neyi talep edemez?​

3.1- Bir ortak rekabet yasağına aykırı hareket ederse, şirket, bu ortaktan tazminat istemekte veya tazminat yerine bu ortağın kendi adına yaptığı işleri şirket adına yapılmış saymakta, üçüncü kişilerin hesabına yapmış olduğu işlerden doğan menfaatlerin şirkete bırakılmasını istemekte serbesttir.
Bölünebilir edim nedir ornek?
Bu açıdan maddi edim borçlunun mal varlığı üzerinden ifa edeceği edim olarak nitelendirilir. Borçlunun bütün olarak borcunu ifa etmesi gereken hallerde bölünmez edim söz konusuyken borcunu parça parça ifa edilebileceği haldeyse bölünebilir edim söz konusudur.
 
Geri
Üst