- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Rekabet Yasağı sözleşmesi ne tür bir sözleşmedir?
Rekabet yasağı sözleşmesi; işçinin iş sözleşmesi sona erdikten sonra, belirli bir faaliyet alanında, belirli bir coğrafi bölgede, belirli bir zaman dilimi içerisinde, işverenle rekabet ilişkisi içerisine girmemeyi taahhüt ettiği sözleşmedir.Rekabet yasağı hangi kanunda?
Türk Borçlar Kanunu’nun 445. maddesinde olaya şöyle deyiniliyor: ”Rekabet yasağı, işçinin ekonomik geleceğini hakkaniyete aykırı olarak tehlikeye düşürecek biçimde yer, zaman ve işlerin türü bakımından uygun olmayan sınırlamalar içeremez ve süresi, özel durum ve koşullar dışında iki yılı aşamaz.”Rekabet Yasağı sözleşmesi şartları nelerdir?
“Madde 444-Fiil ehliyetine sahip olan işçi, işverene karşı, sözleşmenin sona ermesinden sonra herhangi bir biçimde onunla rekabet etmekten, özellikle kendi hesabına rakip bir işletme açmaktan, başka bir rakip işletmede çalışmaktan veya bunların dışında, rakip işletmeyle başka türden bir menfaat ilişkisine girişmekten …
İşçinin rekabet etmeme borcu nedir?
İş akdinin devamı süresince işçinin işverenle rekabet etmemesi sadakat borcu içinde yer alan bir yükümlülüktür. İşçinin iş sözleşmesi devam ederken rekabet etmeme borcu doğrudan doğruya iş sözleşmesinden kaynaklanmakta ve sadakat borcu bağlamında ortaya çıkmaktadır.Rekabet yasağı sözleşmesinde işçinin işverene karşı yüklediği edim ne tür bir edimdir?
İşçinin, iş sözleşmesi ile işverene karşı yüklendiği borçlardan biri de sadakat borcudur. Fiil ehliyetine sahip olan bir işçinin, ekonomik geleceğini tehlikeye düşürme- mek şartı ile yazılı olarak yapılacak olan bir rekabet yasağı sözleşmesi ile işverenin ekonomik menfaatleri güvence altına alınmış olur.Rekabet yasağının süresi özel durum ve koşullar hariç olmak üzere azami kaç yıl?
TBK’nın 445/1. maddesi uyarınca, rekabet yasağı sözleşmesinin süresi özel durum ve koşullar dışında iki yılı aşamaz.
İşçinin rekabet etmeme borcu, iş sözleşmesine ayrı bir hüküm konmasa da sözleşmenin devam ettiği süre boyunca yürürlüktedir. Bu borç, genel olarak işçinin sadakat borcu içerisinde yer alan bir yükümlülüktür. Bu husus, Türk Borçlar Kanunu(TBK) m. 396/3’te açıkça düzenlenmiştir.
İş sözleşmesinin kurulması ile doğan sadakat borcu, işçi tarafından işverenin çıkarlarını koruma ve gözetme borcudur. Rekabet etmeme borcu ise, iş sözleşmesinin sonuçlarından olan; işçinin işverene sadakat borcu içinde yer alan alt bir yükümlülüktür.
Rekabet yasağı hangi şirketlerin ortaklarını kapsar?
Rekabet yasağı ise anonim şirketlerde sadece yönetim kurulu üyeleri için geçerlidir. Diğer ortakların rekabet etmeme yükümlülükleri yoktur. Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerinin rekabet yasağında kıstas TTK.396 hükmü uyarınca da genel kurul üyelerinin muvafakatidir.