Rekabet Yasagi sozlesmesi nasil gecersiz olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Rekabet Yasağı sözleşmesi nasıl geçersiz olur?​

İşçinin İşverene Yüklenebilen Nedenle İş Akdini Feshetmesi İş sözleşmesinin işverene yüklenebilen, süreli feshi makul gösteren nedenlerden biriyle işçi tarafından feshedilmesi durumunda da rekabet yasağı sözleşmesi sona erer.

Rekabet yasağı sözleşmesi ne zaman yapılır?​

Rekabet yasağı sözleşmesi, işçinin iş sözleşmesi devam ettiği süre içinde işverenin müşterileri ile kontak halinde olması ya da iş sırlarına hakimiyeti nedeniyle, iş akdi sona erdikten sonra belirli bir faaliyet alanında, belirli bir coğrafi bölgede ve belirli bir zaman içerisinde işvereniyle rekabet etmekten.
Rekabet kavramı nedir?
Rekabet, üstünlük sağlama amacı ile rakiplere karşı yürütülen yarışma etkinliklerinin bütünüdür. Bu terim işletmecilik, iktisat, çevrebilim, spor ve sanat dallarını da içeren alanlarda sıkça kullanılır. Rekabet iki ya da daha çok güç, kuruluş, işletme, sistem, birey, ya da grup arasında yeralabilir.
Rekabet Yasağı sözleşmesi kaç yıldır?
Türk Borçlar Kanunu madde 444 hükmü uyarınca rekabet yasağı süresi en fazla 2 yıl olabilir. Bu süre 2 yılın altında kalacak şekilde işçi ve işveren arasında serbest şekilde kararlaştırılabilir. Ancak özel durum ve koşullar halinde 2 yılı geçmesi söz konusu olabilir.

Haksız rekabet davası kim açabilir?​

Haksız Rekabet Davalarını Kimler Açabilir? Davacı sıfatına sahip olabilecek olan kişiler şunlardır: Zarar gören veya zarar görme tehlikesine maruz kalan kimseler: Bu sıfata sahip olan kimseler genellikle haksız rekabet fiilini işleyen kişi veya kurumun rakipleridir.

Haksız rekabet nedeniyle hangi davalar açılır?​

(1) Tespit Davası: Fiilin haksız olup olmadığının tespitinin yapılabilmesi adına tespit davası ikame olunur. (2) Haksız Rekabetin Men’i Davası: Hali hazırda devam eden ve haksız rekabet teşkil eden bir fiilin sonuçlarının giderilmesi adına haksız rekabetin men’i davası ikame olunur.
Rekabet etmeme yasağı kaç yıl?
Rekabet Yasağının Sınırlandırılması ”Rekabet yasağı, işçinin ekonomik geleceğini hakkaniyete aykırı olarak tehlikeye düşürecek biçimde yer, zaman ve işlerin türü bakımından uygun olmayan sınırlamalar içeremez ve süresi, özel durum ve koşullar dışında iki yılı aşamaz.”
Rekabet yasağı süresi kaç yıldır?
Sadakat borcu, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 396. maddesinde: “İşçi, yüklendiği işi özenle yapmak ve işverenin haklı menfaatinin korunmasında sadakatle davranmak zorundadır.
İşçinin, rakip bir işletmede çalışmak veya kendi hesabına çalışmak gibi işverenin zararına olacak bir takım işlemleri yapmama yükümlülüğünün olmasına rekabet yasağı denir. Rekabet yasağı kimi durumda kanundan kaynaklanırken kimi durumda işçi ile işveren arasındaki sözleşmeden kaynaklanır.
Kollektif ortaklık rekabet yasağını ihlal eden ortağından neyi talep edemez?
3.1- Bir ortak rekabet yasağına aykırı hareket ederse, şirket, bu ortaktan tazminat istemekte veya tazminat yerine bu ortağın kendi adına yaptığı işleri şirket adına yapılmış saymakta, üçüncü kişilerin hesabına yapmış olduğu işlerden doğan menfaatlerin şirkete bırakılmasını istemekte serbesttir.
Sadakat borcunun temel dayanağı nedir?
Đşçinin sadakat borcu, “doğruluk ve dürüstlük ilkesi temeli üzerine kurulu olup, işverenin korunmaya değer haklı çıkarlarını en iyi şekilde koru- mak ve söz konusu çıkarlara zarar verebilecek her türlü davranıştan kaçınmak yükümlülüğünü ifade eder”6.

Işçininn işverene sadakat borcundan yapmama borcu neyi ifade ediyor?​

İşçi, hizmet ilişkisi devam ettiği sürece, sadakat borcuna aykırı olarak bir ücret karşılığında üçüncü kişiye hizmette bulunamaz ve özellikle kendi işvereni ile rekabete girişemez. İş sözleşmesinin kurulması ile doğan sadakat borcu, işçi tarafından işverenin çıkarlarını koruma ve gözetme borcudur.

Rekabet yasağı kaç yıl sürer?​

Kollektif şirketlerde rekabet yasağının ihlalinden doğan tazminat davalarında zamanaşımı süresi ne kadardır?
Bu hak, bir işlemin yapıldığının veya ortağın diğer bir şirkete girdiğinin öğrenildiği tarihten başlayarak 3 ay ve her hâlde işlemin yapıldığı tarihten itibaren 1 yıl sonra zamanaşımına uğrar.
 
Geri
Üst