- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Rekabet yasağı kimlere verilir?
“Rekabet yasağı” ile çalışanın iş ilişkisi devam ederken işverenin müşteri çevresine veya iş sırlarına vakıf olması nedeniyle, iş sözleşmesi sona erdikten sonra, belirli bir faaliyet alanında, belirli bir coğrafi bölgede ve belirli bir zaman dilimi içerisinde işverene rakip bir işletmede çalışması, rakip bir işletmeyle …Sigortalı çalışan işçi başka işte çalışabilir mi?
İşçinin aynı anda birden fazla işyerinde çalışması ve çalıştığı tüm bu işyerlerinde sigortasının yapılması için işverenlerinden herhangi bir izin alması gerekmemektedir. Ancak işverenden habersiz bir şekilde başka bir işyerinde çalışılması halinde işverenin haklı fesih hakkı doğmaktadır.İşveren işçiyi başka işte çalıştırılabilir mi?
İşveren işçiyi başka işte çalıştırılabilir mi?İşçinin Eşzamanlı Olarak Birden Fazla İşte Çalışması Mümkün Müdür? İş Kanunu’na göre, bir işyerinde haftalık azami çalışma süresi olan 45 saati geçmemek kaydıyla işçilerin asıl işinin dışında ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır.
Rekabet yasağı anlaşması en çok ne kadar süre için yapılabilir?
Türk Borçlar Kanunu madde 444 hükmü uyarınca rekabet yasağı süresi en fazla 2 yıl olabilir. Bu süre 2 yılın altında kalacak şekilde işçi ve işveren arasında serbest şekilde kararlaştırılabilir. Ancak özel durum ve koşullar halinde 2 yılı geçmesi söz konusu olabilir. Burada somut olaya göre değerlendirme yapmak gerekir.Rekabet yasağı sözleşmesini ne geçersiz kılar?
İşçinin İşverene Yüklenebilen Nedenle İş Akdini Feshetmesi İş sözleşmesinin işverene yüklenebilen, süreli feshi makul gösteren nedenlerden biriyle işçi tarafından feshedilmesi durumunda da rekabet yasağı sözleşmesi sona erer.Rekabet etmeme yükümlülüğü nedir?
Rekabet etmeme yükümlülüğü nedir?İş Hukukunda rekabet etmeme sözleşmesini, işçinin iş sözleşmesi sona erdikten sonra işverenle rekabet etmesinin yasaklandığı sözleşme olarak tanımlamak mümkündür. Bu sözleşme işçinin ekonomik geleceğini sınırladığı için bu sözleşmenin geçerli olması birtakım sınırlamalara tabi tutulmuştur.
Çalışmadan sigorta primi yatırmak suç mu?
Herhangi bir işte çalışmayan kişinin çalışıyor gösterilmesi, kanunlara göre suç teşkil ediyor. Bir kişinin sahte sigortalı olduğu tespit edildiğinde, öncelikle sigortalılığı iptal ediliyor. Sigortalı gösterilen süre geçersiz sayılıyor ve bu dönemde yatırılmış prim ödemeleri SGK’ya gelir kaydediliyor.Rekabet etmeme borcu en fazla kaç yıl?
Cevap: Bu durum eski işçi için öngörülemez bir durum olduğundan dolayı, işçiyi bağlamaz. Türk Borçlar Kanunu’nun 445. maddesinde belirtilen diğer bir önemli husus, rekabet yasağı sözleşmelerinde zaman bakımından sınırlandırılması. Burada söz konusu durum işçinin işvereniyle en fazla 2 yıl rekabet etmeme borcudur.Rekabet yasağı süresi azami kaç yıldır?
Rekabet yasağı süresi azami kaç yıldır?Türk Borçlar Kanunu madde 445’te rekabet yasağı sözleşmesinin süresinin özel durumlar ve koşullar dışında iki yılı aşamayacağına ilişkin hüküm yer almaktadır.
Rekabet yasağı sözleşmesinde işçinin işverene karşı borçlandığı edim ne tür bir edimdir?
İşçi ile işveren arasında imzalanan iş akdi, taraflara çeşitli borç ve yükümlülükler yükler. İşçinin, iş sözleşmesi ile işverene karşı üstlendiği borçlardan biri de sadakat borcudur. İşçinin işverene karşı sadakat borcu Türk Borçlar Kanunu madde 396’da vurgulanmıştır.Rekabet etmeme borcu hangi Edimdir?
İşçinin rekabet etmeme borcu, iş sözleşmesine ayrı bir hüküm konmasa da sözleşmenin devam ettiği süre boyunca yürürlüktedir. Bu borç, genel olarak işçinin sadakat borcu içerisinde yer alan bir yükümlülüktür. Bu husus, Türk Borçlar Kanunu(TBK) m. 396/3’te açıkça düzenlenmiştir.Rekabet etmeme sözleşmesi nedir?
Rekabet etmeme sözleşmesi nedir?Rekabet yasağı sözleşmesi; işçinin iş sözleşmesi sona erdikten sonra, belirli bir faaliyet alanında, belirli bir coğrafi bölgede, belirli bir zaman dilimi içerisinde, işverenle rekabet ilişkisi içerisine girmemeyi taahhüt ettiği sözleşmedir.