- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 255.857
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Rekabet yasağı kimler için?
Yasanın açık düzenlemesi anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri için rekabet yasağını öngörmektedir. İlgili hüküm uyarınca yönetim kurulu üyeleri şirket genel kurulunun iznini almadan şirketin faaliyet konusuna giren ticari işlerle uğraşamayacaktır.Yönetim kurulu üyeleri şirketle rekabet edebilir mi?
Yönetim Kurulu Üyelerinin Şirketle Rekabet Yasağı Türk Ticaret Kanunu’nda rekabet etmeme yükümlülüğü yalnızca yönetim kurulu üyeleri bakımından öngörülmüştür. Yönetim kuruluna yüklenmiş olan bu yasak, sadakat yükümlülüğünün bir gereğidir.Anonim şirketlerde rekabet yasağı kimler için öngörülmüştür?
Ayrıca belirtmek gerekir ki; rekabet yasağı her şeyden önce şirketin fiilen uğraştığı işlerle sınırlandırılmıştır. İşletme konusuna girmekle birlikte şirketin fiilen uğraşmadığı işler de yasak kapsamında değildir. Kanunda rekabet etmeme yükümlülüğü anonim şirketlerde yalnızca yönetim kurulu üyeleri için düzenlenmiştir.
Rekabet yasağı hangi edim türüdür?
Rekabet yasağı sözleşmesi; işçinin iş sözleşmesi sona erdikten sonra, belirli bir faaliyet alanında, belirli bir coğrafi bölgede, belirli bir zaman dilimi içerisinde, işverenle rekabet ilişkisi içerisine girmemeyi taahhüt ettiği sözleşmedir.Rekabet yasağı ne zaman sona erer?
Rekabet Yasağının sona ermesi İş sözleşmesinin haklı bir sebep olmaksızın işveren tarafından veya işverene yüklenebilen bir neden ile çalışan tarafından feshedilmesiyle rekabet yasağı sona erecektir.Rekabet yasağı nedir ticaret hukuku?
Hukukumuzda sadece haksız ya da hukuka aykırı rekabet oluşturan eylemlere ilişkin düzenlemelerle yetinilmemiş, bazı kişiler için başlı başına rekabet etme eylemi yasaklanmıştır. Bu düzenlemelerde rekabet eylemi belirli kimseler için kanunda öngörülen koşullarla yasaklanmakta ve “rekabet yasağı” söz konusu olmaktadır.
Limited şirket ortağının rekabet yasağı var mıdır?
TTK’nın 626/f.2 hükmünde, “Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemiş ya da diğer tüm ortaklar yazılı şekilde izin vermemiş ise, müdürlerin şirketle rekabet oluşturan bir faaliyette bulunamayacağı” belirtilmiştir.Rekabet Yasağı sözleşmesi nelerdir?
Rekabet yasağı hangi kanun?Türk Borçlar Kanunu’nun 445. maddesinde olaya şöyle deyiniliyor: ”Rekabet yasağı, işçinin ekonomik geleceğini hakkaniyete aykırı olarak tehlikeye düşürecek biçimde yer, zaman ve işlerin türü bakımından uygun olmayan sınırlamalar içeremez ve süresi, özel durum ve koşullar dışında iki yılı aşamaz.”