Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Rehinli alacagin kapsaminda yer alan unsurlar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Rehinli alacağın kapsamında yer alan unsurlar nelerdir?​

sviçre Medeni Kanunu’nun 891/f.II maddesine göre ise; alacak rehninin rehinle teminat altına alınan alacak bakımından kapsamına, ana para, akdi faiz, gecikme faizi ve takip masrafları girmektedir.

Rehin sözleşmesi şekle tabi mi?​

Taşınır Rehni Sözleşmesinin Şekli TMK’da taşınır rehni kurulmasına ilişkin herhangi bir şekil şartı öngörülmemiştir. Bu durumda kural olarak taşınır rehni kurulmasında, kanunda öngörülen ayrık durumlar dışında herhangi bir şekil şartı aranmamaktadır.

İpotek bir rehin midir?​

İpotek bir rehin midir?
Rehin, Türk Dil Kurumu tarafından “ödenince geri almak şartıyla bir borcun ödeneceğine teminat olarak borçlunun, alacaklıya verdiği değerli şey” olarak tarif edilmektedir. İpotek ise gayrimenkullerin yani taşınmazların rehini anlamında kullanılmaktadır.

Rehin sözleşmesini kim düzenler?​

Taşınır Rehni Sözleşmesi, Kanun ve Uygulama Yönetmeliği’nde “rehin hakkını tesis etmek amacıyla rehin veren ile alacaklı arasında imzalanan sözleşme” olarak tanımlanmıştır. Yazılı olarak hazırlanan sözleşmelerin Rehinli Taşınır Sicili nezdinde imzalanması veya taraf imzalarının noterce onaylanması gerekmektedir.

Rehin hakkı hangi hakka girer?​

MADDE 7- (1) Birleşen veya karışan taşınır varlıklar üzerinde rehin hakkı kurulabilir. (2) Bir taşınırın diğer bir taşınırla bütünleyici parçası olacak şekilde karışması veya birleşmesi hâlinde; rehin hakkı o taşınır varlığın tamamı üzerinde tesis edilmiş sayılır.

Taşınmaz Rehninde rehin kurulabilmesi için kurucu unsur nedir?​

Taşınmaz Rehninde rehin kurulabilmesi için kurucu unsur nedir?
Kural olarak rehnin zorunlu unsurları, ticaret unvanı, işletme adı ve menkul işletme tesisatıdır. Ticari işletmeye özgülenen ihtira beratları, markalar, modeller, resimler ve lisanslar gibi sınaî haklar ise ihtiyari unsurlardır; zira bunların biri veya birkaçı rehnin kapsamı dışında bırakılabilir.
Taşınır rehni ne demek?​
Bir alacağa teminat olmak şartıyla, alacağın tahsil edilememesi durumunda alacaklıya verilen eşya veya hakka rehin adı verilir. Taşınmazlar için kurulan rehin hakkına ise ipotek denir.Taşınır mallar için rehin, zilyetliğin yani fiili hâkimiyetin devri ile yapılabilir.
Taşınmaz Rehinine ilişkin rehin sözleşmesinin tabi olduğu geçerlilik şekli nedir?​
Rehin hakkının geçerliliği, güvence altına aldığı alacağın geçerli olmasına bağlıdır. Asıl alacağın kaynağını teşkil eden sözleşme geçerlilik şartlarını taşımaması durumunda rehin hakkının geçersiz olduğu ya da herhangi bir sebeple asıl alacak sona ermişse rehin hakkının da sona erdiği kabul edilmektedir.

Rehinli tapu nedir?​

Rehinli tapu nedir?

1 derece rehin ne demek?​

Derece, taşınmazın varsayımsal değerinin bölünmesiyle elde edilen değer parçaları olarak tanımlanmaktadır. Dereceler birbirinden tamamen bağımsız olup, her derecede derecenin değerine erişinceye kadar rehin hakkı tesis edilebilir. Türk Medeni Kanunu’nda sabit dereceler sistemi kabul edilmiştir.

Rehin hakkı nelere kurulur?​

Rehin veren kişiye ne denir?​

Rehin veren kişiye ne denir?
4 Rehin, akdin ismi olduğu gibi, akde mevzu olan mal (merhûn) manasına da kullanılır. Râhin, rehin veren kişi (borçlu), mürtehin ise hak sahibi sıfatıyla rehin alan kimsedir (alacaklı).
 
Rehinli alacağın kapsamını belirten bilgilere göre, sviçre Medeni Kanunu'nun 891/f.II maddesine göre, alacak rehninin, rehinle teminat altına alınan alacak için ana para, akdi faiz, gecikme faizi ve takip masraflarını kapsadığı belirtilmiştir.

Rehin sözleşmesinin şekle tabi olup olmadığına dair bilgiye göre, Taşınır Rehni Sözleşmesi için Türk Medeni Kanunu'nda taşınır rehni kurulabilmesi için herhangi bir şekil şartının öngörülmediği ifade edilmektedir. Yani, genel olarak kanunda özel bir şekil şartı bulunmamaktadır.

İpotek ve rehin arasındaki farka dair bilgiye göre, rehin Türk Dil Kurumu'na göre "borcun ödeneceğine teminat olarak borçlunun, alacaklıya verdiği değerli şey" iken, ipotek ise gayrimenkullerin rehni anlamında kullanılmaktadır. Yani, ipotek genellikle taşınmazları kapsar.

Rehin sözleşmesini kimin düzenlediğine dair bilgiye göre, Taşınır Rehni Sözleşmesi rehin hakkını tesis etmek amacıyla rehin veren ile alacaklı arasında imzalanan bir sözleşmedir. Bu sözleşmelerin yazılı olarak hazırlanması ve Rehinli Taşınır Sicili'nde imzalanması veya noter tarafından onaylanması gerekmektedir.

Rehin hakkının hangi hakka girdiğine dair bilgiye göre, birleşen veya karışan taşınır varlıklar üzerinde rehin hakkı kurulabileceği ve bir taşınırın diğer bir taşınırla bütünleyici parçası olacak şekilde karışması veya birleşmesi durumunda rehin hakkının o taşınır varlığın tamamı üzerinde tesis edilmiş sayıldığı belirtilmektedir.

Taşınmaz Rehninde rehin kurulabilmesi için kurucu unsurun ne olduğuna dair bilgiye göre, rehinin kural olarak zorunlu unsurlarının ticaret unvanı, işletme adı ve menkul işletme tesisatı olduğu ifade edilmektedir. Ticari işletmeye özgülenen ihtira beratları, markalar, modeller, resimler ve lisanslar gibi sınaî haklar ise ihtiyari unsurlardır ve rehne dahil edilmeyebilir.

Taşınır rehni ve taşınmaz rehni kavramlarına dair bilgiye göre, taşınır rehni bir alacağa teminat olmak şartıyla verilen eşya veya hakkı ifade ederken, taşınmazlar için kurulan rehin hakkına ise ipotek denir. Taşınır mallar için rehin, zilyetliğin yani fiili hâkimiyetin devri ile yapılabilir.

Rehinli tapu ve 1 derece rehin gibi konular da ele alındığı için, rehin hakkının geçerliliği, kurucu unsurlar, rehin veren kişinin ve rehin alan kişinin rolleri gibi konularda detaylı bilgiler sunulmuştur.
 
Geri
Üst