AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Rehin kaydinin sicilden terkini kac gun?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.623
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Rehin kaydının sicilden terkini kaç gün?​

MADDE 15- (1) Rehin alacaklısı, alacağın son bulduğu tarihten itibaren üç işgünü içinde, rehin kaydının Sicilden terkini için başvuruda bulunur.

Rehin Sözleşmesi ticaret siciline kaç gün içerisinde tescil edilmelidir?​

Ticari İşletme Rehninin Tescili: Ticari işletme rehni tescil talebinin rehin sözleşmesinin noter tarafından düzenlendiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde, usulüne uygun olarak doldurulup yetkililerce imzalanmış sicil müdürlüğünden temin edilen 1 nüsha beyannameyle (Örnek-38) yapılması zorunludur.

Rehinli taşınır sicili nedir?​

Rehinli taşınır sicili nedir?
TARES Nedir? TARES, “Ticari İşlemler için Taşınır Rehin Sicili”dir. Yeni TİTRK kapsamında, artık ticari işletme rehinlerinde tüm işletmenin üzerine rehin koymak yerine, işletmenin bünyesinde bulunan varlıkların bir bölümünün ya da hepsinin üzerinde rehin tesis edilebilmektedir.

Rehinli taşınır sicili hangisi kurar?​

Rehinli Taşınır Sicilinin kuruluş ve işleyişi, protokol ile Türkiye Noterler Birliği tarafından gerçekleştirilecek.”

Taşınır rehni sözleşmesi nereye tescil edilir?​

Bu yönde hazırlanan rehin sözleşmesi güvenli elektronik imza veya noter huzurunda imzalanması gerekmektedir. İmza edilen rehin sözleşmesi noterliklerde Taşınır Rehin Siciline (TARES) tescil edilmekle Kanun çerçevesinde geçerli bir rehin hakkı kurulmuş olur.

Taşınır rehin sözleşmesi nedir?​

Taşınır rehin sözleşmesi nedir?
Taşınır Rehni Sözleşmesi, Kanun ve Uygulama Yönetmeliği’nde “rehin hakkını tesis etmek amacıyla rehin veren ile alacaklı arasında imzalanan sözleşme” olarak tanımlanmıştır. Yazılı olarak hazırlanan sözleşmelerin Rehinli Taşınır Sicili nezdinde imzalanması veya taraf imzalarının noterce onaylanması gerekmektedir.
Rehin sözleşmesi yapıldığı günden itibaren kaç gün içinde işletmenin kayıtlı olduğu ticaret veya Esnaf siciline tescil edilmesi gerekir?​
Rehnin Tescili ve Hükümleri Rehin hakkının doğumu için ticari işletme rehni sözleşmesinin 10 gün içinde tescili gerekir. Tescil, ticari işletmeler için ticaret siciline, esnaf işletmeleri içinse Esnaf ve Sanatkârlar Siciline yapılır. Tescil, bir geçerlilik şartıdır ve rehin için kurucu niteliktedir.
Rehin alacaklısı kim olabilir?​
Rehin alacaklısı olabilecek kişiler şunlardır: Kredi kuruluşları Tacir. Esnaf.

Rehinli alacaklar nedir?​

Rehinli alacaklar nedir?
Bir alacağa teminat olarak, alacağın tahsil edilememesi durumunda bunun için alacaklıya verilen eşya veya haktır. Böylece alacaklıya verilen şey rehin veya diğer adıyla merhundur. Rehin, alacaklıya yapılacak ödemeyi belirli bir şey üzerinde teminat altına almayı sağlayan sözleşmedir.
 
Rehin kaydının sicilden terkinin kaç gün içinde yapıldığına dair bilgi MADDE 15- (1) içinde açıklanmıştır. Buna göre, rehin alacaklısı, alacağın son bulduğu tarihten itibaren üç işgünü içinde rehin kaydının Sicilden terkinin gerçekleşmesi için başvuruda bulunmalıdır.

Ayrıca, Ticari İşletme Rehninin Tescili konusunda da belirli bir süre bulunmaktadır. Ticari işletme rehni tescil talebinin rehin sözleşmesinin noter tarafından düzenlendiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde, usulüne uygun olarak doldurulup yetkililerce imzalanmış sicil müdürlüğünden temin edilen 1 nüsha beyannameyle (Örnek-38) yapılması gerekmektedir.

Rehinli Taşınır Sicili (TARES) hakkında ise bir tanım ve kuruluş bilgisi verilmiş. TARES, “Ticari İşlemler için Taşınır Rehin Sicili” olarak tanımlanmış ve protokol ile Türkiye Noterler Birliği tarafından kurulduğu belirtilmiştir.

Taşınır rehin sözleşmesi, Kanun ve Uygulama Yönetmeliği’nde “rehin hakkını tesis etmek amacıyla rehin veren ile alacaklı arasında imzalanan sözleşme” olarak açıklanmıştır. Bu sözleşmelerin Rehinli Taşınır Sicili nezdinde imzalanması veya taraf imzalarının noterce onaylanması gerektiği belirtilmiştir.

Rehin alacaklısının kim olabileceğine dair bilgi verilmiş. Kredi kuruluşları, tacirler ve esnaflar rehin alacaklısı olabilecek kişiler arasında sayılmıştır.

Son olarak, rehinli alacaklar kavramı açıklanmıştır. Bir alacağa teminat olarak, alacağın tahsil edilememesi durumunda alacaklıya verilen eşya veya hak, yani rehinli alacaklar, rehin veya merhun olarak adlandırılmaktadır. Bu şekilde alacaklıya ödemeyi belirli bir şey üzerinde teminat altına almayı sağlayan sözleşme olarak tanımlanmıştır.
 
Geri
Üst