Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Rehberlik nasil ortaya cikti?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Rehberlik nasıl ortaya çıktı?​

Rehberlik çalışmaları 20. yüzyıl başlarında Amerika’da ortaya çıkmıştır. Rehberlik uygulamaları ilk olarak meslek seçimine-iş bulmaya yönelik başlamıştır. 1908 yılında Boston’da Parsons bir büro açarak iş arayanlara yardım hizmetleri vermeye başlayarak ilk rehberlik çalışmasını yapmıştır.

Rehberlik alanın kaç boyutu vardır?​

Rehberlik anlayışının üç boyutu vardır. 1) Kavramsal Boyut: Rehberliğin temel ilke ve kavramlarını anlama boyutudur. 2) Tutumsal Boyut: Rehberlik görev ve sorumluluklarını kabul edilmesidir. 3) Sosyal Boyut: Bu ilke ve kavramların insan ilişkilerine yansımasıdır.
Rehberlik ne zaman çıktı?
1Öğrencileri iş olanaklarından haberdar etmek anlamında ilk rehberlik denemesi 1895 yıllarında başlatılmıştır. 2-1908 yılında Boston da Frank Parsans ilk mesleki büroyu kurmuştur. 3- 1909/ 1915 yılları arasında rehberlik uygulamalarının yaygınlaştığı görülmektedir.

Rehberlik birimi nedir?​

Rehberlik servisi, öğrencilerimizin okula uyumunu sağlamada ve bu konuda veliyi yönlendirmede etkin bir rol oynar. Çeşitli konularda seminerler düzenleyerek öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin ihtiyaç duydukları konularda bilgi sahibi olmasına yardımcı olur.

Rehberlik hizmeti dünyada ilk kez kim tarafından başlatılmıştır?​

Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri ilk olarak Amerika’da, öğrencileri iş olanaklarından haberdar etmek amacıyla 1895 yıllarında başlatılmıştır. Bu çalışmaları izleyen yıllarda Boston’da Frank Parsana ilk mesleki büroyu kurmuştur.
Türkiyede rehberlik ne zaman başladı?
Milli Eğitim Şurasında alınan kararlar gereğince 1974–75 öğretim yılında bütün orta dereceli okullarda “yaygın” olarak rehberlik çalışmaları başlatılmıştır.

Rehberlik hizmetleri bilimsel midir?​

Rehberlik bilimsel ve profesyonel bir yardımdır. Rehberlik yardımının dayandığı bilimsel ilkeler ve yöntemler vardır. Onun için, rehberlik hizmetleri bu alanda yetişmiş uzman kişilerce profesyonel bir düzeyde sunulduğu taktirde etkili olabilir.

Rehberlik servisinde neler yapılır?​

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ OLARAK; Bireysel, mesleki ve eğitsel psikolojik danışma ve rehberlik çalışmaları; bireysel görüşmeler, grup çalışmaları, geziler, bültenler, seminerler, hizmet içi eğitim çalışmaları, bilgilendirme toplantıları, test ve envanter uygulamaları aracılığıyla yapılmaktadır.
Rehberliği başlatan kişi kimdir?
Rehberlik hareketinin kurucusu olarak bilinen Frank Parsons, 1908’de Boston’da kurduğu mesleki rehberlik bürosuyla gençlere seçecekleri mesleklerle ilgili danışma hizmeti vermiştir. Amaç, gençlerin, kendi imkân ve yeteneklerine en uygun mesleği seçmelerine ve bu mesleğe hazırlanarak girmelerine yardım etmektir.

Rehberlik ilk olarak hangi Milli Eğitim Şurasında ele alınmıştır?​

-1960’dan sonra,rehberlik hizmetleri ilk kez,7.Milli Eğitim Şurasında ele alınmıştır. -MEB 1970-1971 yıllarında 24 okulda rehberlik uygulamalarını başlatmıştırve 1974-1975 yıllarında tüm orta dereceli okullarda rehberlik çalışmaları uygulanmaya başlanmıştır.

Geri