Regaib Kandili 2011 Regaib Kandili ne zaman

SoruCevap

Yeni Üye
Regaip Kandili 2019 Regaib Kandili ne zaman 2019,
2019 Regaip Kandili 2019 Regaib Kandili ne zaman

Bu Yıl Regaib Gecesi 02 03 Haziran Perşembe gecesini Cumaya gecesine bağlayan Gece

imagesregaibkandili2019regaibkandilinezaman5ad2e00c9eed1Regaip Kandiliniz Mubarek Olsunimagesregaibkandili2019regaibkandilinezaman5ad2e00e15d67

Regaib arapca bir kelimedir ve reğabekokunden gelmektedir Reğabekelime olarak herhangi bir şeyi istemek arzulamak ona karşı meyletmek ve onu elde etmek icin caba sarf etmek demektir Reğibkelimesi ise reğabe'den turemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen arzulanan taleb edilen şey demektir Muennesi reğibedir Reğibenin coğulu da reğaibdir Kelime olarak Regaibin aslı budur

Receb’in ilk cuma gecesine Regaib gecesi denir Bu geceye Regaib gecesi ismini melekler vermişlerdir Her Cuma gecesi kıymetlidir Bu iki kıymetli gece bir araya gelince daha kıymetli oluyor Allahu teala bu gecede muminlere ragibetler ihsanlar ikramlar yapar Bu geceye hurmet edenleri affeder Bu gece yapılan dua kabul olur namaz oruc sadaka gibi ibadetlere sayısız sevaplar verilir Regaib gecesini ibadetle gecirmeli kazası olan hic değilse bir gunluk kaza namazı kılmalı! Kazası olmayan da nafile namaz kılar Kur’anı kerim okur tesbih ceker tovbe istiğfar eder Perşembe gunu oruc tutup gecesini de ihya etmek cok sevaptır Receb ayında oruc tutmak faziletlidir

Peygamberimiz (asm)’ ın Ramazan ayından sonra en cok oruc tuttuğu ay Receb ayıdır Bu Receb ayında oruc tutmanın muazzam muhteşem sevabları var

Bir de bu ayda sevablar kulların defterlerinin sevab hanelerine bol bol dokulmesi dolayısıyla da recebul esabb denmiştir Yani sevabların bol bol şarı şarıl gurul gurul dokulduğu ay demek Sabbe Arapcada dokmek demek Nehrin de boyle dağlardan cağlayarak şaldur şuldur akıp da dokulduğu yere munsab derler; o da aynı kokten Recebul esabb; Allah'ın rahmetinin cUşa gelip ikram u ihsanatının şarıl şarıl guldur guldur kullara geldiği ay demektir

Arifler ve din alimleri kitaplarında yazmışlar ki bu ay ekim ekme ziraat ayıdır Sevaplı işler oruc tutmak tevbe etmek vs guzel şeyler yapılır Bir mahsulun ekilmesi gibi ziraat ekim ayıdır Şa'ban bakım ayıdır Ramazan bicim ayıdır yani mahsulun alındığı aydır demişler Demek ki Receb ayı bizi Ramazan ayına hazırlayan bir mevsimin ilk adımı olmuş oluyor

Onun icin Receb ayı tevbe ayıdırdemişler Yani kul ne yapacak? Ya Rabbi! Ben anlayamamışım hata etmişim bilememişim sucluyum kusurluyum; beni affetdiyerek hatasını itiraf edip hatasından donerek Cenabı Hakk'ın yoluna girecek

Şa'ban ayı ibadetlere devam etme ayıdır Ramazan da mukafatlarını alma ayıdır Boyle ceşitli kelimelerle bu ayların birbirleriyle irtibatlı olduğu beyan edilmiştir

Regaib ile ilgili ayeti Kerimeler:

Regaib kelimesi Kur'an'da gecmemektedir Ancak reğabeden turemiş olan ceşitli kelimeler Kur'an'da sekiz yerde gecmekte ve reğabenin ifade ettiği mana icin kullanılmaktadır

Ayrıca Şuphesiz Allah’ın gokleri ve yeri yarattığı gunku yazısına gore ayların sayısı on ikidir Bunlardan dordu haram aylardır İşte bu Allah’ın dosdoğru kanunudur Oyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin
(Tevbe Suresi 36) Hz Peygamber’in ( asm ) ( aşağıda hadisler bolumunde bulunan) bir hadisinde ayeti kerimede işaret buyurulan haram ayların Zilkade Zilhicce Muharrem ve Recep ayları olduğu vurgulanmaktadır:

Receb Ayı ve Regaib Gecesi ile İlgili Hadisi Şerifler:

• Allahu teala Receb ayında oruc tutanları mağfiret eder
• Recebi şerifin bir gun başında bir gun ortasında ve bir gun de sonunda oruc tutana Receb’in hepsini tutmuş gibi sevap verilir Miftahulcenne
• Ramazan ayı dışında Allah rızası icin bir gun oruc tutan iyi bir yarış atının bir asırda alacağı mesafe kadar Cehennemden uzaklaşır) Ebu Yala
• Şu beş gecede yapılan dua geri cevrilmez Regaib gecesi Şabanın 15 gecesi Cuma Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi) İbni Asakir
• “Recebi Şerif’in birinci gununde oruc tutmak uc senelik ikinci gunu oruclu olmak iki senelik ve yine ucuncu gunu oruclu bulunmak bir senelik kucuk gunahlara kefaret olur Bunlardan sonra her gunu bir aylık kucuk gunahların af ve mağfiretine vesile olur buyuruyorlar (Camius sağir)
• İbni Abbas radiyallahu anh Hazretleri: “Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Recep ayında bazen o kadar cok oruc tutardı ki biz O’nu hic iftar etmeyecek zannederdik Bazen de o kadar cok iftar ederdi ki biz O’nu hic oruc tutmayacak zannederdik buyurmuştur (Muslim)
• Muhakkak zaman Allah’ın yarattığı gunku şekliyle akıp gitmektedir Yıl on iki aydır Bunlardan dordu haram aylardır Ve ucu ard arda gelmektedir Zilkade Zilhicce Muharrem bir de Cemaziye’lahirle Şaban ayları arasında gelen Mudar kabilesinin ayı Recep ayıdır(Buhari Tefsir Sure 89)
• Recep ayı Allah’ın ayı Şaban benim ayım Ramazan da ummetimin ayıdır(AclUni Keşfu’lHafa 1423)
• Yine mubarek uc aylardan ilki olan Receb ayının onemi ve değeri hakkında Enes b Malik ( ra )'dan şoyle rivayet edilir: Receb ayı girdiğinde Hz Peygamber şoyle derdi: Allahım! Recep ve Şaban'ı bize mubarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır(Ahmed b Hanbel Musned 1259)
• Receb’in ilk cuma gecesini ihya edene Allahu teala kabir azabı yapmaz Dualarını kabul eder Yalnız 7 kimsenin duasını kabul etmez: Faizci Muslumanları aşağı goren ana babasına eziyet eden Musluman olan ve dinin emirlerine uyan kocasını dinlemeyen kadın calgıcı livata ve zina eden beş vakit namazı kılmayan Bu gunahlardan vazgecmedikce duaları kabul olmaz Saadeti Ebediyye
• Receb buyuk bir aydır Allah bu ayda hasenatı kat kat eder Receb ayında bir gun oruc tutana bir yıl oruc tutmuş gibi sevaba kavuşur 7 gun oruc tutana Cehennem kapıları kapanır 8 gun oruc tutana Cennetin 8 kapısı acılır On gun oruc tutana Allah istediğini verir 15 gun oruc tutana bir munadi “Gecmiş gunahların affoldu der Receb ayında Allahu teala Nuh aleyhisselamı gemiye bindirdi ve o da Receb ayını oruclu gecirdi Yanındakilere de oruc tutmalarını emretti Taberani
• Kim Receb ayında takva uzere bir gun oruc tutarsa oruc tutulan gunler dile gelip “Ya Rabbi onu mağfiret et derler EbU Muhammed
• Hz Aişe ( ra ) validemiz “ResUlullah pazartesi ve perşembe gunleri oruc tutmaya cok onem verirdi buyuruyor Cunku Hadisi Şerifte “Ameller Allahu tealaya pazartesi ve perşembe gunleri arz edilir Ben de amelimin oruclu iken arz edilmesini istiyorum buyururdu (Tirmizi)
• Receb ayında yapılan dua kabul edilir gunahlar affedilir Bu ayda gunah işleyenin cezası da kat kat olur Hz Huseyin ( ra) anlatır:
“Kabe’yi tavaf ederken yanık sesle Allahu tealaya dua eden bir kimsenin sesini işittik Babam bunu cağırmamı emretti Guzel yuzlu temiz bir kimseydi Ancak sağ tarafı felc olmuş kurumuş hareketsiz idi Ona “Sen kimsin durumun ne boyle? dedim O kimse dedi ki:
“Adım Menazil Ben calgı calmak şarkı soylemekle şohret salmış Arabistan’ın unlulerinden bir genctim Hep nefsin arzuları peşinde koştum Receb ve Şaban aylarında bile bu gunahlara devam ederdim Salih babam beni bu gunahlardan kurtarmaya calıştı Bana “Allahu Tealanın azabı şiddetlidir bir anda kahredebilir Kotu arkadaşlardan vazgec bu kotu işleri bırak! ve bu aylar senden şikayet ediyorlar dedi Nasihate hic tahammulum yoktu Babamın uzerine yuruyup doverek susturdum Uzuntulu ve kırık kalble “Bu aylarda oruc tutup geceleri ibadet ediyorum Beytullah’a gidip şerrinden korunmak icin Allahu tealadan yardım dileyeceğim dedi Bir hafta oruc tutup Kabe’ye giderek “Ey Rabbim mazlumların ahını yerde bırakmazsın Bu ayda bu mubarek yerlerde yapılan duaları red etmezsin Hakkımı oğlumdan al onu felc et! diye dua etti Henuz duası bitmeden sağ tarafım felc oldu Beni goren “Baba bedduasına uğramış kişi derdi
Hz Huseyin “Baban bu haline ne dedi? buyurdu O genc “Babamdan ozur diledim Onun da babalık şefkati galip gelerek beni bağışladı Beddua ettiği yerde bu sefer şifa bulmam icin hayır dua etmek uzere deve ile gelirken devenin urkmesi ile babam duşup oldu Şimdi caresizim diyor Hz Ali bu felcli gence dua ediyor Receb’de yaptığı bu dua bereketiyle de Hak teala ona şifa ihsan ediyor

Geri