AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Reflum var ne yapmaliyim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.714
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Reflüm var ne yapmalıyım?​

Reflü için yaşam tarzı değişimi şart! k Aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durun. k Akşam yemeğini erken yiyin ve hafif bir öğün olmasına özen gösterin. k Bol ve sık su için.

Reflü ne rahatlatır?​

Reflü ne rahatlatır?
Reflü şikayetlerini azaltan yiyecek ve içecekler:
- Liften zengin gıdalar.
- Elma.
- Muz.
- Brokoli.
- Havuç
- Fasulye.
- Kantaron yağı
- Papatya çayı

Aşırı mide yanması neyin belirtisi?​

Mide yanması, gastroözofageal reflü adı verilen bir hastalığın semptomudur. En kısa tanımıyla mide asidinin yemek borusundan yukarıya çıkmasından dolayı kaynaklanır. Bu durumdan kaynaklanan risk faktörleri, midede asit üretimini artıranların yanı sıra yemek borusuna asit reflüsüne izin veren yapısal sorunları içerir.

Reflü hastalığı ilerlerse ne olur?​

Reflü hastalığı ilerlerse ne olur?
Eğer reflü tedavi edilmezse yemek borusu alt kısmı daralabiliyor ve buna bağlı olarak da ciddi yutma güçlükleri gelişiyor. Ayrıca fazla asit ve mide içeriğine bağlı ülserler de ortaya çıkabiliyor. Yemek borusunun alt ucunda mide iç kısmı hücrelerinin bulunması (Barret Osefagusu) ise reflünün en tehlikeli etkisidir.
Reflü Hastası maden suyu içebilir mi?​
Dr. Işıksal, “Reflü hastalarının sarımsak, soğan ve nane gibi yiyecekler ile gazlı içeceklerden uzak durmaları gerekir. Burada tek istisna maden suyudur. Sade maden suları reflüde şikayetleri azaltır” diyor.

Reflü hastası olmamak için ne yapmalı?​

Reflü hastası olmamak için ne yapmalı?
- Asitli meyvelerden uzak durun. Portakal, mandalina gibi meyveler reflü yakınmalarını artırıyor.
- Yağlı yiyeceklerden kaçının.
- Yumurta sarısını değil beyazını tüketin.
- Yatmadan 2-3 saat önce yemek yemeyi bitirin.
- Baharatlı yiyecekler tüketmeyin.
- Az miktarlarda ve sık yemeye özen gösterin.
- Kilo verin.
- Alkol.

Reflüye hangi çorbalar iyi gelir?​

Reflü rahatsızlığınız varsa?
- 1-Yüksek karbonhidrat içeren pilav bulgur makarna tel şehriye çorbaları ve ekmeği hemen kesin.
- 2-Uzun süre pişirilmiş kemik suyu çorbaları ve et suyu, köy tavuğu çorbaları için içine sebze doğrayıp çeşitlendirebildiğiniz gibi duru şekliyle konsome olarak da içebilirsiniz.

Reflü evde nasıl tedavi edilir?​

Reflü evde nasıl tedavi edilir?
Sakız: Sakız çiğnemek ağız içi tükürük seviyesini artıracak ve mide asidini dengeleyecektir. Zencefil: Kaynayan suyun içine atarak içebilirsiniz. Bu etkili bir mide güçlendiricidir. Hardal: Bir çay kaşığı hardal, reflü belirtilerini azaltacaktır.

Mide yanması ne zaman tehlikeli?​

Uzun süre geçmeyen mide yanması şikayeti yaşayanların mide ya da özofagus kanseri riski taşıdıkları ve bu tür şikayeti olan ya da üç hafta veya daha uzun süre yutma zorluğu yaşayan kişilerin mutlaka doktora görünmeleri gerektiği uyarısı yapıldı.

Şiddetli mide yanması nasıl geçer?​

Şiddetli mide yanması nasıl geçer?
1 bardak su ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı karbonat midedeki hidroklorik asidin etkisini azaltarak yanmanıza iyi gelecektir. Yemek yedikten hemen sonra içeceğiniz papatya ve meyan kökü çayı gıda asitlerini engelleyerek midede yanma oluşumunu engelleyecektir. Kekik çayı ise sindirimi kolaylaştırarak mideyi rahatlatır.
Reflünün tehlikesi var mı?​
Halk arasında reflü olarak bilinen gastroözofagial reflü hastalığı (GÖRH) toplumda yaygın olarak karşılaşılan ve mide asidi ile mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla oluşan bir hastalıktır. Reflü tedavi edilmediği taktirde kansere dahi yol açabilir.

Gastro Özofajial reflü ilerlerse ne olur?​

Gastro Özofajial reflü ilerlerse ne olur?
Asit boğaza kadar kaçarak sık üst solunum yolu enfeksiyonu, ses kısılması, irritan öksürük, astıma neden olabilir, Ağız ve boğazda kötü bir koku ve diş çürümelerine neden olabilir, Genellikle beş yılı geçen GÖRH olan olguların %1’inde kanser öncüsü olabilen Barret özofagusu denilen değişikliklere yol açabilir.
 
Reflü rahatsızlığına sahip olan kişiler için önemli olan yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Reflü belirtilerini azaltmak için aşağıdaki önerilere dikkat edebilirsiniz:

1. Aşırı yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun.

2. Yemekleri sindiriminizin daha rahat olması için yavaş yiyin ve akşam yemeğini erken saatte tüketmeye özen gösterin.

3. Bol su tüketerek vücudunuzun su dengesini koruyun.

Reflü şikayetlerini azaltmayı destekleyebilecek yiyecekler ve içecekler ise şunlardır:

- Lif açısından zengin gıdalar
- Elma
- Muz
- Brokoli
- Havuç
- Fasulye
- Kantaron yağı
- Papatya çayı

Reflü hastalığının ilerlemesi durumunda; yemek borusunun daralması, yutma güçlükleri, ülser oluşumu gibi ciddi sorunlar gelişebilir. Ayrıca, reflü tedavi edilmezse Barret Osefagusu denilen bir durum ortaya çıkabilir, bu da kanser riskini artırabilir.

Reflü hastalarının maden suyu tüketebileceklerini belirten uzmanlara göre, maden suları reflü şikayetlerini azaltabilir. Ancak, genel olarak gazlı içeceklerden ve asitli içeceklerden kaçınılması gerektiği unutulmamalıdır.

Reflü hastalığından korunmak için ise; asitli meyvelerden, yağlı yiyeceklerden, baharatlı yiyeceklerden, alkol ve aşırı miktarda kafeinden kaçınılması önerilmektedir. Ayrıca, yatmadan önce 2-3 saat kadar yemek yemeyi bitirmek, az miktarlarda ve sık sık beslenmek, kilo kontrolü yapmak da reflü riskini azaltmada yardımcı olabilir.

Reflü şikayetlerini hafifletebilmek için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler şunlardır:

- Sakız çiğnemek
- Zencefil tüketmek
- Hardal tüketmek

Mide yanması sorunu, özellikle uzun süre devam ediyorsa ve şiddetli ise, bu durumun önemsenmesi gerekmektedir. Uzun süre devam eden mide yanması, mide veya özofagus kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle, ciddi ve sürekli mide yanması şikayeti olan kişilerin mutlaka doktora başvurmaları önemlidir.

Şiddetli mide yanması için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler ise şunlardır:

- 1 bardak suya karıştırılan 1 çay kaşığı karbonat
- Papatya ve meyan kökü çayı
- Kekik çayı

Gastroözofageal reflü hastalığı tedavi edilmediğinde ilerleyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle reflü belirtileri yaşayan kişilerin tedavi için doktora başvurmaları önemlidir.
 
Geri
Üst