AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Referandum nedir en son hangi yilda ve nicin yapilmistir?

Editör

Yeni Üye

Referandum nedir en son hangi yılda ve niçin yapılmıştır?​

2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, 16 Nisan 2017’de gerçekleşen halk oylamasıdır. 20 Ocak 2017’de beşte üç oy sayısı 330’u aşarak 339 oy toplayan anayasa değişikliği teklifi meclisten geçerek referandum kararı verildi.

6 Eylül 1987 Ne oldu?​

6 Eylül 1987 Ne oldu?
1987 Türkiye anayasa değişikliği referandumu Türkiye’de yapılan üçüncü halk oylamasıdır. 1982 Anayasası’nın geçici 4. maddesi ile getirilen 10 ve 5 yıllık siyasal yasakların kalkıp kalkmaması konusunda 6 Eylül 1987’de düzenlendi.

En son referandum ne zaman yapıldı?​

1961 Türkiye anayasa değişikliği referandumu Türkiye’de yapılan ilk halk oylamasıdır. 27 Mayıs Darbesi’nden sonra hazırlanan 1961 Anayasası için yapıldı. 9 Temmuz 1961’deki halk oylaması ile 1961 Anayasası, yüzde 38.3 ‘hayır’ oyuna karşılık, yüzde 61.7 ‘evet’ oyuyla kabul edildi.

6 Eylül 1987 tarihinde yapılan referandum kaldırılmasından sonra Süleyman Demirel hangi partinin genel başkanı olmuştur?​

6 Eylül 1987 tarihinde yapılan referandum kaldırılmasından sonra Süleyman Demirel hangi partinin genel başkanı olmuştur?
Doğru Yol Partisi (DYP) kurulunca onu destekledi. 6 Eylül 1987’deki halk oylaması sonucunda siyaset yasağı kalkan (%50,16 ile) Demirel, DYP’nin o tarihteki genel başkanı Hüsamettin Cindoruk’un istifası ile 24 Eylül 1987’de DYP’nin genel başkanlığına seçildi. 29 Kasım 1987 seçimlerinde Isparta’dan milletvekili seçilerek …
Bireysel başvuru hakkını getiren referandum hangi tarihte?​
Daha sonrasında 1982 Anayasası’nda da biraz daha daraltılarak korundu. 12 Eylül 2010’da yapılan Türkiye anayasa değişikliği referandumunun kabul edilmesi ile Mahkeme üye sayısı artırıldı ve bireysel başvuru yapma hakkı verildi.
2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, 16 Nisan 2017’de gerçekleşen halk oylamasıdır. Seçmenler, mevcut Türkiye Anayasası’nın 18 maddesi üzerindeki değişikliklerini oyladı.

12 Eylül referandumu nedir?​

12 Eylül referandumu nedir?
2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, Türkiye’de Anayasa’da yapılan birtakım değişikliklerin 12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasına sunulmasıdır. Yirmi altı maddelik bir değişikliği içeren paket, TBMM tarafından kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından referanduma sunuldu.

Ilk Referandum ne zaman yapıldı?​

1961 Türkiye anayasa değişikliği referandumu Türkiye’de yapılan ilk halk oylamasıdır.

Anayasa değişikliği referandumu ne zaman yapıldı?​

Anayasa değişikliği referandumu ne zaman yapıldı?
20172017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu / Başlangıç tarihi

Cumhurbaskanligi Referandum ne zaman oldu?​

2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, 21 Ekim 2007 tarihinde Türkiye’de, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasıdır. Türkiye’de yapılan beşinci halk oylamasıdır.

5982 sayılı kanun nedir?​

5982 sayılı kanun nedir?
(Değişik fıkra: 7/5/2010-5982/3 md.) Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir. Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz.
Teşri referandum ne demek?​
Referandum ya da plebisit; anayasa değişikliği, yasaların kabulü gibi bazı önemli meselelerde halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır.

Referandum kararını kim verir?​

Referandum kararını kim verir?
Referandum kelimesi genelde plebisit kelimesiyle beraber anılır. Plebs, Eski Roma’da, ayrıcalıklı patriciiler dışında kalan kalabalık halk sınıfına verilen isimdir. Plebs meclislerinin aldığı karar anlamında olan Latince plebiscitum sözünden gelir. Referandum ise Latince “referre” (geri getirmek) kökünden gelir.

Genel seçimler ne zaman oldu?​

2018 Türkiye genel seçimleri, 24 Haziran 2018’de yapılan ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27. döneminin 600 yeni üyesinin belirlendiği seçimlerdir. 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda kabul edilen bazı değişikliklerin yürürlüğe girdiği seçimdir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ile aynı gün yapıldı.

Referandumlar, anayasa değişiklikleri gibi önemli meselelerde halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamalardır. Bu oylamalar sonucunda belirlenen kararlar ülkenin yönetimine etki edebilir ve halkın katılımı ile alınan kararlar olarak önem taşır.

En son Türkiye'de yapılan referandum, 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumudur. Bu referandumda, seçmenler mevcut Türkiye Anayasası'nın 18 maddesi üzerinde yapılan değişiklikleri oylamıştır. Referandum sonucunda halk tarafından onaylanan değişiklikler yürürlüğe girmiştir.

Türkiye'de ilk referandum ise 1961 Türkiye anayasa değişikliği referandumu olup, 27 Mayıs Darbesi'nden sonra hazırlanan 1961 Anayasası için yapılmıştır. 9 Temmuz 1961'deki halk oylamasında, 1961 Anayasası yüzde 38.3 'hayır' oyu alırken, yüzde 61.7 'evet' oyuyla kabul edilmiştir.

Bireysel başvuru hakkını getiren referandum ise 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleşmiştir. Bu referandumda, Türkiye anayasa değişikliği kabul edilerek Mahkeme üye sayısı artırılmış ve bireysel başvuru yapma hakkı verilmiştir.

Son olarak, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi gibi konuların yer aldığı 2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumu ise 21 Ekim 2007 tarihinde gerçekleşmiştir. Bu referandum Türkiye'de yapılan beşinci halk oylamasıdır.

Geri