AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Referandum kac gun sonra yapilir?

Editör

Yeni Üye

Referandum kaç gün sonra yapılır?​

Rapor Başkanlığa verildiği tarihten itibaren on gün içinde dağıtılır, dağıtımından itibaren on gün içinde Genel Kurulda görüşülür. Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilir.

En son Anayasa değişikliği ne zaman oldu?​

2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, 16 Nisan 2017’de gerçekleşen halk oylamasıdır. Seçmenler, mevcut Türkiye Anayasası’nın 18 maddesi üzerindeki değişikliklerini oyladı.

1924 Anayasası’nda kaç kez değişiklik yapılmıştır?​

1924 Anayasası’nda kaç kez değişiklik yapılmıştır?
KISACA; 1924 anayasası toplamda beş kez değişikliğe uğramıştır. En uzun süreli anayasadır ve üzerinde en çok değişiklik yapılan anayasadır. Kişi hak ve özgürlüklerini tanır ancak sosyal haklara yer vermez. Anayasa ile karma hükümet sistemi benimsenmiştir.

Osmanlı’da ilk defa anayasal yönetime geçiş hangi döneme aittir?​

Osmanlı Devleti 19. yüzyıl boyunca anayasacılık hareketlerinden etkilenmiştir. 23 Aralık 1876’da “Osmanlı Kanunî Esasîsi”nin yürürlüğe konması ile Türk tarihinde anayasalı ve parlamentolu yönetim dönemi başlamıştır. 1909 yılında Kanuni Esasi’de yapılan değişiklikler ile sistem daha da güçlendirilmiştir.

Bir anayasa nasıl değiştirilir?​

Anayasanın değiştirilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür. Değiştirme teklifinin kabulü, Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür.

Yeni Türk Devleti’nde anayasal dönem ilk olarak aşağıdaki yeniliklerden hangisi ile başlamıştır?​

Yeni Türk Devleti’nde anayasal dönem ilk olarak aşağıdaki yeniliklerden hangisi ile başlamıştır?
23 Aralık 1876’da Mithat Paşa’nın hazırladığı Kanun-i Esasi ilan edilerek meşrutiyete geçildi.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını getiren referandum hangi tarihte gerçekleştirilmiştir?​

Daha sonrasında 1982 Anayasası’nda da biraz daha daraltılarak korundu. 12 Eylül 2010’da yapılan Türkiye anayasa değişikliği referandumunun kabul edilmesi ile Mahkeme üye sayısı artırıldı ve bireysel başvuru yapma hakkı verildi.

En son referandum ne zaman oldu?​

20172017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu/Başlangıç tarihleri

Referandumlar, genellikle önemli konuların halk oylaması yoluyla karara bağlandığı demokratik süreçlerdir. Türkiye'de referandumlar belirli şekil ve süreçlere tabi tutulmaktadır. Anayasa değişiklikleri gibi önemli konuların halk oylamasıyla karara bağlanması için belirli prosedürler izlenmelidir. Genel olarak Türkiye'de anayasa değişiklikleri için şu süreç takip edilir:

1. Anayasa değişikliği teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazılı olarak yapılır.
2. Teklif, Genel Kurulda en az iki defa görüşülür. Gerekli olan çoğunluk olan Meclis üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla kabul edilmesi gerekir.
3. Meclis'te kabul edilen teklif Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra halk oylamasına sunulur.
4. Halk oylamasında değişiklik teklifi kabul edilirse, anayasa resmi gazetede yayımlanır ve yürürlüğe girer.

Bir anayasa değişikliği referandumunun sonuçlanması, belirli bir süreç içinde gerçekleşir. Rapor Başkanlığa verildiği tarihten itibaren on gün içinde dağıtılır, dağıtımından itibaren on gün içinde Genel Kurulda görüşülür. Bu süreç sonunda anayasa değişikliği referandumu kamuoyuyla paylaşılır ve oylama gerçekleştirilir. Son olarak, referandum sonuçları ilan edilir ve gerekli olan işlemler yapılır.

Dolayısıyla, referandumun ne zaman yapılacağı, sürecin başlangıcından itibaren belirlenen prosedürlere göre ilerleyen bir süreçtir. Referandumların yapılma süreci, belirli kurallar ve süreçler çerçevesinde yürütülerek sonuca ulaştırılır.

Geri