Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Refakat izni yillik izinden duser mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Refakat izni yıllık izinden düşer mi?​

Zaruret hâlinde öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usûlle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür.” denilmektedir.

Refakat izni ne demek?​

Refakat izni, devlet veya özel sektör üzerinde çalışma gösteren bir çalışanın, zorunlu olarak almış olduğu ve birinci dereceden bir yakınına refakat ettiği bir izin sürecini içine almaktadır. Refakat izni almak isteyen bir çalışan, bu izin sürecini en fazla üç ay süreyle kullanabilmektedir.
Kanuni izinler nelerdir?
Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.
Refakat izni parça parça kullanılabilir mi?
Fakat Devlet memurlarına 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 105. maddesinin son fıkrasına göre refakat izninin haftada bir gün veya ayda dört gün gibi parça parça kullanılması mümkün bulunmamaktadır.

Refakat izni maaştan kesilir mi?​

Özel sektörde devlet memurlarından farklı olarak refakat izni İş Kanunu’nda kendine yer edinir. İşçinin işverenine göre değişiklik gösterebilse de refakat iznine ayrılan bir işçinin izin süreci hafta tatili ücretlerinden kesilir.

Refakatçi raporu rapor yerine geçer mi?​

Hem devlet memurları hem de özel sektörde çalışanlar refakatçi raporunu annesi, babası, kardeşi, eşi ya da çocuklardan herhangi biri için alır. Çalışanın yakınlarından birinin ağır kaza geçirmesi, tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması gerekir ki raporu alabilsin.
Refakat izni hangi hastalıklarda verilir?
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 105 inci maddesinin son fıkrasında; “Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması …
Refakat izni kimler için kullanılır?
Bu izin, çalışanların birinci dereceden yakınlarının yanında bulunabilmeleri için verilir. Birinci dereceden yakınların geçirdiği ağır ve zorlu bir hastalık refakat izni almak için yeterlidir. İşçilere ve memurlara verilebilen bir izin türü olan refakat izni, kısa veya uzun süreli olabilir.
MADDE 64- Kademe; derece içinde, görevin önemi veya sorumluluğu artmadan, memurun aylığındaki ilerlemedir. Memurun kademe ilerlemesinin yapılabilmesi için bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması ve bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması şartları aranır.
Yıllık izin memura dinlenmesi için anayasal olarak tanınmış bir haktır. Ancak amir hizmet gerekleri, kamu yararı ve eşitlik prensibi çerçevesinde yılık izin süresinin zamanını belirleyebileceği düşünülmektedir. Amirin keyfi olarak izin vermeme yetkisinin bulunmadığı düşünülmektedir.
Refakatçi raporu özel sektörde geçerli mi?
Kamu kuruluşlarında çalışan ya da özel sektörde çalışanlar birinci derecen yakınlarının hayati bir durum olduğu zaman refakatçi izni verilebilir. Özel sektörde çalışan işçiler, refakatçi izin sürelerini en fazla üç ay süreyle kullanabilirler.
Memur refakatçi izninde maaş kesilir mi?
Refakat izni kullanılırken memurun aylık ve özlük hakları korunur.” hükmü yer almaktadır.

Refakatçi raporu geçerli mi?​

Refakatçi raporu kimlere verilir?​

Refakat izni için nereye başvurulur?
Refakat izni kullanacak olan kişinin, bakmakla yükümlüğü olduğu kişinin ciddi ve uzun süren tedavi gerektiren bir hastalık veya geçirdiği kaza sonucu bakılmasının gerektiği durumlarda, bakılmadığı zaman ölümcül sonuçların ortaya çıkacağı durumlarda sağlık kurulundan onaylı rapor alarak çalıştığı işyerindeki müdürüne …
 
Geri
Üst