AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Refakat izni suresi ne kadardir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.510
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Refakat izni süresi ne kadardır?​

Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 105 inci maddesinin son fıkrasında; “Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması …

Akıl hastası memur olabilir mi?​

Akıl sağlığı yerinde olmayanlar memur olabilirler mi? 657 sayılı Kanun’un 48’inci maddesinde yer alan memur olabilmek için gerekli olan genel şartlar arasında; 53’üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak ifadesine yer verilmiştir.

Hastalık iznini kim verir?​

Hastalık iznini kim verir?
MADDE 7- (1) Memurlara hastalık raporlarında gösterilen süreler kadar hastalık izni verilir. (2) Hastalık izni, memurun görev yaptığı kurum veya kuruluşun izin vermeye yetkili kıldığı birim amirlerince verilir. Yurt dışında verilecek hastalık izinlerinde misyon şefinin onayı zorunludur.

Refakat izni evde kullanılır mı?​

* Refakat izni verilen personele harcırah ve yolluk verilmesi mümkün değildir. * Refakat izninin kişinin tedavisinin evde veya hastanede olması önemli değildir. * Refakat izninin verilmesine sebep olan kişinin memuriyet mahalli içinde veya dışında olmasının önemi yoktur.

Refakat izni ücretli mı?​

Refakatçi izni, hem devlet memurlarına hem de özel sektör çalışanlarına belli bir süreye kadar ücretli olarak verilir. Özellikle son derece hayati durumlarda kullanılan refakat izni, üç aya kadar alınabilir. Bu iznin 4857 sayılı İş Kanunu maddelerinde de yeri ve hükmü vardır.

Cenaze izni kimlere verilir?​

Cenaze izni kimlere verilir?
İşçilere tanınan ölüm izni hakkı ise; işçinin anne-babasının, eşinin, kardeşinin veya çocuğunun ölümü halinde 3 gün olmak üzere tanınmıştır. Memurlara eşlerinin anne babalarının ölümü halinde de ölüm izni verilmiş ancak aynı durumda işçilere ölüm izni hakkı tanınmamıştır.
Psikologa giden memur olabilir mi?​
657 sayılı Kanunun 48. maddesine göre akıl hastalığı olarak ifade edilen psikolojik rahatsızlıklar engelli statüsünde personel alımlarında bir sorun oluşturmamaktadır.
Memura uzun süreli tedavi için ne kadar hastalık izni verilir?​
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 105 inci maddesinde, “Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya …

Mazeret iznini kim verir?​

Mazeret iznini kim verir?
“(3) Birinci fıkraya göre verilecek mazeret izinleri memurun isteği üzerine 6 ncı maddede belirtilen amirler, ikinci fıkraya göre verilecek mazeret izinleri ise memurun isteği üzerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (C) fıkrasında belirtilen amirler tarafından verilir.”
 
Refakat izni süresi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 105. maddesinde düzenlenmektedir. Bu kapsamda, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya hayatı tehlikeye girebilecek yakınlarının ağır bir kaza geçirmesi veya uzun süreli bir hastalığının olması durumunda refakat izni verilebilmektedir.

Akıl hastalığı olan bireylerin memur olabilmesi için 657 sayılı Kanun'un 48. maddesinde belirtilen genel şartları sağlaması gerekmektedir. Bu kapsamda, akıl hastalığı bulunmaması şartı aranmaktadır.

Hastalık izni, memurlara hastalık raporlarındaki süreler kadar verilmektedir. Hastalık izni, memurun görev yaptığı kurum veya kuruluşun yetkilendirdiği birim amirleri tarafından verilmektedir. Yurt dışında hastalık izni verilmesi durumunda ise misyon şefinin onayı gerekmektedir.

Refakat izni ücretli olarak verilmektedir. Hem devlet memurlarına hem de özel sektör çalışanlarına belirli bir süreyle ücretli refakat izni verilebilmektedir. Özellikle hayati durumlarda kullanılan refakat izni, üç aya kadar alınabilmektedir.

Cenaze izni ise işçilere ve memurlara farklılıklar göstermektedir. İşçilere tanınan ölüm izni hakkı genellikle işçinin anne-babası, eşi, kardeşi veya çocuğu vefat ettiğinde 3 günlük izin olarak belirlenmiştir. Memurlar için ise eşin anne-babasının vefatında da ölüm izni verilmektedir.

Psikolojik rahatsızlıklar, akıl hastalığı olarak değerlendirilmekte olup, engelli statüsünde personel alımlarına etki etmemektedir.

Uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklar için hastalık izni verilmesi durumunda, özellikle kanser, verem ve akıl hastalıklarında onsekiz aya kadar izin verilebilmektedir.

Mazeret izni, memurun isteği üzerine belirli amirler tarafından verilmektedir. Verilecek mazeret izinleri ise Kanunun ilgili maddelerine ve amirlerin yetkilerine göre belirlenmektedir.
 
Geri
Üst