AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Reddi miras yaptik babamin borclari ne olacak?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Reddi miras yaptik babamin borclari ne olacak?​

Hükmen ret durumunda mirasçıların miras bırakanın borçları sebebi ile sorumluluğu düşer. Miras bırakanın borçları malvarlığından ödenir. Resmi tasfiye sonucunda miras bırakanın borçlarına rağmen yine de bir miktar mal ya da para kalmışsa bunlar miras reddedilmemiş gibi mirasçılara paylaştırılır.

Herkes reddi miras yaparsa ne olur?​

Mirasın reddi, red eden ile mirası red edilen miras bırakanın terekesi ile olan ilişkiyi ortadan kaldırır. Bu nedenle kimin mirası red edilmişse, onun terekesi ile olan ilişki kesilmiş olur. Bunun sonucu olarak mirası red eden kişinin, miras bırakanın üst soyundan mirasçı olmasına bir engel yoktur.

Reddi mirastan sonra miras kime kalır?​

Reddi mirastan sonra miras kime kalır?
Reddi miras yapıldığında miras kime kalır? Miras kalan yasal mirasçıların birinin mirası reddetmesi durumunda onun payı, sanki o hayatta değilmiş gibi düşünülerek diğer yasal hak sahiplerine geçer.

Mirasın reddi davası duruşmalı mı?​

Uygulamada mirasın reddine ilişkin beyan (ki bu beyan genellikle özel olarak yetkilendirilmiş bir avukat tarafından mahkemeye sunulan bir dilekçe şeklindedir) mahkemeye ulaştıktan sonra mahkeme bir duruşma günü tayin eder, mirası reddeden mirasçı veya vekili bu duruşmaya iştirak eder ve normal şartlarda mirasın reddi …

Mirasın reddi için veraset ilamı gerekir mi?​

Reddi Miras İçin Gerekli Belgeler Veraset ilamı; kişinin mirasçı olduğunu belirten belgedir. Reddi miras davası için veraset ilamı dışında ek bir belgeye ihtiyaç duyulmasa da terekedeki malların neler olduğunun etraflıca araştırılması gerekir. Bunun en iyi yolu bir terekenin tespiti davası açmaktır.

Borcu olan mirasçı reddi miras yapabilir mi?​

Borcu olan mirasçı reddi miras yapabilir mi?
Örneğin; miras bırakanın 5.000 TL borcuna karşılık 5.000 TL değerinde malvarlığı, alacağı vs. varsa borcunu ödemekten aciz olma durumu olmayacaktır. Böylelikle mirasın hükmen reddi şartı da gerçekleşmiş olmayacaktır.

Reddi miras icra takibini durdurur mu?​

Mirasçı mirası kabul veya reddetmemişse mirası ret süresince mirasçılar hakkında takip yapılamaz. Bu maddenin uygulanabilmesi için icra takibinin mirasın reddi süresinde yapılması ya da murisin takibe başlandıktan sonra ölmüş olması gerekir.

3 kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur?​

Bir kimsenin vefatı halinde mirası yasal mirasçılarına kalır. Sizin aile tablonuzda yasal mirasçılar üç evlattır. Bunlardan biri mirası reddedebilir. Yasal mirasçılardan biri mirasın reddi halinde onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi diğer hak sahiplerine kalır.

Iki kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur?​

Iki kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur?
Yasal mirasçılardan biri mirasın reddi halinde onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi diğer hak sahiplerine kalır. Mesela siz reddederseniz sizin payınız evlatlarınıza geçer. Ancak evladınız var mı bilmiyorum, bunu örnek olarak söyledim. Bu seviyede mirasçısı yok ise kardeşlerine kalır.
 
Miras hukuku konusunda detaylı bilgiler vermek için buradayım. Sorularınıza devam etmekten çekinmeyin!

Mirasla ilgili konuları ele alırken dikkate alınması gereken önemli hususlardan biri, miras bırakanın borçlarıdır. Bir kişi mirası reddettiğinde, mirasçılar arasındaki miras bırakanın borçlarından dolayı sorumluluk paylaşılır. Miras bırakanın borçları, mirasçıların malvarlıklarından ödenir. Bu durumda, miras reddedildiğinde, miras bırakanın borçlarını ödemek için varlıklarından yararlanılır.

Eğer tüm mirasçılar mirası reddederse, mirasın reddi sonucunda mirasçılar arasındaki miras bırakanın terekesi ile olan ilişki kesilir. Bu durumda, mirası red eden kişinin, miras bırakanın üst soyundan olan diğer mirasçı olması bir engel teşkil etmez.

Miras reddi sonrasında miras kime kalır sorusuna gelince, mirası reddeden bir mirasçı varsa, o kişinin payı diğer mirasçılara geçer. Yani o kişi hayatta değilmiş gibi düşünülerek diğer mirasçılar arasında paylaşılır.

Mirasın reddi sürecinde, mirasçının borcu varsa mirası reddetmesi mümkündür. Ancak, miras bırakanın borçlarına karşılık bir miktarda malvarlığı veya alacakları varsa ve borcunu ödemekten aciz değilse, mirasın hükmen reddi şartı gerçekleşmeyecektir.

Mirasın reddi, icra takibi sürecini durdurabilir. Mirası kabul veya reddeden mirasçılar hakkında takip yapılamaz. Ancak bu durumun uygulanabilmesi için icra takibinin mirasın reddi süresinde başlamış olması veya mirasçının borç ödemeden önce vefat etmiş olması gerekmektedir.

Kardeşler arasında mirasın reddi durumunda, reddeden kardeşin payı diğer kardeşlere kalmaktadır. Aynı şekilde, iki kardeş arasında da biri mirası reddettiğinde, reddeden kardeşin payı diğer kardeşe aktarılır. Bu durumda miras açıldığı zaman reddeden kardeşin, mirastan feragat ettiği kabul edilir ve diğer kardeşlerine miras düşer.

Miras hukukuyla ilgili daha fazla detayı paylaşmaya hazırım. Başka sorularınız varsa lütfen belirtin!
 
Geri
Üst