Reddedilen bir dava tekrar acilabilir mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Reddedilen bir dava tekrar açılabilir mi?​

Bu nedenle, dava şartı yokluğundan reddedilen dava, noksan dava şartı tamamlandıktan sonra yeniden açılabilir ve davalı bu yeni davaya karşı kesin hüküm ( m. 427 ) itirazında bulunamaz.

Bosanmada hakim nasil karar verir?​

Boşanma davalarında hakim dava şartlarını kural olarak dosya üzerinde inceleyerek karar verir. Ancak bazen taraflardan gerekli izahat alma ihtiyacı bulunur ise ön inceleme duruşmasında tarafları dinleyerek dava şartlarının mevcut olup olmadığı konusunda ilk duruşmada karar verir.

Çekişmeli boşanma davası hangi durumlarda reddedilir?​

Çekişmeli boşanma davası hangi durumlarda reddedilir?
Çekişmeli boşanma davaların taraflardan birinin kusurlu olması gerekmektedir. Bazı durumlarda kusur tam olarak bir tarafa verilmeye bilmektedir. Ancak ağırlıklı olarak bir taraf daha kusurlu olmaktadır. Bunun ispat edilememesi durumunda boşanma işlemi gerçekleşmeyecek ve dava mahkeme tarafından reddedilecektir.

Eslerden biri Bosanmak istemezse ne olur?​

Eslerden biri Bosanmak istemezse ne olur?
Eşlerden birisinin anlaşmalı boşanmadan vazgeçmesi halinde dava çekişmeli boşanmaya dönecektir. Bu durumda Boşanma davası çekişmeli olarak devam edecektir.
DAVANIN USULDEN REDDİ HALİNDE ZAMANAŞIMI Davanın usulden reddinden sonra zamanaşımı süresi dolmamışsa aynı dava tekrar açılabilir. Fakat sürenin dolmasından sonra dava açılırsa itiraz ile davanın reddine karar verilir.

Takipsizlik sonucu dusen dava yeniden açılabilir mi?​

Tekrar açılabilen dosyalar sadece takipsizlik sebebiyle düşen icra takipleridir. İcra ve İflas Kanunu’nun 78. maddesinin dördüncü ve beşinci fıkrasına göre; haciz talebi yasal süre içerisinde yapılmazsa veya yine bu süre içerisinde geri alındıktan sonra yenilenmez ise dosya işlemden kaldırılacaktır.

Dava reddedildi ne demek?​

Davanın, ileri sürülen kanıtlarla doğrulanmaması, davacının dava hakkı bulunmaması gibi yasada gösterilen nedenlerle, davanın yerinde bulunmaması ve bundan ötürü yargıcın yasa dışı sayarak davanın yersizliğine karar vermesi.

Hukuki yarar yokluğundan reddedilen dava yeniden açılabilir mi?​

Hukuki yarar yokluğundan reddedilen dava yeniden açılabilir mi?
Hukuki yarar yokluğu sebebi ile dava şartının eksik olması, yeni açılacak bir dava ile düzeltilebilir. Hukuki yarar yokluğu sebebi ile reddedilen davadan sonra aynı taleplerle açılacak davada, önceki dava maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmez.

Davanın esastan reddine ne demek?​

Davanın esastan reddine ne demek?
Davanın Reddi Kararı Nedir? (CMK 223/7) Ceza davasının reddi kararı yargılamanın sonunda verilen bir hüküm çeşididir. Sanık hakkında aynı fiil nedeniyle önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa, duruşma sona erdirilerek “davanın reddi” kararı verilir.

Kararın esastan reddi ne demek?​

“Esastan Red” veya “Düzelterek Esastan Red” (Düzelterek Onama) Kararları İstinaf başvurusunun dosya üzerinden esastan reddi halinde, yerel mahkeme kararının yerinde olduğu, hükümde herhangi bir hukuka aykırılık olmadığı bölge adliye mahkemesi tarafından tespit edilmiş olur.

Düşen dosya kaç kez yenilenebilir?​

Dosyası işlemden kaldırılmış olan bir dava ancak iki kez yenilenebilir. İkinci yenilemeden sonra davanın tekrar (üçüncü defa) takipsiz bırakılması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir (md. 150/6).

Dava düştükten sonra ne olur?​

Dava düştükten sonra ne olur?
Dosyanın işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak bir ay geçtikten sonra yenileme talebinde bulunulursa, yeniden harç alınır, bu harç yenileyen tarafça ödenir ve karşı tarafa yüklenemez. Bu şekilde harç verilerek yenilenen dava, eski davanın devamı sayılır.

Dava reddi nasıl olur?​

Dava reddi nasıl olur?
Hakimin reddi, diğer bir deyişle reddi hakim; hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek nedenlerin veya davaya bakamayacağı ve yargılamaya katılamayacağı hallerin varlığı halinde taraflarca reddedilmesidir (CMK m.24).

Mahkemenin reddine ne demek?​

Kıdem tazminatı belirsiz alacak davası olarak açılabilir mi?​

Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti ve ücret alacakları işçi tarafından bilinmekle kural olarak belirsiz alacak davasına konu edilmez.

Davanın reddi halinde istinaf harcı maktu mu?​

Davanın reddi halinde istinaf harcı maktu mu?
Davanın reddi halinde, istinaf/temyiz eden her iki taraftan da maktu karar ve ilam harcı ile başvuru harcı alınır.
 
Reddedilen bir dava tekrar açılabilir mi sorusuna detaylı olarak cevap vermek isterim:

Dava şartı yokluğundan reddedilen bir dava, noksan dava şartı tamamlandıktan sonra yeniden açılabilir. Dolayısıyla, eksik olan bir dava şartı yerine getirildikten sonra ilgili dava tekrar açılabilir. Bu durumda davalı, bu yeni davaya karşı kesin hüküm itirazında bulunamaz.

Ancak, dava zamanaşımı süresi dolmadan tekrar açılabilir. Yani, dava usulden reddedildikten sonra zamanaşımı süresi dolmamışsa aynı dava tekrar açılabilir. Ancak, süre dolmuşsa, dava açıldığında itiraz ile davanın reddine karar verilir.

Bu durumlar dışında, davanın tekrar açılabilmesi için genellikle dava şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, reddedilen bir dava, eksik olan dava şartı tamamlandıktan sonra veya zamanaşımı süresi içinde tekrar açılabilir.
 
Geri
Üst