AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Recep Ayı İbadetleri

SoruCevap

Yeni Üye
Recep Ayı İbadetleri

Recep Ayı Girdiğince Yapılacak Dua

Okunuşu: Allahumme barik lena fi recebe ve şa'ban ve belliğna ramazan
Acıklaması:
Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını bizim icin mubarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır Amin!
Uc ayların ilki olan recep ayı girdiğinde bu duayı sıkca yapalım, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bu duayı yaparlardı ve ummetinin de yapmasını istemiştir

Recep Ayı Orucu

Abbad ibnu hanif anlatıyor: “Said İbnu Cubeyr Rahimehullah'a Recep ayındaki oructan sordum Bana şu cevabi verdi
İbnu Abbas Radıyallahu Anhuma'yı dinledim, şoyle demişti:

Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimiz Recep ayında bazı yıllarda oyle oruc tutardı ki biz; galiba hic yemeyecek (ayın her gununde tutacak) derdik, (bazı yıllarda da oyle) yerdi ki biz, galiba hic tutmayacak derdik (9)

Yukarıda ki hadisi şeriften anlaşıldığı uzere Recep ayında oruc tutmak pek faziletlidir Cunku Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem efendimiz bu ayda oruc tutmuştur Bazı yıllarda tamamına yakınını oruclu gecirmiş, bazı yıllarda da az bir kısmını oruclu gecirmiştir

Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in Recep ayı ve Recep ayında tutulacak oruc hakkında şoyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

“Recep Allah'ın ayıdır; Şaban benim ayımdır, ramazan ise ummetimin ayıdır Recep ayının nicin Allah'ın ayı olduğu sorulduğunda: Cunku bu ayda ozellikle mağfiret boldur Bu ayda, halkın kan dokmesine mani vardır Bu ayda, Allahu Teala, Peygamberlerinin tovbelerini kabul buyurmuştur Allahu Teala bu ayda, peygamberlerini duşmanlarından korumuştur Birkimse, recep ayını oruclu gecirirse, Allau Teala uc şeyi onun icin gerekli kılar Şoyle ki:
Gecmiş gunahlarının tumunu bağışlar
Kalan omrunun temiz gecmesini temin eder
Buyuk huzura cıkılan kıyamet gununun susuzluğundan da onu emin kılar;

Resuhullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e sorarlar:
“Ya Resulullah Recep ayının tumunu oruclu gecirmeye gucum yetmez
O halde, ilkinden bir gun, ortasından bir gun, sonundan da bir gun tutarsın Boyle ettiğinde ayın tumunu oruclu gecirmiş olursun Zira, yapılan iyilikler on misli sevap getirir (10)

Ashab'tan Mucibetu'lBahiliyle Radıyallahu Anh'dan: babası veya amcası, kabilesinin elcisi olarak Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e geldi ve gitti Bir sene sonra kılık ve kıyafeti değişmiş olduğu halde peygamberimizin yanına geldi, ve:
“Ya Resulallah ! beni tamdınız mı? dedi Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem:
“Sen kimsin? Diye sordu:
“Gecen sene huzurunuza gelen Bahili'yim dedi
“Neden bu kadar değiştin? Halbuki kılık kıyafetin duzgundu dedi
“Ya Resulullah! Senden ayrıldığım gunden beri yemek yemedim; yalnız geceleri yedim Cevabını verdi Bunun uzerine Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Selem:
“Kendi kendine işkence yapmışsın Sabır ayında (Ramazan) tamamıyla, diğer ayların her birinden birer gun oruc tut buyurdu
“Ya Resulullah, gunun sayısını artır Zira bundan fazla tutmağa gucum yeter dedi Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem:
“O halde her aydan ikişer gun oruc tut dedi
“Biraz daha arttır ya Resulullah dedi
“Her aydan uc gun dedi
“Daha artır ya Resulullah deyince,
“Recep, Zilka’de, Zilhicce, Muharrem aylarında ucer gun oruc tut, kalan gunlerde iftar et Emrini uc defa tekrarladı ve uc parmağıyla işaret etti Onları yumdu sonra bıraktı (11)

Recep Ayı Namazı

Recep ayı icinde otuz rekat namaz kılınır Bu otuz rekatın on rekatı Recep ayının ilk on gunu icinde kılınır İkinci on rekatı da ikinci on gunu icinde kılınır Ucuncu on rekatı da ucuncu on gunu icinde kılınır Her rekatta fatiha okunduktan sonra uc kere ihlas suresi okunur, ihlası okuduktan sonra da uc kere de Kafirun suresi okunur Butun rekatlar bu şekilde okunarak tamamlanır Bu namazın kılınma zamanı nafile namazların kılınacağı vakitlerdir Belli bir vakti yoktur (12)

Alıntı
(9) Buhari, Savm; Muslim, Sıyam 179,1157;Ebu Davud, Savm 55, 2430
(10) Gunyet’ut Talibin, Abdulkadir Geylani
(11) Riyazu’sSalihin
(12) Gunyet’ut Talibin, Abdulkadir Geylani

Geri