AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Recel uretiminde pektin neden kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Reçel üretiminde pektin neden kullanılır?​

Pektin: Jel oluşturma özelliğinden yararlanılan ve gıda teknolojisinde çok kullanılan bir katkı maddesidir. Bu özelliği nedeniyle reçel ve benzeri ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır. Reçel yapımında pektin sıcak (70 oC) suyla hazırlanmış % 5’lik eriyik halinde ilave edilir.

Pektin reçelde nasıl kullanılır?​

Tencere ocağa konularak yaklaşık 40-45 dk suyun yarısı gidene kadar kaynatılır. Elma kabukları çekilir ve tülbent yardımıyla elma suyu süzülür. Kalan su 15 dakika daha kaynatılarak yoğunluğu arttırılır. Hazırlanan pektin derin dondurucuda saklanabilir veya direk reçel yapımında kullanılabilir.
Reçele ne kadar pektin konur?
Eğer, sizler bu tarifi 1 kg çilek ile deneyecekseniz, yaklaşık 3/4 su bardağı pektin, 350 gr şeker kullanabilirsiniz. Yani 1 kg çileğe, yaklaşık 1/3 oranında şeker.
Pektin nedir ne işe yarar?
Pektin (Yunanca: πηκτός pektós = camit, donmak) bitki hücre duvarlarından elde edilen bir heterosakkarittir. Asidik koşullarda pektin jel formunu alır ve gıdalarda kıvamlaştırıcı olarak kullanılabilir. Bu özelliği ile reçel ve jel yapımında kullanılır.

Reçelin Kimyasi nedir?​

Reçel yapmamız için gereken üç temel bileşen vardır; meyve, şeker ve asitler. Burada, sırayla her bir bileşenin reçelin nihai tutarlılığını elde etmelerine nasıl yardımcı olduklarına bakacağız.

Reçele pektin katılır mi?​

‘Reçel yapayım ama hem yoğun hem de şekeri az olsun’ diyenlerdenseniz, reçel yaparken Pektin çok işinize yarar. Pektin, reçele kıvam verirken, kullanacağınız şeker oranını da düşürmenize imkan sağlar. Pektin meyvelerde bulunan bir maddedir ve vücuttaki şeker seviyesini dengelediği için çok sağlıklıdır.
Reçelin katı olması için ne yapılır?
Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar. Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Reçel yapımında şeker yüzdesinin en az kaç olması istenir?
Reçel ve marmelat üretiminde iyi bir jel ¡ Toplam %68 kuru madde içeren reçel yada yapı oluşabilmesi için ortamın pH marmelat için mevcut şekerin %30-35 derecesinin belli sınırlarda olması gerekir.
Üretim sürecinde narenciye ve elma kabukları su ve seyrettik asit yardımı ile çözülür. Elde edilen madde buharlaştırılıp ekstrakte edilir.
 
Geri
Üst