AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Recel neden yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.643
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Reçel neden yapılır?​

Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır.

Reçel nasıl pişirilir?​

Reçel nasıl pişirilir?
Reçeliniz soğuduktan sonra halen sıvı gibiyse yeniden ocağa alıp içine biraz daha limon suyu ya da portakal suyu ilave edebilirsiniz. Bu eklemeyi yaptıktan sonra reçelinizi 5 dakika daha kaynatmak koyulaşmasını sağlayacaktır. Reçeli karıştırmak için metal kaşık kullanmayın, temiz bir tahta kaşıkla karıştırın.

Reçel nerenin?​

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) – TÜRKİYE’de ‘reçel’ denildiğinde akla gelen ilk şehir olan Antalya’da kente özgü turunç, bergamut, kamkat, limon çiçeği gibi narenciyenin yanı sıra domates, karpuz ve patlıcan gibi sebzelerin de reçeli yapılıp 30’dan fazla ülkeye ihraç ediliyor.

Nelerin reçeli yapılır?​

Nelerin reçeli yapılır?
Bu tanıma göre meyvelerden iki türlü reçel yapılır. Birinci şekilde; kayısı, elma, armut, ayva, mandalina, incir, portakal, üzüm ve sebzelerden kabak, patlıcan reçelleri yapılır. İkinci şekilde ise; çilek, vişne, erik, şeftali, gül reçeli yapılır.
Hangi meyveden reçel yapılır?​
Çilek Reçeli Tarifi.

Reçel neden ağda gibi olur?​

Reçel neden ağda gibi olur?
Fazla şeker koyduğumuzda ve meyveleri bu şekerin içerisinde fazla bekleterek pişirme işlemine geçtiğimizde ya da limon suyu ilave ederken fazla kaçırdığımızda reçelin kıvamı katılaşıp ağdalaşıyor.

Reçel ne kadar süre kaynatılır?​

5. adım: Ertesi gün tencere harlı ateşte kaynamaya bırakılır. 6. adım: Kaynamaya başlayınca içerisine 1 tatlı kaşığı tereyağı ilave edilip karıştırılır ve kısık ateşte yaklaşık 20 dakika kaynatılır. 7. adım: Vişne reçeli, kıvamını alınca içerisine 1 yemek kaşığı limon suyu ilave edilir ve 3- 5 dakika daha kaynatılır.

Reçele su katılır mı?​

Reçele su katılır mı?
1 kglık meyveden yaptığınız reçel için 3 su bardağı kadar su yeterli olacaktır. Bu miktarı meyve miktarınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. 3 su bardağı suya 1 su bardağı ya da biraz daha az şeker ilave ederek güzelce kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Sertleşen reçelinizin üzerine dökerek ocağın üzerine alın.

Süt Reçeli hangi yöreye ait?​

Eskişehir’in geleneksel tatlarından olan süt reçeli bazı tatlılara sos olarak kullanılıyor. Süt reçeli, süt içemeyen çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla sıklıkla tercih ediliyor.

Karpuz reçeli nerenin?​

Karpuz reçeli nerenin?
Antalya’ya özgü ‘karpuz kabuğu reçeli’
Türkiyede kaç çeşit reçel var?​
Çilek Reçeli, Vişne Reçeli, Kayısı Reçeli, Incir Reçeli, Gül Reçeli, Şeftali Reçeli, Böğürtlen Reçeli, Portakal Reçeli, Patlıcan Reçeli, Kızılcık Marmelatı, Gül Reçeli,Greyfurt Reçeli, Elma Reçeli, Domates Reçeli, Armut Reçeli, Üzüm Reçeli, Mandalina Kabuğu Reçeli, Kestane Reçeli, Ahududu Reçeli, Frambuaz Reçeli.

Kışın hangi meyvelerden reçel yapılır?​

Kışın hangi meyvelerden reçel yapılır?
Kışın yapılabilecek reçeller
- 1-Portakal reçeli tarifi.
- 2-Mandalina reçeli tarifi.
- 3-Elma reçeli tarifi.
- 4-Nar reçeli tarifi.
- 5-Armut reçeli tarifi.
- 6-Ayva reçeli tarifi.

Su an ne reçeli yapılır?​

- Çilek Reçeli Tarifi.
- Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi.
- Kolay Vişne Reçeli Tarifi.
- Damla Sakızlı Vişne Reçeli Tarifi.
- Kiraz Reçeli Tarifi.
- Beyaz Kiraz Reçeli Tarifi.
- Karpuz Reçeli Tarifi.
- Kayısı Reçeli Tarifi.

Çilek reçeli katı olursa ne yapılır?​

Çilek reçeli katı olursa ne yapılır?
Ama diyelim ki katılaşıp sertleşme gibi bir sorun yaşadınız ve reçelinizi kurtaramayacağınızı düşündüğünüz bir durumdasınız. Böyle anlarda başka bir tencerenin içerisine hemen su aktarın. 1 kglık meyveden yaptığınız reçel için 3 su bardağı kadar su yeterli olacaktır.

Reçel bozulduğu nasıl anlaşılır?​

KÜFLENME: Küflenme, şeker oranının düşük olması, yetersiz kaynatma, doldurma sıcaklığının 80 dereceden düşük olması, kapama kusurlarından Her evde bir termometre olamayacağından reçeli kavanozlara doldurduktan sonra 5-10 dakika kaynar suda tutmak doğru olur. EKŞİME: Ekşiyen reçelin yüzeyi sulanır. Kö-püklenme başlar.
 
Reçel yapımı oldukça eski bir gelenektir ve pek çok sebepten dolayı yapılır. İşte reçel yapımının nedenleri:

1. **Lezzet**: Reçel, meyvelerin doğal tadını ve aromasını muhafaza eder. Şekerle kaynatıldığı için hem tatlı hem de ekşi meyvelerin lezzetini dengeleyerek enfes bir lezzet ortaya çıkarır.

2. **Meyvelerin Tüketimi**: Bazı meyveler mevsimlerine göre bolca üretilir ve tüketilmesi zor olabilir. Reçel yaparak bu meyvelerin uzun süre saklanmasını sağlayarak yıl boyunca tüketilebilir hale getirir.

3. **Meyve Koruma**: Meyvelerin aşırı üretildiği durumlarda reçel yapmak, meyvelerin bozulmadan ve israf edilmeden kullanılmasını sağlar.

4. **Sağlık Açısından Faydalar**: Reçel, meyvelerin içerdiği vitamin ve mineralleri korur. Bu sayede meyvelerin sağlık açısından faydalarından yıl boyunca yararlanmak mümkün olur.

5. **Yaratıcılık ve Keyif**: Reçel yapımı, evde vakit geçirmek, yeni tarifler denemek ve yaratıcılığı ortaya çıkarmak için harika bir aktivitedir.

Reçel genellikle kahvaltılarda tüketilse de gün içinde atıştırmalık olarak da tercih edilebilir. Aynı zamanda pasta, kek ve çöreklerin üzerine sürülerek tatlandırılabilir. Reçelin, meyvelerin ve sebzelerin kaynatılmasıyla dağınık halden kavanozlara dökülerek korunması sağlanır. Her bir reçel türünün kendine özgü bir lezzeti ve yapımı olduğunu unutmamak önemlidir.
 
Geri
Üst