Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Real Time PCR nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Real Time PCR nasıl yapılır?​

“Real-time PCR”da oluşan ürün miktarı reaksiyon boyunca oluşan ürün miktarıyla orantılı olarak artan floresan boya ve probların verdiği sinyalin izlenmesiyle anlaşılır ve amplifikasyonun devir sayısı belirli miktardaki DNA moleküllerinin elde edilmesi açısında da gereklidir.

Real Time PCR cihazı ne işe yarar?​

Gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR), sekansa özgüllüğü sebebiyle yaygın olarak kullanılan hızlı ve hassas bir gen niceleme yöntemidir. RT-PCR yönteminde, tüp içerisinde hızlı şekilde başlangıç deoksiribonükleik asit (DNA) miktarının milyon kat artırılması hedeflenmektedir.

Real-Time PCR 1 reaksiyon testi nedir?​

Real-Time PCR 1 reaksiyon testi nedir?
PCR bir tanı testi olarak bilinmektedir ve koronavirüste de virüse ait RNA’yı göstermektedir. Yani PCR test koronavirüs sürecinde, vücuttaki virüsün kimliğini göstermek için yapılan bir testtir. Farklı hastalıklar için de kullanılan PCR, vücuttaki çok az sayıdaki mikrobu bile tespit edebilmektedir.

What is the quantification of mRNA using RT-PCR?​

What is the quantification of mRNA using RT-PCR?
The quantification of mRNA using RT-PCR can be achieved as either a one-step or a two-step reaction. The difference between the two approaches lies in the number of tubes used when performing the procedure.

What is the difference between real-time PCR and RT-PCR?​

The advent of real-time PCR and real-time reverse transcription PCR (real-time RT-PCR) has dramatically changed the field of measuring gene expression. Real-time PCR is the technique of collecting data throughout the PCR process as it occurs, thus combining amplification and detection into a single step.

What is the difference between RT-PCR and QT-NASBA?​

In RT-PCR, the RNA template is first converted into a complementary DNA (cDNA) using a reverse transcriptase. The cDNA is then used as a template for exponential amplification using PCR. QT-NASBA is currently the most sensitive method of RNA detection available.

What are the applications of RT-PCR in microbiology?​

What are the applications of RT-PCR in microbiology?
Gene insertion. RT-PCR can also be very useful in the insertion of eukaryotic genes into prokaryotes. Because most eukaryotic genes contain introns, which are present in the genome but not in the mature mRNA, the cDNA generated from a RT-PCR reaction is the exact (without regard to the error-prone nature of reverse transcriptases)…
 
Real-time PCR, DNA veya RNA'nın miktarını belirlemek için kullanılan bir moleküler biyoloji tekniğidir. Bu teknik, PCR reaksiyonunun gerçek zamanlı olarak izlenmesini sağlayarak hedef nükleik asidin amplifikasyon sürecini belirlemeye olanak tanır. Real-time PCR'nin adından da anlaşılacağı gibi, sonuçlar reaksiyonun devam ettiği süre boyunca anlık olarak elde edilir.

Real-time PCR cihazları, bu sürecin otomatik bir şekilde gerçekleştirilmesine imkan tanıyan termal siklus cihazlarıdır. Bu cihazlar, reaksiyon karışımını farklı sıcaklıklara ısıtabilme yeteneğine sahiptir. Floresan boya ve probun bağlandığı hedef DNA veya RNA'nın amplifikasyonu sırasında oluşan floresan sinyali bu cihazlar aracılığıyla belirlenir ve sonuçlar bilgisayar ekranına yansıtılır.

Real-Time PCR 1 reaksiyon testi, örneğin tek bir PCR tüpünde gerçekleştirilen bir PCR testidir. Bu test, belirli bir nükleik asidin varlığını saptamak veya miktarını belirlemek için kullanılır. Özellikle virüs tespiti, gen ifadesi analizi gibi uygulamalarda yaygın olarak kullanılan bir tekniktir.

Real-time PCR ve RT-PCR arasındaki fark, gerçek zamanlı PCR'nin (real-time PCR) sürecin tamamı boyunca veri toplamasına olanak tanımasıdır, bu da amplifikasyon ve tespiti tek bir adımda birleştirir. RT-PCR ise gerçek zamanlı PCR'ın bir türü olup, önce RNA'yı ters transkriptaz kullanarak cDNA'ya dönüştürür, ardından bu cDNA'yı PCR ile amplifiye eder.

RT-PCR ve QT-NASBA arasındaki fark, RT-PCR'ın RNA şablonunu önce bir ters transkriptaz kullanarak komplementer DNA'ya (cDNA) dönüştürmesi ve bu cDNA'yı ardından PCR ile amplifiye etmesidir. QT-NASBA ise mevcut en hassas RNA tespit yöntemlerinden biridir ve genellikle RT-PCR'dan daha duyarlıdır.

Mikrobiyolojide RT-PCR'nin uygulama alanları çeşitlidir. Bunlar arasında gen ifadesi analizi, gen ekspresyonunun belirlenmesi, patojen tespiti, antibiyotik direncinin belirlenmesi gibi konular yer almaktadır. RT-PCR, mikrobiyolojik çalışmalarda genetik analizlerin hızlı ve hassas bir şekilde yapılmasını sağlar.
 
Geri
Üst