AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Reaktif guc ne ise yarar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Reaktif güç ne ise yarar?​

Reaktif güç, iletim hattında ileri geri hareket ettiği için ek bir yük görevi görür. Bu nedenle reaktif güç, tüm kabloların, transformatörlerin, şalt cihazlarının kullanımında önemli bir faktördür. Bu sebeple, tüm bu tesisatların hem aktif hem de reaktif gücü dikkate alarak, görünen güç için tasarlanması gerekmektedir.

Aktif ve reaktif güç nedir?​

Aktif ve reaktif güç nedir?
İşte şebekeden enerji talep ettiğimiz sırada bu enerji de kendi telvesiyle beraber geliyor. Biz telveye reaktif enerji adını veriyoruz. Kahvenin kendisine ise aktif enerji diyoruz. Reaktif güç kompanzasyonu ise çektiğimiz enerjiden telveyi arındırmak için kullandığımız teknik.

Reaktif güç artarsa ne olur?​

Reaktif güç artarsa ne olur?
Fazla miktarda reaktif güç mevcutsa, sistem güç faktörünü büyük oranda düşürecek ve dolayısıyla işletme verimliliği azalacaktır. Bu durum, istenmeyen voltaj düşümüne, daha fazla iletim kayıplarına, fazla ısınmaya ve daha yüksek işletme maliyetlerine neden olur.

Reaktif neden olur?​

Şebeke gerilimi ile yük arasında sürekli olarak reaktif güç alışverişi gerçekleşir. Motor, bobin, transformatör, kaynak makinesi, floresan lamba balastı gibi yüklerin çok olduğu kamu binaları veya endüstri ortamlarında ortaya çıkan reaktif güç, istenmeyen bir enerjidir.

Reaktif enerji kullanim bedeli nedir?​

Reaktif enerji kullanim bedeli nedir?
Endüktif ve kapasitif sayaçların her ikisinin birden kullanıcı kusuru sebebiyle değer kaydetmemesi (sıfır değer kaydetmesi) halinde, çekilen aktif enerjinin 0.90 katı (yüzde doksanı) kadar endüktif reaktif enerji miktarı üzerinden reaktif enerji bedeli fatura edilir.

Reaktif güç neden artar?​

Reaktif güç neden artar?
İletim Hatları ve Yeraltı Kabloları: İletim hattı ve kabloları reaktif güç sönümler ve üretir. Aşırı yüklü bir iletim hattı, reaktif güç tüketir ve hattın gerilimini azaltır; az yüklü bir iletim hattı ise reaktif güç üretir ve hattın gerilimini arttırır.
Reaktif güç nelere bağlıdır?​
Bir cihazdan geçen akım, gerilim arasında faz farkı varsa cihaz reaktif güç tüketir. Başka bir tanımda, motorun kalkışında ihtiyaç duyduğu elektromanyetik alanı oluşturmak için harcadığı güce de reaktif güç diyebiliriz. Gerilim ve akım arasındaki faz kaymasına bağlı olarak, cihazın reaktif güç tüketim oranı belirlenir.

Reaktif güç, enerji iletim sistemlerinde önemli bir rol oynar çünkü iletim hattında ileri geri hareket eder ve ek bir yük görevi görür. Bu durum, tüm kabloların, transformatörlerin ve şalt cihazlarının kullanımında dikkate alınması gereken bir faktördür. Reaktif güç, aktif güç yanında hesaplanarak tesisatların görünen güç için tasarlanmasını gerektirir.

Aktif güç, enerjinin gerçek kullanımını temsil ederken, reaktif güç ise enerji dönüşümleri sırasında oluşan telsel enerjiyi ifade eder. Aktif enerji genellikle bir cihazın gerçek işini yapmak için harcadığı enerjidir, reaktif enerji ise bu işlem sırasında oluşan ekstra enerjidir. Reaktif güç kompanzasyonu ise çekilen enerjiden telsel enerjiyi temizlemek için kullanılan bir tekniktir.

Reaktif güç miktarı arttıkça sistem güç faktörü düşer ve işletme verimliliği azalır. Bu durum, voltaj düşüşüne, iletim kayıplarına, ısınmaya ve yüksek işletme maliyetlerine yol açabilir.

Reaktif güç, genellikle endüstriyel ortamlarda motorlar, bobinler, transformatörler gibi yüklerin varlığıyla ortaya çıkar. Bu tür yükler sürekli olarak reaktif güç alışverişi yaparlar ve istenmeyen enerji tüketimine yol açarlar.

Reaktif enerji kullanım bedeli, endüktif ve kapasitif sayaçların kullanıcı hatasından dolayı aktif enerjiyi doğru şekilde ölçememesi durumunda fatura edilen bir bedeldir. Eğer sayaçlar doğru şekilde enerjiyi ölçemezse, endüktif reaktif enerji miktarı üzerinden reaktif enerji bedeli ödenmesi gerekebilir.

Reaktif güç artışının nedenleri arasında iletim hatları ve yeraltı kabloları bulunabilir. Aşırı yüklü bir iletim hattı reaktif güç tüketirken, az yüklü bir hattı ise reaktif güç üretebilir. Bu durum hattın gerilimini etkileyebilir.

Başka bir deyişle, reaktif güç bir cihazın gerilim ve akım arasındaki faz farkına bağlı olarak tükettiği gücü ifade eder. Bu gücün miktarı, cihazın reaktif güç tüketim oranına bağlı olarak belirlenir. Bu durum genellikle elektromanyetik alan oluşturulması gereken cihazlar için önemlidir, özellikle motorlar bu kategoriye girer.

Geri