- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Reaktif güç kontrolü nasıl yapılır?
Bütün gerilim ve akım girişlerinin toplam harmonik değeri görülebilir. Reaktif güç kontrol röleleri, sistemi, kompanzasyon sisteminde bulunan bir başka eleman olan kondansatör ile birlikte ayarlanmış güç değerinde tutmaya çalışır. Sistemde bulunan gerilim ile gelen akımın faz farkına göre kondansatörleri kontrol eder.Reaktif bedeli nasıl hesaplanır?
Endüktif ve kapasitif sayaçların her ikisinin birden kullanıcı kusuru sebebiyle değer kaydetmemesi (sıfır değer kaydetmesi) halinde, çekilen aktif enerjinin 0.90 katı (yüzde doksanı) kadar endüktif reaktif, EPDK tarafından belirlenen Reaktif birim fiyatı ile çarpılarak Reaktif Bedel hesaplaması yapılır.Reaktif ölçüm nedir?
Alternatif akımın kullanıldığı iletim hatları veya elektrik yüklerinin endüktif, kapasitif etkiler oluşturmasıyla meydana gelen kullanılmayan güce reaktif güç denir. Sanal güç veya fantom güç olarak da bilinen reaktif güç, VAR (Volt Amper Reaktif) ile ölçülür.
Reaktif devre nedir?
Şebekeye iade edilen enerjiye reaktif güç denilir. Diğer bir ifadeyle, endüktif yüklü devrelerde, manyetik devrenin uyartımı için çekilip bir sonraki cyclede iade edilen güçtür. “Q” harfi ile gösterilir. Bu güç endüktif yük üzerinde harcanmaz, sadece depo edilir ve tekrar kaynağa gönderilir.
Reaktif güç kontrol rölesi nasıl çalışır?
Reaktif güç kontrol röleleri, merkezî kompanzasyonda seçilmiş kondansatör gruplarının bataryalarını devreye alarak veya çıkararak güç katsayısı değerini, kullanıcı tarafından ayarlanan güç katsayısı değerine getirmeye çalışır.Reaktif güç cezası nasıl hesaplanır?
Faturada bulunan endüktif reaktif enerji tüketim bedelinin aktif enerji tüketim bedeline bölünmesi endüktif reaktif oranını vermelidir. Aynı faturadaki kapasitif reaktif enerji tüketim bedeli, aktif enerji tüketim bedeline bölünerek de kapasitif reaktif oranı bulmak gerekmektedir.Reaktif tüketim ne demek?
Yüksek güç tüketen ve floresan lamba, transformatör, elektrik motorları, buzdolapları gibi cihazları barındıran işletmelerde şebekeden özel bir akım çekilir. Bu akım kullanılmamakla birlikte enerji olarak üretilmesi gerekmektedir.Verimsizliğe yol açan bu duruma reaktif enerji tüketimi denir.
Reaktif enerji nasıl oluşur?