AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Reaksiyon hizina konsantrasyon nasil etki eder?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Reaksiyon hızına konsantrasyon nasıl etki eder?​

Konsantrasyonun Kimyasal Reaksiyon Oranına Etkisi Bir veya daha fazla reaktantın (tepkimeye giren ürünler) konsantrasyonundaki bir artış reaksiyon hızını arttıracaktır.

Reaksiyon hızını etkileyen faktörler nelerdir?​

Tepkime Hızına Etki Eden Faktörler
Reaksiyon hızı neye göre değişir?
Madde derişiminin artması reaksiyon hızının artışına sebep olur. Tepkime hız sabiti (k) derişimle değişmez. Sıcaklığın arttırılması ile taneciklerin ortalama kinetik enerjileri ve tanecik hızları arttırılmış olur. Sıcaklık arttığında birim zamanda etkin çarpışma sayısı artar ve tepkime hızı artmış olur.
Katalizör reaksiyon hızına nasıl etki eder?
Gaz fazındaki tepkimelerde basıncın artmasıyla (hacim azalması) tepkime hızı artar, basıncın azalmasıyla (hacim artması) tepkime hızı azalır. Tepkimeye girdiği gibi tepkime sonunda miktarı değişmeden çıkan maddelere katalizör denir.

Ortalama harcanma hızı nasıl bulunur?​

Toplam seyahat edilen mesafeyi, seyahat için harcanan toplam zamana böl. Bu sana ortalama hızı verecek. . Yani eğer Cem 150 km’yi 3 saatte, 120 km’yi 2 saatte ve 70 km’yi 1 saatte seyahat ettiyse ortalama hızı yaklaşık 57 km/sa olarak bulunur.

Reaksiyonun hızlanması nedir?​

Tepkime hızı, bir kimyasal tepkimenin gerçekleşme hızıdır. Belirli zaman aralığında, ürünlerin derişimindeki artma veya reaktantların derişimindeki azalma ile saptanır. Örneğin bir demir parçasının havadaki oksijenin etkisiyle paslanması yıllar alırken, bir kağıdın yanması saniyeler içinde olur.
Reaksiyon mertebesi ne demektir?
Basit reaksiyonlarda üsler stokiometrik katsayılara eşit alınabilir. Gerçekte üsler, stokiometrik katsayılardan çok farklıdır. Bu konsantrasyon üslerine “mertebe(derece)” adı verilir. Bütün üslerin toplamı ise reaksiyonun toplam mertebesini verir.
Katalizör miktarı hızı etkiler mi?
Gaz fazındaki tepkimelerde basıncın artmasıyla (hacim azalması) tepkime hızı artar, basıncın azalmasıyla (hacim artması) tepkime hızı azalır. Tepkimeye girdiği gibi tepkime sonunda miktarı değişmeden çıkan maddelere katalizör denir. Katalizörler; Reaktif ve ürünlerin PE’ sini değiştirmez.
Kataliz kimyasal dengeyi değiştirmez çünkü reaksiyonun hem ileri hem de geri hızını etkiler. Denge sabitini değiştirmez. Benzer şekilde, bir reaksiyonun teorik verimi etkilenmez.
Hız problemlerinde hız formülü x=V.t olarak bilinmektedir. Bu formülde x=Yol, V=Hız ve t=Zaman olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şekilde bir aracın hızı hesaplanırken merak edilen diğer konu ortalama hızdır. Ortalama hızı hesaplarken de alınan toplam yol miktarının toplam süreye bölünmesinden yararlanılır.
Ortalama tepkime hızı nedir?
Ortalama hız ise tepkimenin ilerlemesi sırasında herhangi iki zaman aralığı arasındaki hızdır. Başlangıç hızı bütün tepkimelerde en yüksektir. Zaman içerisinde anlık hız sürekli azalır.
 
Geri
Üst