AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Rayic bedel uzerinden satis gostermek caiz mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Rayiç bedel üzerinden satış göstermek caiz mi?​

TAPUDA RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN SATIŞ GÖSTERMEK YASAL MI? Pek çok kişi özellikle de yüksek fiyatlı taşınmaz satışlarında tapu harcını daha düşük ödemek için rayiç bedel üzerinden satış göstermektedir. Rayiç bedelden tapu harcı hesaplama yasal olmamakla beraber aynı zamanda vergi cezası gerektiren bir uygulamadır.

Tapu harcı cezası ne kadar?​

Eksik ödenen tutar ve bu tutarın yüzde 25’i ceza olarak alınıyor. Yine 400 bin lira tutarındaki eve dönersek şöyle bir tablo ortaya çıkıyor: 400 bin liralık alım satıma konu olan bir gayrimenkul 100 bin lira olarak gösterildi. Normalde, 100 bin lira üzerinden yüzde 2 alandan yüzde 2’de satandan tapu harcı alınıyor.

Rayiç bedel düşük göstermek caiz mi?​

Rayiç bedel düşük göstermek caiz mi?
Net satış bedelini (ister fatura toplayın ister toplamayın ) tapuda bildirmeniz gerekiyor.Eğer satış bedeli,Belediye elmak değerinden az ise ki şu vakte kadar yaşanılmış bir olay değil o takdirde Belediye emlak değerini göstermeniz yeterlidir. Yani kısaca 6 çeşit ceza ile karşı karşıyasınız demektir.

Tapu harcı ödenmezse ne olur?​

Tapu harcı ödenmezse ne olur?
Gayrimenkul alım satım işlemleri yapılırken tapuda devir işlemi yapabilmek için belirli miktarda harç ödemek gerekiyor. Tapu harçları gayrimenkulü satan ve alan kişiler tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Eğer tapu harçları ödenmezse gayrimenkulün devir işlemi gerçekleşmiyor.

Tapu harcı cezasını kim öder?​

Eğer herhangi bir ortak karar alınmadıysa, tapu harcının yarısı alıcı yarısı satıcı tarafından ödenmelidir. Tapu harçları mülk miktarının %4’ü olarak belirlenir. Eşit miktarda ödendiğinde, alıcıya %2 ve satıcıya da %2 bir ödeme payı düşer. Resmi olarak tapu harcı ödemeleri çoğunlukla eşit miktarda yapılıyor.

Tapu rayiç bedeli neye göre hesaplanır?​

İlgili konutların metrekareleri toplanır, Toplam rayiç bedel, toplam metrekareye bölünür, Çıkan sonuç, rayiç bedeli belirlenmek istenen gayrimenkulün metrekaresi ile çarpılır. Buradan çıkan sonuç da metrekare başına çıkan rayiç bedeli ifade eder.

Rayiç bedelinden fazla kredisi çekilirse ne olur?​

Rayiç bedelinden fazla kredisi çekilirse ne olur?
Bir diğer ifade ile; Konut alım satım işlemlerinde belediyelerin belirlediği rayiç bedelden yüksek kredi kullanılması ancak, tapuda bedelin rayiç bedelden gösterilmesi durumunda alıcı ve satıcılar cezalı duruma düşerek faiz ödemek durumunda kalırlar.
 
Rayiç bedel üzerinden satış göstermek yasal değildir ve vergi cezasına sebep olabilir. Tapu harcı eksik ödenirse, ödenmeyen tutarın yanı sıra bu tutarın yüzde 25'i ceza olarak alınmaktadır. Rayiç bedeli düşük göstermek de yasal olmadığı gibi 6 farklı ceza ile karşı karşıya kalınabilir. Ödenecek tapu harcının yarısı genellikle alıcı, diğer yarısı ise satıcı tarafından ödenmelidir.

Tapu harcı ödenmezse, gayrimenkulün devri gerçekleşmeyecektir. Tapu harcı cezası ödeme durumunda alıcı ve satıcı arasında eşit şekilde paylaşılmalıdır. Tapu rayiç bedeli hesaplanırken ilgili konutların metrekareleri toplanır, toplam rayiç bedel ise toplam metrekareye bölünerek belirlenir. Eğer rayiç bedelin üzerinde kredi çekilirse, alıcı ve satıcı cezalı duruma düşebilir ve faiz ödemek zorunda kalabilirler.

Bu sebeplerle tapu işlemlerinde gerçek satış bedelinin doğru bir şekilde beyan edilmesi önemlidir. Rayiç bedel üzerinden işlem yapmak, yasal sorunlar ve cezalar beraberinde getirebileceği için kaçınılması gereken bir uygulamadır.
 
Geri
Üst