- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 209.857
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Rasyonel sayının kuvveti nasıl hesaplanır?
Rasyonel sayıların kuvvetleri hesaplanırken taban üsteki sayı kadar çarpım şeklinde yazılır ve daha sonra çarpma işlemi yapılır. ÖRNEK : (14)2 sayısının değerini bulalım. Üste 2 olduğu için; 14.14=116 sonucu bulunur.Rasyonel sayılar kümesi aşağıdaki harflerden hangisi ile gösterilir?
sayıların kümesidir. Yani kesirli olarak yazılabilen her sayı bir rasyonel sayıdır. Rasyonel sayılar kümesi Q ile gösterilir.Rasyonel sayılarla işlemler nasıl yapılır?
Eğer sayıların paydaları eşit değilse işleme başlarken öncelikle paydaları eşitlemelisiniz. 2- Rasyonel sayılarda eğer çarpma işlemi yapılacaksa da paylar birbiriyle çarpılırken paydalar da birbiriyle çarpılmalıdır. Yani çarpma işleminde payı ve paydayı birbiri ile karıştırmamak gerekir.
Üssü nasıl alınır?
Üs hesaplamanın formülü a.a.a.a….a.a.a = an şeklinde tarif edilir. Bu formül için a taban n ise üs sayıdır. Bu aslında örneğin a 5 olsun 5*5*5*5*5=an demektir. 5 üzeri 2 demek bir kez beş ile beşi çarpmak demektir.
Bir sayının eksi üssü nasıl bulunur?
Negatif sayıların çift kuvvetleri pozitif , tek kuvvetleri ise negatif tir. Örneğin, ( –2 )– 2 ‘nin kuvveti çift olduğu için değeri pozitiftir; ( –2 )– 3 ‘nin kuvveti tek olduğu için değeri negatiftir.Bir sayının kuvveti nasıl alınır?
Önceki bölümde, üslü bir sayının değerini bulabilmek için kuvvet kadar tabanı yan yana yazıp, birbiriyle çarpıyorduk. Bu mantıkla, bir sayının 1 . kuvvetinin değerini bulabilmek için tabanı 1 defa yazmamız gerekir….Bir doğal sayının 1 . kuvveti kendisine eşittir.- 0 1 = 0.
- 1 1 = 1.
- 5 1 = 5.
- 518 1 = 518.
- 9781 1 = 9781.
Sayılar kümesi hangi harfle gösterilir?
Matematikte tam sayılar kümesi Z şeklinde gösterilir. Z harfi Almanca zahlen (sayılar) sözcüğünden gelir.
Rasyonel sayılarda toplama işlemi nasıl yapılır?
RASYONEL SAYILARDA TOPLAMA İŞLEMİ Kesirlerde toplama ve çıkarma işlemi yaparken payda eşitleniyordu. Aynı durum rasyonel sayılarda işlem yaparken de geçerli. ÖRNEK: 32+−14 işlemini yapalım. paydalar eşitlendikten sonra paydaki sayılar toplanır ve paya yazılır.Ortak payda sonucun paydasına yazılarak sonuç bulunur.
İŞLEM ÖNCELİĞİ
- ∇ Önce Parantez içi işlemler yapılır.
- ∇ Sonra ÇARPMA veya BÖLME işlemi yapılır.
- ∇ Daha sonra TOPLAMA veya ÇIKARMA işlemi yapılır.
- ∇ Birbirine göre önceliği olmayan işlemlerde (Çarpma ve bölmenin, toplama ve çıkarmanın birbirine göre üstünlüğü yoktur) işlem sırası soldan sağa doğru takip edilir.
Bir sayının iki defa yan yana kendi değeri ile çarpılmasına o sayının karesi alma denilmektedir. Bu işlem üslü sayılarda ana sayının üstünün 2 ile çarpılması şeklinde gösterilir. Yani 6 x 6 sayısını üslü sayı ile ifade edersek 6 üssü 2 şeklinde gösteririz. Bu işlem “Altının karesi” şeklinde okunur.
Üssü negatif olan ifadelerin değerleri nasıl hesaplanır?
Cevap: Oradaki negatif işaret sadece o sayıyı kesirli halde yazmamız gerektiğini ifade ederi. Yani sayının üssü alınır fakat onu kesirli yazarız. Sonuca herhangi bir negatiflik sağlamaz.