AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Rasyonel inanc nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Rasyonel inanç nedir?​

Rasyonellik, akılcılık ya da usçuluk anlamında felsefi terim ve önerme. Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir – yani, akla dayalı ya da akla uygunluk. Akılcılık, kişinin inançlarının kişinin inanma nedenleriyle ve kişinin harekete geçme nedenleriyle yaptığı eylemlerle uyumlu olduğunu ima eder.

İnanç ve bilgi arasında ne tür bir ilişki bulunmaktadır?​

Bilgi-İnanç İlişkisi Bilginin geleneksel tanımına göre bilgi; «haklılaştırılmış doğru inanç»tır. Buna göre bir inancın bilgi olması için, inancın kendisinin doğru olmasının yanında doğruluğunun haklılaştırılmış/gerekçelendirilmiş olması da gerekir.
Hangi Filozof inanç ile bilgi arasında önemli bir ayrıma girmiştir?
Bilgi, varsayım ve inanç kavramları arasında bir ayrım yapan Kant epistemolojisinde “bilme”de hem sübjektif hem de objektif bir kesinlik varken,“inanma”da ise sadece sübjektif kesinlik vardır.

Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir – yani, akla dayalı ya da akla uygunluk. Akılcılık, kişinin inançlarının kişinin inanma nedenleriyle ve kişinin harekete geçme nedenleriyle yaptığı eylemlerle uyumlu olduğunu ima eder.

Irrasyonel inançlar nelerdir?​

bilişsel süreçler ‘irrasyonel inanışlar’ olarak tanımlanır….Akılcı Olmayan İnançlar

Ellis ABC modeli nedir?​

A-B-C-D modeli, Albert Ellis tarafından geliştirilen klasik bir bilişsel davranışçı terapi tekniğidir. Etkin bir şekilde uygulandığında, öfke yönetimi sorunları da dahil olmak üzere çeşitli duygusal zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.
ABC kişilik kuramı nedir?
ABC Kişilik Kuramı ABC kuramında A noktasında kişiyi rahatsız eden bir durum vardır. B noktasında A durumuna dair olan inançlar yer alır. C ise sonucu ifade eder. Eğer kişinin A durumu için akılcı olmayan inançları varsa C noktasında kişi için hoş olmayan kaygı, stres, depresyon gibi durumlar yaşar.
hristiyanlığın skolastik döneminde ortaya çıkan bu görüşe göre; inanç ile akıl ilişkisi daha çok inanç merkezindedir. akıl ancak inancı anlamak için vardır. bu da dinin dogmalarını inanarak kabul etmek, sonra da bunları akılla kavramak demektir.
Davranışçı terapi teknikleri
ABC modeli hangi kuram?
ABC modeli, yaşadığımız olay, düşüncelerimiz, duygularımız ve davranışlarımızın arasındaki ilişkiyi inceleyen bilişsel davranışçı terapide kullandığımız bir yöntemdir.

Akılcı düşünceler nelerdir?​

Akılcılık, bilginin kaynağının akıl olduğunu; doğru bilginin ancak akıl ve düşünce ile elde edilebileceği tezini savunan felsefi yaklaşıma verilen isimdir. Buna göre, kesin ve evrensel bilgilere ancak akıl aracılığıyla ve tümdengelimli bir yöntemsel yaklaşımla ulaşılabilir.

Saçma olduğu için inanıyorum ne demek?​

“Credo quia absurdum”: İnanıyorum, çünkü saçma. Hiç de fena olmayan bir argüman. Dogmanın anlamsızlığının bizzat kendisi imanın kabulünü gerektirir, tıpkı imkansızlığın kesinliği gerektirdiği gibi. Tertullianus’da insanı ikna eden bir basitlik var ve bu basitlik güven veriyor.
Anlamak için inanıyorum kim söylemiştir?
Anselmus, Felsefe ve ilahiyatın birlikteliğine öncülük eden, dinsel inancı akılla açıklamaya girişen düşünür, “İnanmak için, anlamaya çalışıyorum” değil de “Anlamak için inanıyorum” tavrının başlatıcısı olmuştur (Proslogion).

Albert Ellis kaç yaşında?​

Albert Ellis, (d. 27 Eylül 1913 – ö. 24 Temmuz 2007) Amerikalı evlilik ve seks terapisi gibi alanlarda çalışmış Akılcı Duygusal Davranışçı Terapi’nin kuramcısı psikoterapist.

Geri