- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Rastık hastalığı nedir?
Hastalık Tanımı : Hastalık, buğday ve arpa bitkilerinde çiçeklenme devresinde görülür. Bütün başak siyah bir toz yığını haline dönüşür. Bu siyah tozlar 5-8 mikron çapında olup etmenin sporlarıdır.Buğdayda kardeşlenme nasıl arttırılır?
500 gram-1500 gram arasında borik asit, Tarım Bor, suda eritildikten sonra toprak yüzeyine püskürtülüp toprağa karıştırılarak veya taban gübresi ile birlikte verilebilir. Buğdayın kardeşlenme başlangıcında sahneye çıkan üst gübreleme uygulamaları ise başaklanma ve hatta dane dolum dönemine kadar uygulamada kalabiliyor.
Buğday soğuktan etkilenir mi?
Buğday çeşitlerinin soğuğa karşı dayanıklılığı birbirinden farksızdır. Soğuğa dayanıklılık bitki gelişme devresiyle ilgilidir. Ekim tarihinin, soğuğa direnç üzerinde etkili olduğu kesin olarak bilinmektedir. Erken ekilen buğdaylar aşırı gelişerek soğuğa daha duyarlı hale gelirler ve soğuktan daha fazla etkilenirler.
Buğday Hastalıkları Nelerdir?
Ürün kalitesini düşüren buğday hastalıkları şunlardır:Mısır Rastığı neden olur?
mekanik yollarla bitki üzerine taşınan sporların doğrudan hücrelere penetrasyonu, ayrıca stomalar veya böcek, insan ve hayvanların açtığı yaralar yoluyla olur. Hastalığın gelişmesi, çevre koşulları ve bitkinin büyüme durumu ile ilgili olup, enfeksiyon ve gal gelişmesi için en uygun sıcaklıklar 18-21°C’dir.
Arpa açık Rastığı nedir?
Arpa açık rastığı (U. nuda var. hordei Schaf.): Hastalığın tanımı ve biyolojisi buğday rastık hastalığı ile aynıdır. Ancak çiçekler üzerine gelen sporların çimlenebilmesi için gereken koşullar optimum 18-20°C (5-30°C) ve %60-90 orantılı nemdir. etrafa dağılır ve sağlam bitkilerin çiçeklerine ulaşırlar.
Buğdayda kardeşlenme ne zaman olur?
Buğdayların ekim zamanlarına göre tahmini kardeşlenme zamanları; İlimizde; Erken ekilen buğdaylar ARALIK ayında, Normal ekim zamanında ekilen buğdaylar OCAK ayında, Geç ekilen buğdaylar ise ŞUBAT ayında KARDEŞLENME yaparlar.Buğdayda en yüksek verim nasıl alınır?
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg’ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Buğday kaç dereceye dayanır?
Normal koşullarda buğday çeşitleri -10 oC gibi düşük sıcaklıklara dayanabilmekte ve bu sıcaklıklardan çok ciddi bir zarar görmemektedir.
Buğday eksi kac derecede donar?
Bazı kışlık ekmeklik buğdaylar kar örtüsüz sıfırın altında 30 derecenin üzerindeki düşük sıcaklığa dayanabilirken, kar örtüsü altında sıfırın altında 40 dereceye dayanabilmektedir. Makarnalık buğdaylar ise -15 derecede zarar görebilmektedirler.Buğdayda pas hastalığı Neden Olur?
(Puccinia striiformis f. sp. tritici) Buğdayın sap, başak ve yapraklarında görülebilirse de asıl yeri yapraklardır. Yaprağın üst yüzeyinde makine dikişi gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa Çizgi Pası da denilir. Yüksek nem veya yağış hastalığın oluşmasını tetikler.
Buğday vücut için zararlı mı?
Buğday ; karın bölgesinde içsel yağlanma yapıyor. Bu yağlanmanın sonucunda ortaya çıkan iltihap eklemlerinde iltihaplanmasına neden oluyor. Aynı iltihabı şeker hastalarında kalp hastalarında da ilgili bölümlerde yapıyor. Başta leptin ve diğer oluşan hormonlarla, eklemlerin iltihaplanıp aşındığı ortaya çıktı.
Mısır Rastığı yenir mi?
Ayrıca, fungusun mısır koçanlarında oluşturduğu rastık galleri Meksika ve Latin Amerika’ da Aztekler zamanından beri çok sevilen bir gıda olarak tüketilmektedir.Mısır neden gelişmez?
TOPRAK İSTEĞİ Ancak, mısır bitkisi en iyi gelişmeyi ve en yüksek verimi organik madde ve bitki besin maddelerince zengin, drenajı ve havalanması iyi olan derin, sıcak, tınlı topraklarda gösterir. Aşırı asit ve aşırı alkali topraklar mısır yetiştiriciliği için uygun değildir.
Tilletia Foetida nedir?
Sürme “kör, karadoğu, karamuk” gibi isimlerle de anılan bir başak hastalığıdır. Buğday sürmesi enfeksiyonlarında ilk kaynak kör adı verilen hastalıklı danelerdir. Hastalığa yakalanmış bitkilerde, başaklar süt olum dönemine gelinceye kadar sağlamlardan ayırt edilemezler.