- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.050
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Raporu iş yerine verilmezse ne olur?
İşçiye Rapor Kağıt Ortamında Verilmemişse Eğer işçiye kağıt ortamında istirahat raporu verilmemişse bu durumda işveren işçinin tekrar hastaneye / doktora gidip rapor çıktısını alıp getirmesini isteyemez.Haklı neden ile istifa?
İşçinin sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller, İş Kanunu’muzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.Bu istisnalara göre İş Yasası’nın 25/II maddesinde sıralanan hallerde, belirli süreli iş sözleşmesinin süresinin bitiminde, işyerinin kapatılmasında, işyerinin faaliyetlerinin sona ermesinde, hizmet alımı yoluyla yapılan işlerde işin sona ermesi halinde işveren işçi çıkartabilecektir.
İşçinin haklı nedenle fesihte ihbar süresi var mı?
İşçinin iş akdini, haklı fesih sebebinin ortaya çıktığı günden itibaren 6 işgünü içinde yapması gerekir. Aksi takdirde kıdem tazminatını alamayacağı gibi işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır.
Işe gitmemek için rapor nasıl alınır?
Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde sigortalı olarak çalışan bir işçi hastalık veya kaza nedeniyle işe gelemeyeceği zaman bunu kanıtlamak adına devlet veya özel hastaneden onaylı sağlık raporu getirerek bunu kanıtlamak zorundadır. Aksi halde gelmediği gün sayısı kadar ücret maaşından kesilir.
Iş yerine rapor ne zaman verilir?
Bu düzenlemeye göre; Alınan sağlık raporu, raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati içinde kuruma telim edilmelidir. Örneğin pazartesi günü alınan rapor salı günü teslim edilmelidir. Alınan rapor kesinlikle disiplin amirine bildirilmelidir.İstifa eden işçi istifasını haklı feshe dönüştürebilir mi?
Bu tarz durumlarda bilinmelidir ki, mevcut iş ilişkisini sona erdirmek için aslında istifa etmektense başkaca haklı nedenleri bulunan işçi yapmış olduğu istifayı belirli koşullarda ve makul bir süre içerisinde haklı feshe çevirebilecektir.Hesaplanması Sözleşme belirli süreli ise kalan süreye ait ücrete, sözleşme belirsiz süreli ise bildirim süresine ait ücrete hükmedilir. Ancak, belirlenen tazminat miktarı işçinin altı aylık ücretini geçemez. Aksine bir sözleşme hükmü koyulmamışsa, tazminata esas ücret, çıplak brüt ücrettir.
Toplu iş bırakma suç mu?
Anayasa Mahkemesi çok sayıda kararında sendika kararıyla işe gitmemeyi hukuka uygun bulmuştur. İşçilerin barışçı toplu eylemi (iş bırakma, genel uyarı eylemi, genel grev) meşrudur, demokratiktir ve hukuka uygundur.
İş yerine rapor ne zaman verilir?
Sendikadan toplu istifa suç mu?
Maddenin birinci fıkrasına göre, bir kimseye karşı cebir veya tehdit kullanılarak, bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya ya da sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlanması, suç oluşturmaktadır.Memurun iş bırakma hakkı var mı?
katılımdan dolayı kamu görevlileri farklı bir işleme tâbi tutulamaz ve görevlerine son verilemez. Dolayısı ile 4688 sayılı kanun da dahil diğer kanunlarda Anayasaya uygun olarak çıkarılmış ve Kamu görevlilerinin iş bırakma (grev) hakkı düzenlenmemiştir.İşçi, işveren tarafından sağlanan güvenlik kurallarına ve önlemlerine harfiyen uymak zorundadır. Aksi halde işten çıkarılması söz konusu olacaktır. Bunun yanı sıra işçinin belirlenen saatler içerisinde işini teslim etmesi gerekmektedir. İşverenler de aynı şekilde işçileri kendi işleri için kesinlikle kullanamaz.
İşçi raporu kaç gün içinde vermeli?
Ancak iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle alınan raporlarda 1 günlük olsa dahi geçici iş göremezlik ödeneği verildiğinden çalışmadığına dair bildirim yapılması gerekmektedir. İşverenler, sigortalılarca hak edilen istirahat süresini takip eden 5 iş günü içinde elektronik ortamda Kuruma göndermeleri gerekmektedir.