AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ramazanda Sağlıklı Beslenme

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Ramazan ayında sahur ve iftar için genel sağlıklı beslenme tekliflerine geçmeden evvel, oruç müddetinde bedenimizde olanlarlardan basitçe bahsetmek isterim.

Oruç periyodunda 16-17 saat ortası açlık kelam konusu ve vücut aç kaldığı bu süreçte kendini yenileme, onarma, toksinlerden bedeni arındırma sürecine giriyor.Oruç devrinin birinci haftasında bilhassa birinci 2-3 gününde metabolizma yeni bir beslenme tertibine geçtiği için bu durum beden tarafından baş ağrısı, halsizlik, önemli açlık hissi üzere yan tesirler oluşturabilir, ekseriyetle bu durum adaptasyona bağlı olarak geçicidir.Oruç sağlıklı bireyler içindir.Diyabet, kalp, rastgele bir organ yetmezliği, emzikli ve gebeler, kanser hastaları için uygun olmayabilir, bu bahiste evvel kendi doktorumuza istişaremiz gerekir.

Sağlıklı bir bireyin fizyolojisine ve psikolojisine düzgün gelen bu oruç devrini uygun planlanmış sahur ve iftar menüleri ile azamî ölçüde faydalı geçirmek mümkündür.

Ramazan ayında en değerli noktalardan biri sahurdur.Sahuru atlamak, hiç yapmamak en büyük yanlışlardan biridir.Zaten ramazan ayı boyunca metabolizma bir ölçü yavaşlayacağından, sahuru atlamak metabolizmanın daha da yavaşlamasına neden olmakta ve kas kayıplarını da beraberinde getirmektedir.Sahur menüsü proteinden güçlü, karbonhidrat ve yağ bakımından istikrarlı güçlü bir kahvaltı üzere planlanabilir.Kaliteli protein içeriği ile yumurta , az tuzlu peynirler; lif ve posa içeriğinin yüksek olmasıyla kan şekerini dengeleyici tam tahıllı eserler, sebzeler; sağlıklı ve doyurucu yağ kaynaklarından çiğ kuruyemişler,tuzsuz zeytin, avokado ve son olarak da süt ve süt eserleri yoğurt, kefir üzere kişinin muhtaçlığına nazaran istikrarlı bir halde sahur menüsüne eklenmelidir.Beyaz un ve türevleri, hamur işleri, ağır yağlı yiyecekler, şekerli besinler süratli insülin cevabı oluşturmaları ve besleyici özelliklerinin olmaması nedeniyle olabildiğince sahur sofralarından uzak tutulmalıdır.

Ramazandaki öteki bir öğünümüz iftar, iftarda oruç su yahut tercihen hurma ile açılıp akabinde 1 kase çorba içilebilir.Çorba sonrası ana yemeğe geçmeden 10-15 dk orta vermek mümkün sindirim sorunlarının önüne geçmek, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntıları ve kilo denetimini sağlamak açısından epeyce önerdiğimiz bir formüldür.Bu küçük ortanın akabinde besleyici ve sağlıklı pişirme sistemi ile hazırlanmış (ızgara/fırın/haşlama/tencere yemeği gibi) bir ana yemek tercih edilebilir.Bu yemek kümesi et/tavuk/balık yahut mevsimine uygun kıymalı bir zerzevat yemeği yahut kurubaklagil kümeleri olabilir.Ana yemeye ek lif ve vitamin içeriğiyle bol limonlu salata kümesi eklenebilir.Hem protein hem probiyotik dayanağı ile yoğurt yahut ayrandan da iftar menülerinde yararlanılabilir.Abartılı iftar sofralarından, ağır yağlı yiyecek ve kızartmalardan, hamur işlerinden, asitli şekerli içeceklerden genel sıhhatimiz ismine olabildiğince uzak durmak gerekir.

İftardan 2 saat sonra üzere sağlıklı bir orta öğün tercih edilebilir.Bu gruptakiler meyve, kuruyemiş, süt üzere alternatifler olabilir.Haftanın 1-2 günü buradaki orta öğün sütlü bir tatlı ile güllaç, sütlaç üzere porsiyona dikkat edilerek yapılabilir.Tatlı seçimi olarak şerbetli ağır tatlılardan ramazan ayı boyunca olabildiğince uzak durmak faydamıza olacaktır.
 
Geri
Üst