AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ramazanda Nasıl Oruc Tutulur

SoruCevap

Yeni Üye
Ramazanda Oruc Nasıl Tutulur

Ramazan Ayında Nasıl Oruc Tutulur

Islamin bes sartindan dorduncusu, mubarek Ramazan ayında, hergun oruc tutmaktır Oruc, hicretten onsekiz ay sonra, Sa'ban ayının onuncu gunu, Bedr gazasından bir ay evvel farz oldu Ramazan, yanmak demektir Cunku, bu ayda oruc tutan ve tevbe edenlerin gunahlari yanar, yok olur Ramazanda oruc tutmak akıl balig olan her muslumana farzdır

Oruc imsak vaktinden guneşin batmasına kadar gecen zaman icinde yeme, icme ve cinsi birleşmeyi ibadet niyetiyle terketmektir

Buna gore oruc tutacak kimsenin once oruca niyet etmesi gerekir Niyetin sozle olanı, Yarın Allah rızası icin oruc tutmaya niyet ettimgibi bir ifade ile yapılmış olur Bunu dili ile soylemeyip kalbinden gecirmek de kafidir Oruc tutmak niyetiyle kalkıp sahur yiyen kimse de fiil ile niyet etmiş olur Niyetin oruc gunu, guneşin tepe noktasına gelmesinden once yapılmış olması şarttır

İmsak vaktinden maksat fecir; yani tan yerinin ağarmasıdır Oruca niyet eden kimse imsaktan itibaren yeme ve icmeyi eşi ile cinsi birleşmede bulunmayı terkeder Bunların dışında terk etmesi farz olan bir şey yoktur; normal, gunluk işleri ile meşgul olabilir Akşam olup guneş batınca oruc yasaklarından birini işleyerek orucunu acar

İftarın geciktirilmemesi matlUptur İftardan once şoyle bir dua okunması uygundur: Allahım senin icin oruc tuttum, sana iman ettim, sana guvendim ve dayandım, senin lUtfettiğin rızık ile orucumu acıyorum, gecmiş ve gelecek gunahlarımı bağışla Rabbim!

Peygamberimizin yaptığı dualardan biri

Allahım! Her şeyi kuşatan rahmetinle senden beni bağışlamanı diliyorum! Susuzluk gitti, damarlar ıslandı ve inşaallah sevap kazanıldıAllahım senin icin oruc tuttum ve senin rızkınla orucumu actım

Geri