- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 256.279
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ramazanda mide şişkinliğine ne iyi gelir?
Ramazan ayında, uzun süren açlık ve susuzluktan mideyi korumak için ham balı sofralardan eksik etmemek gerekiyor. Sindirim sistemini rahatlatan gıdaların başında yer alan ham bal, mide şişkinliğini önleyerek, bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlıyor.İftardan sonra mide şişkinliği neden olur?
Mübarek Ramazan ayında uzun süre yemek yememe, hareketsizlik ve iftardan sonra uyuşukluk nedeniyle metabolizma yavaşlar. Ayrıca uzun süre aç kaldıktan sonra yemeğe yüklenmekte karın şişkinliğine sebep oluyor.İftardan sonra mide ağrısı ve şişkinlik pek çok insanda sıkça görülen bir durumdur. Bunun sebebi uzun saatler oruç tutulduğundan ve midenin aç, susuz kalmasından dolayı bir anda yoğun miktarda yiyecek alındığında mideye ağır gelmesidir.
Oruç şişkinlik yapar mı?
Bunun en önemli nedenlerinden biri, bağırsakların bağışıklık hücrelerinin büyük çoğunluğu için ev sahipliği yapmasıdır. Ramazanda yaşanan en yaygın sindirim sorunları; gaz, şişkinlik, bulantı, kabızlık, ishal, mide gazı, yemekten sonra yorgunluk ve karın kramplarıdır.
Ramazanda mideyi ne rahatlatır?
Ramazan’da mide problemlerinin önüne geçmek için… Sahurda süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan mideyi rahatsız etmeyecek bir öğün tercih edilmelidir.
Mide şişkinliği için ne yapmam lazım?
Mide şişkinliğine ne iyi gelir?- Nane. Sindirim sistemindeki kaslarda spazm ve kasılmaları engelleyen, aynı zamanda gazın atılımını da kolaylaştıran nane mide şişkinliğine en ideal çözümlerden.
- Rezene.
- Zencefil.
- Papatya çayı
- Anason çayı
- Limonlu su.
İftardan sonra karın şişliği nasıl iner?
Şişkinliği gidermek için karbonat ve limon suyu da etkili bir çözümdür. Yarım bardak suyun içine 2 kaşık limon suyu ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyip içebilirsiniz. Reçetesiz satılan antiasit tabletler veya şuruplar; mide ekşimesi, hazımsızlık ve gaz sorunu için özel olarak üretilmiş ilaçlardır.Çorbalara ya da yemeklere eklenen kimyon şişkinliği azaltmada oldukça etkilidir. İftardan 1-2 saat sonra tüketeceğiniz 1 fincan rezene çayı şişkinlik problemini hafifletecektir. Papatya çayı, nane çayı ve yeşil çay da şişkinliğe iyi gelen diğer bitki çaylardır.
Ramazanda karın şişliği neden olur?
Yetersiz sıvı alımı, bu dönemde kabızlık riskini artırır. Sancılı karın ağrıları ve şişkinlik yaşayan bireyler daha gergin bir gün geçirir. Bu sebeple de iftar saatinden sahur bitimine kadar en az 12- 14 bardak sıvı alınması şarttır. Sahurda 3-4 adet taze kayısı tüketilmesinde fayda vardır.
Gastriti olanlar oruç tutabilir mi?
Gastrit ve reflü şikayeti olanlar tabii ki oruç tutabilirler. Çünkü uzun süren açlıkta mide dinlenmiş olur. İlaçlarını sahurda ve iftarda almalarında sakınca yoktur ve oruç, mide şikayetlerinde artışa neden olmaz.