- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 128.278
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ramazanda diş fırçalama düzeni nasıl olmalı?
Sadece diş fırçalamak aslında orucu bozmaz. Ancak diş fırçalama işlemi sırasında sadece fırça ve tükürüğümüz ile değil, aynı zamanda diş macunu ve su ile de işlemi sürdürüyoruz. Macunun veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Riske atmadan sahur ve iftar sonrasında fırçalanması en uygunu olacaktır.Ramazanda dişler ne zaman fırçalanır?
Diş fırçalamak orucu bozmaz. Ancak diş fırçalama işlemi sırasında kullandığımız diş macunu veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulabilir ve kazası gerekir. Riske atmak istemiyorsanız imsaktan önce ve iftardan sonra dişlerin fırçalanması en uygunu olacaktır” diyor.Ramazanda diş fırçalamak orucu bozar mı?
ORUÇLUYKEN DİŞ FIRÇALANIR MI? DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI? Diyanetin yaptığı açıklamaya göre, boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozmamaktadır. İlaveten, diş macununun ya da suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
Oruç tutarken ağız kokusu neden olur?
ORUÇLUYKEN AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR? Ramazan ayında aç kalınan uzun süre içerisinde ağızdaki bakteri miktarı artıyor ve bu da ağız kokusuna, çürüklere sebebiyet verebiliyor. Diş çürükleri, iltihaplar ağız kokusunu tetikleyen önemli unsurlardır. Ağızda oluşan bakteri ise zamanla kokunun artmasını sağlar.
Sahurda yaptıktan sonra diş fırçalanır mı?
Ramazan ciddiyetine göre uygun düşen, iftardan sonra ve sahurdan önce dişlerin fırçalanmasıdır. Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş macunu ile diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulmaktadır.Sahurda diş fırçalamak dogru mu?
İftar ve sahurdan sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda asitlenmeye ve diş çürümelerine neden olur. Bu durum enfeksiyon yolu ile birçok hastalığa da davetiye çıkarabilir. Diş çürüklerinden ve ağız kokusundan korunmak için, iftar ve sahurdan sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerekir.Diyanet işleri Diş fırçalamak orucu bozar mı?
Diyanet açıkladı… DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI? Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yazan bilgilere göre, boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220).
Diş macunu tadı orucu bozar mı?
Diyanete göre eğer diş macunu ile diş fırçalandığında dikkat edilmez ve boğaza diş macununun tadı geçerse oruç bozulacaktır.
Oruçluyken ağız kokmaması için ne yapmalı?
İftarda ve sahurda bol bol su tüketin. Çok su içmek dilinizin kurumasını engelleyerek; ağız içindeki bakterileri minimumda tutar, tükürük salgısını artırarak ağız kokusunu azaltır. Domates, kereviz, pırasa, maydanoz, elma gibi su içeriği bol olan sebze ve meyveleri tüketin. Lokmaları iyi çiğneyin.Oruçlunun ağız kokusu nasıl giderilir?
Süt ürünlerini sahurda tükettiğiniz takdirde tükürük bezlerinin daha fazla tamponlama yaptığı bilinmektedir. Bu da ağız kokusunu engeller. Bunun yanı sıra diş fırçalarken gargara, nane ve karanfil gibi ağız kokusuna iyi gelen içerikli diş macunları da tercih edilebilir.Ağza gelen balgamı yutmak orucu bozar mı?
Balgam eğer ağız kısmına hiç gelmediyse yutmak oruca herhangi bir zarar vermiyor. Ancak ağız içerisine geldiği takdirde balgamın dışarı atılması gerekiyor. Temiz olmayan bir madde olarak kabul edildiği için hem sağlık açısından hem de oruç açısından böylesi daha makbul kabul ediliyor.