SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
Ramazanda Nelere Dikkat Etmeliyiz
Ramazanda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir
Ramazan ayı orucla birlikte hem ruhumuzu hem de bedenimizi dinlendirir Peki 11 aydan sonra beslenme duzenimizin değiştiği bu ayda nelere dikkat etmeliyiz?
İftar sonrasında vucuda ağırlık vermekte, aşırı uyku hali, hareketsizlik neticesinde metabolizmanın hızı yavaşlamakta Sahurda Tok tutacağına inanılan borek, corek tarzı hamur işleri uykudan kalkıldığında midede ağırlık, yanma ve ekşimeye neden olabilmekte
Kilo verme eğilimi olanlar sahursuz oruc tutmaya calışarak zaten yavaşlamış metabolizmanın hızını daha da duşurerek, vucudun yağ depolama oranını arttırmakta ve ağırlık kazanımına katkıda bulunmaktadır Yetersiz sıvı tuketimi sonucunda dehidratasyon (aşırı su kaybı) riski olan vucudun, direnci kırılmakta ve metabolizma yine yavaşlamaktadır Ramazan ayında artan sedanter yaşam sebebiyle vucudun ağırlık kazanma hızı daha da aktifleşmekte ve ağırlık kontrolu sağlanamamaktadır Yanlış beslenme uygulamaları neticesinde vucudun vitamin ve mineral dengesi bozularak, hastalıklara karşı direnc azalmakta Boylelikle metabolizma hızı duşmektedir Dengesiz ve yuksek yağ ağırlıklı beslenme sonucunda vucudun uzun aclık doneminden sonra, yağ depolamaya acık olması da eklenince ağırlık kazanımı hızlanmaktadır
ahurda su tuketimi arttırılmalı, 1 litreye yakın tuketilmeli İftarda oncelikle vucudun sıvı ihtiyacı karşılanmalı İcindeki kateşin ve teofilin gibi antioksidan madde iceriğinden dolayı acık şekilde siyah cay veya yeşil cay tuketimi uygun olacaktır İftarda bir kase corbayla acılışı yapmak ve yavaş tuketerek sindirimi kolaylaştırmak amac olmalı Sonrasında zeytinyağlı yemekler sıcak tercih edilmeli Ardından 3 ile 4 kofte kadar et ve et urunleri tuketilmeli Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek yukarıda da bahsettiğim gibi ağırlık kazanımını arttıracağı ve sindirimi zorlaştıracağı icin uygun miktarda ve lif oranı yuksek buğdaylı ya da kepekli ekmek tuketimi uygun olacaktır 18 ramazan pidesinin, 1 dilim ekmeğe eşdeğer olduğu unutulmamalı Kalsiyum, fosfor ihtiyacını karşılamaya yonelik iftarda sut ve sut urunlerinden bir su bardağı tuketilmeli
Ramazanda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir
Ramazan ayı orucla birlikte hem ruhumuzu hem de bedenimizi dinlendirir Peki 11 aydan sonra beslenme duzenimizin değiştiği bu ayda nelere dikkat etmeliyiz?
İftar sonrasında vucuda ağırlık vermekte, aşırı uyku hali, hareketsizlik neticesinde metabolizmanın hızı yavaşlamakta Sahurda Tok tutacağına inanılan borek, corek tarzı hamur işleri uykudan kalkıldığında midede ağırlık, yanma ve ekşimeye neden olabilmekte
Kilo verme eğilimi olanlar sahursuz oruc tutmaya calışarak zaten yavaşlamış metabolizmanın hızını daha da duşurerek, vucudun yağ depolama oranını arttırmakta ve ağırlık kazanımına katkıda bulunmaktadır Yetersiz sıvı tuketimi sonucunda dehidratasyon (aşırı su kaybı) riski olan vucudun, direnci kırılmakta ve metabolizma yine yavaşlamaktadır Ramazan ayında artan sedanter yaşam sebebiyle vucudun ağırlık kazanma hızı daha da aktifleşmekte ve ağırlık kontrolu sağlanamamaktadır Yanlış beslenme uygulamaları neticesinde vucudun vitamin ve mineral dengesi bozularak, hastalıklara karşı direnc azalmakta Boylelikle metabolizma hızı duşmektedir Dengesiz ve yuksek yağ ağırlıklı beslenme sonucunda vucudun uzun aclık doneminden sonra, yağ depolamaya acık olması da eklenince ağırlık kazanımı hızlanmaktadır
ahurda su tuketimi arttırılmalı, 1 litreye yakın tuketilmeli İftarda oncelikle vucudun sıvı ihtiyacı karşılanmalı İcindeki kateşin ve teofilin gibi antioksidan madde iceriğinden dolayı acık şekilde siyah cay veya yeşil cay tuketimi uygun olacaktır İftarda bir kase corbayla acılışı yapmak ve yavaş tuketerek sindirimi kolaylaştırmak amac olmalı Sonrasında zeytinyağlı yemekler sıcak tercih edilmeli Ardından 3 ile 4 kofte kadar et ve et urunleri tuketilmeli Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek yukarıda da bahsettiğim gibi ağırlık kazanımını arttıracağı ve sindirimi zorlaştıracağı icin uygun miktarda ve lif oranı yuksek buğdaylı ya da kepekli ekmek tuketimi uygun olacaktır 18 ramazan pidesinin, 1 dilim ekmeğe eşdeğer olduğu unutulmamalı Kalsiyum, fosfor ihtiyacını karşılamaya yonelik iftarda sut ve sut urunlerinden bir su bardağı tuketilmeli