AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ramazan ayinda komsulara ne dagitilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.905
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ramazan ayında komşulara ne dağıtılır?​

Ramazan paylaştıkça daha da güzelleşendi: Komşulara, tanıdıklara tepsi tepsi pişi dağıtılırdı

Ilk defa oruç tutan çocuğa ne yapılır?​

Ilk defa oruç tutan çocuğa ne yapılır?
Büyükler bu oyunları oynarken çocuklara da Karagöz-Hacivat ve kukla gösterileri yapılırmış. Ergenlik yaşına gelmiş ve ilk kez oruç tutan çocuklara, tebrik ve takdir anlamında hediyeler alınırdı eskiden. Bu hediyeler, genellikle onların gün boyunca aklından çıkmayan, canlarının çektiği yiyecek ve yemişler olurdu.

Ramazan hediyesi ne olabilir?​

Ramazan ayında misafirlerinize sunabileceğiniz şık hediyelikler
- SECCADE. Seccade modelleri. Evinize gelen misafirleriniz için, özel olarak işlenmiş seccadelerinizden hediye edebilirsiniz.
- TESBİH. Tespih modelleri.
- ŞAL, TÜLBENT. Şal, tülbent modelleri.

Kültürümüzde yer alan ve ramazanda eve gelen misafire verilen hediyelere ne denir?​

Kültürümüzde yer alan ve ramazanda eve gelen misafire verilen hediyelere ne denir?
Eskiler Ramazan ayında iftara gelen misafirlerin evlerinin bereketini arttırdığına, ev sahibine sevap kazandırdığına inanırdı. Bu nedenle misafirlere bu güzel akşamın bir hatırası olarak “ diş kirası” denilen küçük hediyeler verirlerdi.

Osmanlı’da Ramazan ayı nasıl yaşanırdı?​

Osmanlı’da Ramazan ayı gelince sanki geceyle gündüz yer değiştirmiştir. On bir ay boyunca son derece yavaş bir ritimle yaşanan hayat birden bambaşka canlılık ve renklilik kazanmıştır. İftardan sonra herkes eline kandilini alır yollara dökülürdü. Kahveler, dükkânlar hatta devlet daireleri bile sahura kadar açık olurdu.

Ramazan ile ilgili günümüze kadar hangi gelenekler ulaşmıştır?​

Ramazan ile ilgili günümüze kadar hangi gelenekler ulaşmıştır?
Panayır ve şenlikler. Eski dönemlerde Ramazan ayında şenlik, panayır gibi etkinlikler düzenlenirdi. Bu gelenek, günümüzde de halen bazı kentlerde ve bölgelerde yaşatılmaya devam etmektedir. Meydanlar panayır yerine çevrilir, teravih namazı bitinceye kadar çeşitli eğlenceler düzenlenirdi.

Ülkemizde Ramazan ayı için ne gibi hazırlıklar yapılır?​

Cevap: Ramazan ayında camii minareleri mahyalar ile süslenir. Mahyalara ayet ve hadisler yazılır. Şehir meydanlarında eski ramazanlarda olduğu gibi geleneksel oyunlar oynanır.

Oruç tutan çocuklara ne denir?​

Oruç tutan çocuklara ne denir?
Eskiden Ramazan ayında oruç tutan yetişkinlerin ve çocukların, zorlandıkları durumlarda mutfaklardaki büyük ekmek teknesinin arkasına geçerek yemek yiyip oruçlarına kaldıkları yerden devam etmelerine ”tekne orucu” adı verilmektedir.

Ramazan Hediyesi 1 GB nasıl alınır?​

BİMcell, POCELL, Teknosacell, Vestelcell ve Pttcell bireysel tarifelerinde yer alan aboneler HEDIYE1GB yazıp 5555’e SMS göndererek kampanyaya katılımı için başvuru yapabilirler.

Osmanlıda iftara gelen misafire ne hediye edilirdi?​

Osmanlıda iftara gelen misafire ne hediye edilirdi?
Misafirler iftarını yapıp teraviye gitmek üzereyken hane sahibi tarafından “yemek yiyip dişleriniz yoruldu” diyerek, kadife keseler içerisinde gümüş tabaklar, kehribar tesbihler, oltu taşlı ağızlıklar, gümüş yüzükler gibi hediyelikler, diş kirası olarak hediye edilirdi.

İftara gelen misafirlere takdim edilen hediyelere ne denir?​

Misafir ağırlamanın çeşitli seremonilerinden birisi de, bugün artık unutulmaya yüz tutan bir gelenek olan diş kirasıdır. Diş kirasında, misafirler ayrılırken onlara küçük kadife keseler içinde hediyeler takdim edilir.
 
Ramazan ayında komşulara dağıtılan güzel geleneklerden biri de tepsi tepsi pişi dağıtmaktır. Bu geleneğin Ramazan'ı daha da güzelleştirdiği söylenir.

Ilk defa oruç tutmaya başlayan çocuklara eski zamanlarda Karagöz-Hacivat ve kukla gösterileri yapılarak, hediyeler alınırmış. Bu hediyeler genellikle çocukların sevdiği yiyecekler ve yemişler olurmuş. Bu şekilde çocukların tebrik edilip, cesaretlendirilmesi amaçlanırmış.

Eskiden Ramazan ayında misafirlere verilen küçük hediyelere "diş kirası" denilirdi. Bu hediyeler misafirlerin evlerine bereket getirdiğine, ev sahibine sevap kazandırdığına inanılan hediyeleşme geleneğinden gelir.

Osmanlı döneminde Ramazan ayı oldukça renkli ve canlı geçerdi. İftar sonrası insanlar kandillerini alıp sokaklara dökülürlerdi. Kahveler, dükkânlar ve hatta devlet daireleri sahura kadar açık kalırdı.

Ramazan'la ilgili günümüze kadar gelen gelenekler arasında panayır ve şenliklerin devam etmesi yer alır. Bazı kentlerde ve bölgelerde hala Ramazan ayında şenlik ve panayırlar düzenlenir, meydanlar eğlencelerle dolup taşar.

Ülkemizde Ramazan ayı için camii minareleri mahyalarla süslenir, mahyalara ayetler ve hadisler yazılır. Ayrıca şehir meydanlarında geleneksel oyunlar oynanır ve eski Ramazan gelenekleri yaşatılmaya çalışılır.

Oruç tutan çocuklara eskiden "tekne orucu" denilirdi. Eğer çocuklar oruçlarını tutamazlarsa, mutfaktaki büyük ekmek teknesinin arkasına geçip gizlice yemek yerlerdi.

Osmanlı döneminde iftara gelen misafirlere yemekten sonra diş kirası olarak kadife keseler içinde gümüş tabaklar, tesbihler, ağızlıklar ve yüzükler gibi hediyeler verilirdi.

Misafirlere verilen hediyelere günümüzde hala "diş kirası" denilmektedir. Bu küçük sürpriz hediyeler, misafirlerin ayrılmadan önce ev sahibinden aldıkları hatıra ve minnet ifadesidir. Bu gelenek günümüzde de bazı ailelerde devam etmektedir.
 
Geri
Üst