AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

ramazan ayı ile ilgili kavramlar

SoruCevap

Yeni Üye
Ramazan ayı ve oruc ile ilgili kavramlar

Ramazan; Arapca kokenli bir sozcuk olup, Ramaza(cok sıcak olma) kokunden gelir Bunun sebebi muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabul ediyor olmasıdır

Bazı Arap ulkelerinde Ramazan yerine Fitrsozcuğu kullanılır Fitr, Arapca kahvaltı demektir Hicri takvime gore yılın dokuzuncu ayı İslamiyet'te Ramazan, oruc tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir Hicri Takvim bir ay takvimi olduğu icin yıllar, miladi takvimden 11 12 gun kısadır Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde one kayar Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir

ramazan ayı ile ilgili kavramlar

Sahur,
İmsak,
İftar,
Mukabele,
Teravih namazı,
Fitre

Ramazan ayında sahur, imsak, iftar vb sozcuklerini sık sık duyarız Bu sozcuklerin anlamlarını bilmek bunları doğru bir şekilde anlamlandırmamıza ve kullanmamıza yardımcı olur Boylece oruc ibadetini doğru, kurallarına uygun bir şekilde yerine getirmiş oluruz

Orucumuzu sağlıklı bir şekilde yerine getirmek icin; niyet etmek, niyetin başlama ve bitme zamanını bilmek, tan ağarmaya başlamasından guneş batıncaya kadar orucu bozan şeylerden sakınmak gerekir

Sahur ne demektir?

Sahur: Oruc tutmak icin sabah namazından once sahur vaktinde yemek yenir Geceleyin kalkılan zamana sahur, bu zamanda yenilen yemeğe de sahur yemeğidenir

İmsak ne demektir?

İmsak: Sozluk anlamı, tutmaktır Yemek yemenin yasaklandığı, orucun başlama zamanına imsak vakti denir Sabah şafak sokmeden onceki vakit olan imsak vakti, aynı zamanda sabah namazının başlangıcıdır İmsak vaktinin başlamasından itibaren orucu bozacak davranışlardan sakınmak gerekir Orucun vakti akşam gun batıncaya kadar devam eder

İftar ne demektir?

İftar: Orucun sona erdiği vakit olan guneşin battığı ve akşam namazının vaktinin girdiği zamana denir İftar yemeğini yiyerek o gunku orucumuzu tamamlamış oluruz

İftar Duası

Peygamberimizin iftar yaptığı dualardan biri şoyledir:
Allah'ım, senin icin oruc tuttum Sana inandım Sana guvendim Senin verdiğini yiyeceklerle orucumu acıyorum Verdiğin nimetlere şukurler olsun
İftar duasını bu şekilde yapmak şart değildir İsteyenler icinden geldiği gibi istedikleri şekilde dua edebilirler

Orucumuzu actığımız zaman olan iftar vakti, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak icin butun gun ac ve susuz geciren oruclunun en duygulu olduğu andır Kendisi icin akşama kadar oruc tutarak ibadet eden kimsenin duygularını en iyi bilen ve duyan Allah'tır İftar vaktinde icten yapılan duaları kabul eder
Alıntı

Geri