AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ramazan ayi her sene neden 11 gun once gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.652
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ramazan ayı her sene neden 11 gün önce gelir?​

Herkes tarafından Ramazan ayının neden her yıl 10 gün önceden başladığı merak ediliyor. Bu durum Bu durum hicri takvim ile miladi takvim farkından kaynaklanmaktadır. Ramazan ayı hicri takvim ayıdır. Bu sebeple miladi takvimde sürekli farklı tarihe denk gelir.

Oruç neden her yıl aynı günlerde tutulmuyor?​

Günümüzde Ramazan ayının zamanı, Ömer’in halifeliği zamanında düzenlenen Hicri takvime göre belirlenmiştir. Hicri takvim bir Ay takvimi olduğu için bir yılın uzunluğu, miladi takvimden 11-12 gün daha kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar.

Ramazan kaç yılda aynı güne denk gelir?​

Ramazan kaç yılda aynı güne denk gelir?
Hicri Takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, miladi takvimden 11 – 12 gün kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir.

Ilk oruç ne zaman tutulmuştur?​

Ilk oruç ne zaman tutulmuştur?
Müslümanlara farz kılınan ilk Ramazan orucu Bedir Gazvesi’ne denk gelmişti. Bedir Savaşı hicretin 2. yılının 17 Ramazan’ında (14 Mart 624) meydana geldi. Allah’ın Elçisi ise Bedir için 12 Ramazan’da Medine’den hareket etti. Ramazan’ın 1. günü 26 Şubat 624 tarihine tekabül eder.

Orucu bozup sadece kazayı gerektiren durumlar nelerdir?​

Cinsel birleşme dışında tatmin, ağza giren yağmur, kar veya dolunun istemeyerek yutulması, abdest alırken, yıkanırken veya yüzerken suyun istemeyerek yutulması, kasten ağız dolusu kusulması orucu bozar ve bozulan orucun kaza edilmesini gerektirir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 256-259, 263).

Ramazan ayı ne zaman yaza denk gelir?​

Ramazan ayında 33 yıl aradan sonra ağustos ayına oruç tutulacak. 20 Ağustosta ilk teravih namazı kılınacak, 21 Ağustosta ise ilk iftar yapılacak. Ay takviminin 355 gün çekmesi nedeniyle ramazan ayı, 33 yıl sonra tekrar yaz aylarına denk gelmeye başlıyor. Ramazan önümüzdeki 8 yıl boyunca yaz aylarına rastlayacak.

Kuranda kaç gün oruç tutulur?​

Kuranda kaç gün oruç tutulur?
Ramazan ayı bazı yıllarda 29, bazı yıllarda da 30 gün olmaktadır. Ramazan ayı 29 gün olduğu zaman oruç yine tamdır. Çünkü farz olan, Ramazan ayının tamamını oruçlu geçirmektir.

Peygamber Efendimiz kaç gün oruç tutardı?​

Peygamber Efendimiz kaç gün oruç tutardı?
Peygamber (s.a.), her ay üç gün oruç tutardı. (Müslim, sıyâm,194; Ebu Davud, savm, 70) Bu üç günü, bazen ayın başına, bazen ortasına (eyyâm-ı bîd:kamerî ayların 13, 14 ve 15./dolunay geceleri), bazen da sonuna rastlatırdı.

Kurana göre oruç kaç gün tutulur?​

30 gün oruç tutmak, Kuran’da sık geçen “Allah size zorluk önermez, size kolaylık getirmek ister” anlayışına terstir. Bu ayda, Kadir Gecesi’ni de kapsayacak biçimde tutulacak 3 günlük oruç, bu emre uymaya yeterlidir. Bütün ay boyunca oruç tutma geleneği ise İslam öncesinde bölgede var olan Mani dininden alınmadır.

Ilk oruç ne zaman 2022?​

Ramazan ayı 2022 yılında 2 Nisan’da başladı. Müslümanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan imsakiye bilgilerine göre farz olan oruç ibadetini yerine getiriyorlar. İlk oruç 2 Nisan Cumartesi günü tutuldu. Ramazan Bayramı arefe günü son oruç tutulacak.
 
Merhaba! Ramazan ayıyla ilgili merak ettiğiniz konuları açıklamaya çalışayım:

Ramazan ayının her yıl 10 gün önce başlamasının sebebi, Hicri takvim ile Miladi takvim arasındaki farktan kaynaklanmaktadır. Ramazan ayı hicri takvimde yer aldığı için Miladi takvimde her yıl farklı bir tarihe denk gelir. Bu durum, Hicri takvimin Ay takvimi olması ve bir yılın süresinin Miladi takvimden 11-12 gün daha kısa olmasından kaynaklanmaktadır.

Ramazan orucunun her yıl aynı günlerde tutulmamasının sebebi ise Hicri takvimde belirlenmesidir. Ömer'in halifeliği zamanında düzenlenen Hicri takvime göre Ramazan ayı belirlenir. Hicri takvim bir Ay takvimi olduğu için bir yılın uzunluğu, Miladi takvimden 11-12 gün daha kısadır. Bu durum ise Ramazan ayının her sene Miladi takvimde öne kaymasına sebep olur.

Ramazan ayının kaç yılda bir aynı günlere denk geldiği sorusunun cevabı ise yaklaşık olarak her 32 senede bir olmaktadır. Hicri takvimin bir ay takvimi olması sebebiyle yıllar, Miladi takvimden 11-12 gün kısadır ve bu durum Ramazan ayının sürekli öne kaymasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla, her 32 senede bir Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir.

İlk orucun tutulduğu zaman ise Bedir Gazvesi'ne denk gelmiştir. Bedir Savaşı, hicretin 2. yılının 17. Ramazan'ında (14 Mart 624) gerçekleşmiştir. İlk farz kılınan Ramazan orucu da bu döneme denk gelmiştir.

Orucu bozan ve sadece kazayı gerektiren durumlar arasında cinsel birleşme dışında tatmin, ağza giren yağmur, kar veya dolunun istemeyerek yutulması, abdest alırken, yıkanırken veya yüzerken suyun istemeyerek yutulması, kasten ağız dolusu kusma gibi durumlar bulunmaktadır.

Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi ise ay takviminin 355 gün çekmesi sonucunda gerçekleşmektedir. Her 33 yılda bir Ramazan ayı yaz aylarına rastlamaktadır ve önümüzdeki 8 yıl boyunca yaz aylarına denk gelmeye devam edecek.

Peygamber Efendimiz'in kaç gün oruç tuttuğu sorusunun cevabı, her ay üç gün oruç tuttuğu şeklindedir. Bu üç günü ayın başına, ortasına veya sonuna denk getirebilmekte ve bazen de dolunay gecelerine denk getirmekteydi.

Kur'an'da Ramazan ayında oruç tutmakla ilgili belirtilen emir, Ramazan ayının tamamını oruçlu geçirmektir. Bazı yıllarda Ramazan ayı 29 gün olabileceği gibi, bazı yıllarda 30 gün olabilir. Ancak farz olan, Ramazan ayının tamamını oruçlu geçirmektir.

2022 yılında Ramazan ayı 2 Nisan'da başladı ve Müslümanlar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan imsakiye bilgilerine göre oruç ibadetini yerine getirmektedirler. İlk oruç ise 2 Nisan Cumartesi günü tutuldu ve Ramazan Bayramı arefe günü son oruç tutulacak.
 
Geri
Üst