AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

RAM mi daha hizli ROM mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

RAM mi daha hızlı ROM mu?​

ROM ise kalıcı hafıza birimidir. Cihazınızı kapattığınızda RAM’deki veriler silinir ancak ROM’daki veriler silinmez. RAM çok hızlı çalışırken ROM nispeten daha yavaştır. RAM daha yüksek kapasiteliyken ROM daha düşük bir kapasiteye sahiptir.
Bellekte depolama nedir?
Bellek, verilerin kısa süreli olarak saklandığı birimi ifade ederken, depolama ise verilerin uzun süreli olarak saklandığı birimi ifade eder.

RAM geçici mi?​

Türkçe karşılığı Rastgele Erişimli Hafıza olan RAM (Random Access Memory), bir tür veri depolama veya hafıza birimidir. Depolanan bilgileri hızlıca ulaşılmasını sağlar. Hard disk veya USB belleklerden oldukça farklı olan RAM bellek, ihtiyaç olan bilgileri kalıcı olarak değil geçici olarak saklar.
Bellek aşamaları nelerdir?
Hafıza aşamaları
İşitsel bellek ya da yankı bellek duyusal belleğimizin çevremizden bize ulaşan tüm kısa süreli işitsel bilgilerden sorumlu bir parçasıdır. Çeşitli çalışmlar göstermiştir ki bu sistem daha çok miktarda bilgiyi görsel bellekten daha uzun süre (ortalama 3-4 saniye)bdepolayabiliyor.
RAM da bilgiler kalıcı olarak saklanır mı?
RAM’de sadece işlemcide çalışan program parçaları tutulur ve elektrik kesildiği anda RAM’deki bilgiler silinir. Bilgilerin kalıcı olarak saklandığı yer teker(disk)’dir. Bu iki kavram bilgisayarı kullanmaya yeni başlayan insanlar tarafından genellikle karıştırılır.

RAM neden geçici?​

RAM’in yetersiz olduğu durumlarda ise istenilen işlem ya çok yavaş olur ya da hiç yerine getirilemez. İhtiyaç duyulan bütün bilgileri geçici olarak saklayan RAM bellekte, bilgisayar veya diğer cihazlar kapatıldığında lazım olan enerji kesildiği için bütün bilgiler kaybolur.
ROM bellekte ne var?
Bilgisayarda bellek tipleri ROM, RAM, PROM, EPROM, EEPROM, Flash Bellek, Ön bellek olarak tanımlanmıştır. Programların kalıcı olarak durduğu sadece okunabilen bellek tipidir. ROM’lar yapımcı ya da kullanıcı tarafından değiştirilmemek üzere konulmuş program komutlarını içerir.
 
Geri
Üst