AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Rahimde septum ne demek?

Editör

Yeni Üye

Rahimde septum ne demek?​

Uterusu ortadan ikiye ayıran doğuştan gelen bir anomalidir. Anne karnında uterus ve vajina sağ ve sol olarak iki ayrı parça halinde iken orta hatta intrauterin 9-11 haftalarda birleşerek tek organ haline dönüşürler, bu birleşme çeşitli nedenlerle tam olmadığı zaman uterin septum oluşmaktadır.

Uterin anomaliler ne demek?​

Tıbbi terminolojide uterus rahim, uterin ise “rahime ait” anlamına gelmektedir. Uterin anomali ise rahimde anatomik (yapısal) problemleri tarif etmektedir. Konjenital (kongenital) ise “doğuştan gelen” anlamına gelmektedir.

Transvers vajinal septum ne demek?​

Transvers vajinal septum ne demek?
Septum rahmin bir duvar veya perde ile yukarıdan aşağıya doğru ikiye bölünmüş olmasına verilen isimdir. Derinliğine göre yani rahmin alt bölmesine ne kadar indiğine göre şiddeti değişir. Daha az sıklıkla olmak üzere bikornus uterus, didelfis uterus ve diğer füzyon defektleri de görülebilir.

Rudimenter horn ne demek?​

Rudimenter horn’lu unikornuat uterus, kadın genital sisteminin nadir izlenen müllerian anomalisidir ve uterin anomalilerin %5-10’unu oluşturur (2, 3). Bu anomalide tek taraflı müller kanalı normal gelişirken, diğer taraf anormal maturasyon göstermektedir.

Septum gebeliğe engel mi?​

Rahimde Septum/perde varlığı, kısırlık (infertilite) nedeni olmayıp, oluşan gebelikte, rahim içi hacminin daralmasına bağlı olarak düşük/erken doğum riskini arttırır. Önceleri sadece geç düşükler septum ile ilişkilendirilir iken, bugün erken düşüklere de yol açabileceği de kabul edilmektedir.

Rahim anomalileri nelerdir?​

Rahim anomalileri nelerdir?
Rahimde olan bazı problemler doğuştan olmayıp sonradan da ortaya çıkabilir. Mesela rahim içi polip, myom ya da yapışıklık sonradan olan rahim anomalileridir. Bu problemler ağrılı adet görme, düzensiz adet ya da aşırı adet kanaması olması, ara kanama, adetin azalması ya da sürekli olması gibi sorunlara yol açabilir.

Rudimenter horn gebelik nedir?​

Rudimenter hornlu unikornuat uterus, kadın genital sisteminin en nadir müllerian anomalisidir ve insidansı 1/100.000’dir. Müllerian anomalilerin obstetrik komplikasyonları ektopik gebelik, habitüel abortus, prematürite ve malpresentasyondur.

Rahimde perde olursa ne olur?​

Rahimde perde, yukarıdan aşağıya doğru rahmi ikiye bölen bir duvar veya perde anlamına gelmektedir. Sonuç olarak, rahim içindeki hacmin daralmasına neden olabilir ve dolayısıyla gebelik sırasında bazı sorunlara yol açabilir. Rahimde perde varlığı genellikle kısırlık (infertilite) nedeni değildir, ancak oluşan gebelikte riskleri artırabilir.

Örneğin, rahim içi hacmin daralması erken doğum veya düşük riskini artırabilir. Geçmişte sadece geç düşüklerle ilişkilendirilen septumlar, artık erken düşüklere neden olabileceği de kabul edilmektedir. Dolayısıyla, rahimde perde varlığı gebelik sırasında bazı riskler taşıyabilir ve bu nedenle gebelik takibi ve yönetimi dikkatle yapılmalıdır. Uzman bir sağlık profesyoneli tarafından yakından izlenen bir gebelik süreci, bu tür anatomik varyasyonlara sahip olan bireyler için önemlidir.

Geri