AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Rahimde kist muayenesi nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.713
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Rahimde kist muayenesi nasıl yapılır?​

Spekulum muayene bakire olan kadınlara yapılmamaktadır. Spekulum muayenesinden sonraki aşama elle muayene yani manuel muayene evresidir. Kadının rahminde veya yumurtalıklarındaki miyom ya da kist benzeri yapılar elle hissedilebilmektedir. Bu muayene yapılırken doktor iki parmağını vajinanın içerisine yerleştirir.

Vajinal kanama varken muayene yapılır mı?​

Vajinal kanama varken muayene yapılır mı?
Regl döneminde jinekolojik muayene yapılabilir mi? Kanamanın varlığı bazen muayeneyi özellikle gerekli kılar. Kanamanın kaynağının neresi olduğu özellikle önemlidir. Bu nedenle kanama varlığında muayene yapılamaz diye bir kural yoktur.

Vajinal tuşe neden yapılır?​

Genel olarak gebelik dönemini nasıl geçirdiğinizi tetkik ettikten sonra pelvik muayene yapar.İlk vajinal muayene doğum eyleminin yönetilmesi açısından önemlidir. Vajinal muayene (vajinal tuşe) de rahim ağzının açıklığı,sertliği,kalınlığı kontrol edilir.Su kesesi varlığına bakılır.
Jinekolojik ultrasonografi ile özellikle de rahimin yapısı, pozisyonu, büyüklüğü, rahimden kaynaklanmış tümörler ve myomlar, rahim iç zarı (endometrium) ve her iki yumurtalığın yapısı, yumurtalık kist ve tümörleri ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir.

Pelvik muayene ne demek?​

Pelvik muayene ne demek?
Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37. haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır, vajinal yolla yapılan bu muayeneye halk arasında alttan muayene de denir.
Pelvik muayenede nelere dikkat edilmeli?​
Pelvik muayenede elle yapılan muayene: Doktor bir elinin işaret ve orta parmağını vajinaya yerleştirir, diğer elini de karın alt kısmına bastırır. Bu incelemede ilk önce iki el arasında kalan rahimin büyüklüğü, kıvamı, varolan rahime ait kitleler ve rahimin duruş şekli (öne dönük, ters) not edilir.

Vajinal ultrasonda kist görülür mü?​

Vajinal ultrasonda kist görülür mü?
Çikolata Kisti (Endometrioma) Tanısı Muayene sırasında saptanan yumurtalık kistlerinin ayırıcı tanısında transvajinal ultrasonografi çok önemli rol oynar. Çikolata kistlerinin tanısı ultrasonografi ile konulabilmektedir. Ultrason ile tümoral kist olma olasılığı varsa ameliyat yapılması gerekir.

Vajinal ultrason bekarlara yapılır mı?​

Bekarlara aletle bakılmaz, vajinal ultrason yapılmaz. Bekarlara üstten (abdominal) ultrason yapılır. İdrar torbasının dolu olması gerekir. Cinsel aktifseniz vajinal (alttan) ultrason yapılır.

Vajinal ultrason ile nelere bakılır?​

Vajinal ultrason ile nelere bakılır?
Alttan yapılan ultrason (Vajinal ultrason) Vajina ve rahim ağzı spekulum muayenesi sonucunda net olarak değerlendirilir, elle yapılan muayene ile de rahim ve yumurtalıklar hakkında fikir edinilir.

Alttan muayene olamıyorum ne yapmalıyım?​

Vajinismus sorunu çözülmeden, hastanın vajinal muayenesi oldukça zor yada imkansız olabilir. Bu gibi durumlarda hastanın muayene edilmesi için hastaya sedasyon verilebilir. Yani anestezi doktoru tarafından hasta kısa süreli olarak uyutulabilir. Sedasyon altında muayene, muayenehane koşullarında yapılabilmektedir.

Kadın doğum kontrolüne ne zaman gidilmeli?​

Kadın doğum kontrolüne ne zaman gidilmeli?
Evli ya da bekar her kadın 6 ayda veya yılda bir kez kadın doğum uzmanına giderek jinekolojik muayene yaptırması oldukça önemlidir. Jinekolojik muayene olası hastalıkların önlenmesi için erken tanı ve tedavisinde çok önemlidir.
 
Rahimde kist muayenesi genellikle kadınlar için önemli bir sağlık kontrollerinden biri olabilir. Bu muayene genellikle jinekolojik bir muayene kapsamında yapılır ve bir dizi adımdan oluşabilir. Öncelikle, spekulum muayenesi yapılabilir. Ancak, spekulum muayenesi bakire olan kadınlara genellikle uygulanmaz.

Spekulum muayenesinden sonra gelen adım ise elle muayene veya manuel muayenedir. Bu aşamada, doktor kadının rahminde veya yumurtalıklarında miyom veya kist gibi yapıları elle hissedebilir. Bu muayene sırasında doktor, vajinanın içine iki parmağını yerleştirir ve yapıları kontrol eder.

Vajinal kanama durumunda muayene yapılabilir. Regl döneminde jinekolojik muayene yapılabilir mi sorusu da sıkça karşılaşılan bir sorudur. Kanamanın kaynağının belirlenmesi için muayene önemli olabilir ve kanama durumu muayene yapılmasına engel oluşturmaz.

Vajinal tuşe muayenesi genellikle kadınların jinekolojik sağlık durumlarının değerlendirilmesi için yapılır. Bu muayene sırasında rahim ağzının açıklığı, sertliği, kalınlığı ve su kesesi gibi detaylar incelenebilir. Ayrıca, jinekolojik ultrasonografi ile rahim yapısı, boyutu, tümörler, myomlar, yumurtalıkların durumu, kistler ve tümörler detaylı bir şekilde incelenebilir.

Pelvik muayene, pelvis bölgesinin değerlendirilmesini amaçlayan bir muayene türüdür. Genellikle gebelik döneminde annenin pelvis kemiklerinin değerlendirilmesi için yapılır. Bu muayene alttan muayene veya çatı muayenesi de denilebilir.

Pelvik muayenede dikkat edilmesi gereken noktalar arasında, doktorun vajina içine parmaklarını yerleştirmesi ve rahimdeki büyüklük, kitleler, duruş şekli gibi detayları kontrol etmesi yer alabilir.

Vajinal ultrason, vajinal bölgenin detaylı olarak incelenmesine yardımcı olabilir. Bu ultrason muayenesi sırasında rahim, yumurtalıklar ve çeşitli yapılar görsel olarak incelenebilir. Bekarlara genellikle vajinal ultrason yapılmaz, ancak cinsel aktif olan bireylere bu tür bir ultrason yapılabileceği belirtilmektedir.

Vajinal ultrason ile rahim, yumurtalıklar, kistler, tümörler gibi yapılar detaylı bir şekilde incelenebilir. Bu muayene, jinekolojik sağlık durumunun değerlendirilmesinde önemli bir rol oynayabilir.

Vajinismus sorunu yaşayan bireylerde vajinal muayene zor veya imkansız olabilir. Bu durumda sedasyon gibi yöntemler kullanılarak muayene sırasında rahatlık ve konfor sağlanabilir.

Kadınlar, genel sağlık kontrolleri kapsamında düzenli olarak kadın doğum uzmanına gitmeli ve jinekolojik muayenelerini yaptırmalıdırlar. Bu muayeneler erken teşhis ve tedavi açısından önemli olabilir ve sağlığın korunmasına yardımcı olabilir. Kadınların sağlık kontrolünde düzenli olarak hekimlerini ziyaret etmeleri önemlidir.
 
Geri
Üst