AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Rahim Tahliyesi Nasıl ve Hangi Şartlarda Gerçekleştirebilir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Rahim tahliyesi yani halk arasında bilinen adıyla kürtaj günümüzde halen gebelik sonlandırmada kullanılan bir yöntemdir. İstenmeyen gebeliklerde uygulandığı gibi bazen kalp atışı izlenemeyen, kalbi duran, boş gebelik denen anembryonik gebeliklerde, üzüm gebeliği diye bilinen Mol gebeliklerde de uygulanmaktadır.

Kürtaj asla bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilmemelidir. Ancak bazı sosyal durumlar nedeniyle hastalarımız istenmeyen gebelikler için bu konuda talepte bulunmaktadır.

ÜlkemizdeKürtaj uygulaması kanun ve mevzuatlarla düzenlenmiştir. Bunlara göre;

Gebeliği 10 haftayı geçmemiş,

18 yaşından büyük bekar kadınlar,

Evli olan Kadınlar eşlerinin onayı da alınarak kürtajyaptırabilir.

Kürtaj gebe kalmayı engeller mi?

Eskiden metal aletlerle yapılankürtaj işlemi sonrasında rahim iç tabakasının hasarlanması ve iyileşen iç dokunun birbirine yapışması sonucu adet görememe ve gebe kalamama sorunlarıyla kendini gösteren ve Ashermann Sendromu olarak adlandırılan durum günümüzde çok nadir görülmektedir. Bugün plastik borularla Rahim içinin vakum şeklinde çekilmesi ile vakum kürtaj işlemi yapılmaktadır. Bu yöntemle dikkatli yapılan kürtaj sonrasında istenmeyen durumlar çok nadir görülmektedir.

Yukarıda anlatılan bu risk nedeniyle çiftlere kürtajın bir doğum kontrol yöntemi olmadığı anlatılmalı ve istenemeyen gebeliklerle karşılaşmamak için kişiye özel doğum kontrol yöntemleri önerilmelidir.

Kan Uyuşmazlığı ve Kürtaj ?

Kan grubuna bakılmaksızın Annenin Rh negatif(-), babanın Rh pozitif (+)olduğu tüm çiftlerde kan uyuşmazlığı vardır. Bebeğin kan hücreleri ve dolaşımı ise 7-8 hafta civarında başlamaktadır. Bebeğin kan grubu ise doğmadan (özel testler hariç) bilinemeyeceği için bebeğin pozitif olma olasılığı nedeniyle kürtaj sırasında Rh (-) negative annenin pozitif kan grubu ile karşılaşıp ona karşı tepki vermemesi için kan uyuşmazlığı iğnesi yapılıp yapılmaması gündeme gelen önemli konudur.
 
Geri
Üst