- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 209.996
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Rahim duvarı düzensizliği nedir?
Tıpta endometrial hiperplazi olarak tanımlanan rahim duvarı kalınlaşması, endometriumun ya da farklı bir deyişle rahim içi duvarının normalden fazla kalınlaşması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kadın üreme organlarından biri olan rahim, bebeğin içinde geliştiği ve çoğunluğu kastan oluşan bir dokudur.Menopozda rahim duvarı kalınlaşması kanser midir?
Rahim duvarı kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) kanser değildir.
Rahim duvarı kalınlığına ne iyi gelir?
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Rahim duvarında kalınlaşma çoğu zaman progesteron haplarıyla düzeltilir. Tedavinin ne kadar süreceği, ilacın hangi dozda alınacağı rahim duvarının kaç mm kalınlaştığına ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişir. Doğru tedaviye hekiminiz karar verecektir.Rahim duvarı neden ince olur?
Adet döneminde rahim duvarı doğal olarak kendiliğinden incelir. Ancak adet dönemi bittikten sonra rahim duvarı tekrardan kalınlaşır. Doğum yapmak da yine rahim duvarının incelmesine neden olan doğal durumlar arasında yer alır. Kürtaj, doğum kontrol hapı, menopoza girmek gibi durumlarda da rahim duvarı incelebilir.
İhtiyaç duyması hâlinde ise dilatasyon ve kürtaj ile rahim içi tabakadan doku da alabilir (Bu uygulama, halk arasında rahim duvarı kalınlaşması kürtajı olarak bilinir.). İşlem kapsamında öncelikle rahim ağzı genişletilir, akabinde özel bir alet (küret) ile rahim duvarından örnek alınır.
Rahim duvarı ne demek?
Rahmin dış duvarı myometrium, iç duvarı ise endometrium olarak tanımlanır. Kastan oluşan bir doku olan rahmin iç kısmı, ortalama her 28 günde bir adet döngüsünde yaşanan hormonal değişime bağlı olarak kendini gebelik sürecine hazırlamak için bir miktar kalınlaşır.
Rahim duvarı kalınlaşması nedir neden olur?
Rahim Duvarı Neden Kalınlaşır? Rahim duvarında kalınlaşmanın temel sebebi, progesteron hormonunun yeterince salgılanmıyor oluşudur. Böyle bir senaryoda görülen olağan dışı kanamalar, progesteron hormonunun azalmasıyla değil, östrojen hormonu sebebiyle aşırı kalınlaşmış duvarın dökülmesiyle yaşanır.Rahim duvarı kalınlaşması kendiliğinden geçer mi?
Tıbbi adı endometrial hiperplazi olan rahim kalınlaşması, bazen kendi kendine düzelir. Rahim kanseri çoğu zaman kanserli değildir ve basit müdahalelerle tedavi edilir. Hiperplazinin atipik hücrelere ilerlememesi için takip çok önemlidir.
Rahim kalınlaşması nasıl geçer?
Vakum yöntemi ile rahimden parça alınması işlemi ise gebelik kürtajı yöntemine benzemektedir. Vakum ile pipelle nakülüne göre daha kalın karmen kanül kullanılarak rahim duvarlarından biyopsi alınır. Bu işleme rahim duvarı kalınlaşması adı verilmektedir.Rahim duvarı kalınlaşması için hangi ilaçlar kullanılır?
Örneğin, kalınlaşmayla birlikte kanser riskinin de azaltılması için menopoz döneminde östrojen bazlı ilaçların etkileri progesteron ile karşılanabilir. Ayrıca, şayet aralıkları uzun (düzensiz) bir âdet döngüsü söz konusuysa progesteron takviyesi yapılabilir.
Günlük E Vitamini (400 IU) için – Yapılan araştırmada, E Vitamini takviyesinin, alan kadınların yarısının rahim kalınlığını artmaya başladığını göstermiştir. Aspirin alın. Aspirin kan akışını arttırır ve bu da rahim zarının kalınlaşmasına yardımcı olur.
Rahim duvarı incelmesi sonucu ne olur?
Rahim duvarı incelmesi, rahim iç tabakasının (rahim duvarının) normalden daha ince olması durumudur. Sağlıklı bir gebelik için rahim duvarının kalınlaşıyor olması gerekir. Rahim incelmesi sorunu yaşayanlarda ise aksine bir durum söz konusu olduğundan embriyo rahme tutunamayabilir ya da gebelik düşükle sonuçlanabilir.
Rahim içi biyopsi sonrası hasta nelere dikkat etmeli?
Alınan doku örneği incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Rahim içi biyopsisi işlemi tamamlandıktan sonra hasta eve dönebilir. 1 hafta boyunca lekelenme tarzında hafif kanamaların oluşması mümkündür. Bu nedenle cinsel ilişkiye girilmemesi önerilir.Rahim duvarı kalınlaşması neden oluşur?
Rahim duvarında kalınlaşmanın temel sebebi, progesteron hormonunun yeterince salgılanmıyor oluşudur. Böyle bir senaryoda görülen olağan dışı kanamalar, progesteron hormonunun azalmasıyla değil, östrojen hormonu sebebiyle aşırı kalınlaşmış duvarın dökülmesiyle yaşanır.