- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 250.424
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Rahim ağzı dikişi sonra nelere dikkat edilmeli?
Riskleri nelerdir?Servikal yetmezlik ne zaman anlaşılır?
Hamileliğin 2. trimesterinde (Gebeliğin 14. haftasından sonra, genellikle 18.-22. haftaları arasında) bazı faktörlere bağlı olarak ya da ağrı, sancı, kasılma gibi ortada belirli bir neden olmaksızın rahim ağzının erkenden açılması, yumuşaması ya da incelmesi durumuna servikal yetmezlik veya rahim ağzı yetmezliği adı …
Serklaj ne zaman iyileşir?
Acil serklaj durum saptandığı anda profilaktik serklaj ise gebeliğin 13-14. haftalarında yapılır. İşlemden sonra kramp benzeri hafif ağrılar, lekelenme ve akıntı olabilir. Bu şikayetler birkaç gün içerisinde geçer. İşlemden sonra hasta, hastanede genellikle en fazla bir gün kalır.Serklaj dikiş sonrası nelere dikkat edilmeli?
Öncelikle serklaj sonrası doktor kontrolleri kesinlikle aksatılmamalıdır. Ameliyat sonrasında hafif kanama (maksimum 2-3 gün), akıntı veya kramplar olabilir; ama süre ve şiddet takip edilmelidir. Kötü kokulu bir vajinal akıntı olup olmadığı da takip edilmeli ve doktora gidilmelidir.
SERKLAJ KİMLERE YAPILIR? Bilinen ve tanısı konmuş sevikal yetmezlik varlığında ya da rutin incelemelerde servikal yetmezliği düşündüren bulgular saptandığında serklaj konması planlanır. iken işlem yapılmazsa rahim ağzı (serviks) yetmezliğine bağlı erken doğum riski oluşur.
Rahim ağzı açıklığı neden olur?
Rahim ağzı yetmezliğinin tam sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak herhangi bir nedenle rahim ağzının zarar görmüş olduğu durumların bu soruna sebep olduğu düşünülmektedir: Geçirilmiş bir cerrahi (servikal miyom çıkarılması, konizasyon, leep v.b.) ya da travmatik bir doğuma bağlı rahim ağzı zarar görmüş olabilir.
Servikal yetmezlik tanısı nasıl konur?
Tanı– Servikal yetmezlik tanısı, öykü ya da öykü ve TVU ile yapılan servikal uzunluk ölçümünün kombinasyonu ile konulur. İlerlemiş servikal dilatasyonu olan hastalarda sadece muayene de tanı için yeterlidir.Serklaj olanlar normal doğum yapabilir mi?
Transabdominal serklaj uygulanan hastalarda sezaryen doğum önerilmektedir ve serklaj sütürü sezaryen doğum sırasında alınabilir veya bırakılabilir. Serklajı olan ve 24-34.ncü gebelik haftaları arasında su gelişi olan kadınlarda enfeksiyon veya erken doğum riski yoksa eğer 48 saat süreyle serklaj alınmayabilir.
Serklaj dikişi alındıktan sonra doğum ne zaman olur?
Eğer normal vajinal doğum planlanıyorsa dikiş 37. gebelik haftasında alınır. Genelde dikişin alınmasını takiben çok kısa bir sürede doğum gerçekleşir. Sezaryen planlanan doğumlarda ise dikiş sezaryen sonrasında alınır.Servikal serklaj yapılmazsa ne olur?
Bilinen ve tanısı konmuş sevikal yetmezlik varlığında ya da rutin incelemelerde servikal yetmezliği düşündüren bulgular saptandığında serklaj konması planlanır. iken işlem yapılmazsa rahim ağzı (serviks) yetmezliğine bağlı erken doğum riski oluşur.
Rahim ağzının açılması, ‘dilatasyon’ adı ile tanımlanmaktadır. Kısacası; rahim ağzı açıklığı, doğumun gerçekleşmesi ve bebeğin dışarıya çıkabilmesi için gerekli olan vajinal açıklık olarak tanımlanabilir.
Rahim ağzı uzunluğuna nasıl bakılır?
Rutin gebelik takibinde, gebeliğin ilk üç ayında rahim ağzı vajinal ultrason ile ölçülüyor, ayrıca basit ve ağrısız bir muayene yapılıyor. Bu tetkikler sonrası rahim ağzı 25 mm.’nin altındaysa rahim ağzı yetmezliğinden şüpheleniliyor.