AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Radyoterapinin yan etkileri var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.894
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Radyoterapinin yan etkileri var mı?​

Tedavi sırasında oluşan şikayetler radyoterapi uygulanan bölgeye göre değişir. Cilt değişiklikleri, saç dökülmesi, halsizlik, diare, yutma güçlüğü, idrar yapmada yanma gibi etkiler olabilir.

Beyin ışın tedavisi kaç gün sürer?​

Beyin ışın tedavisi kaç gün sürer?
Bu anlamda, Işın Tedavisi (Radyoterapi), 1 ila 10 hafta gibi bir süre boyunca, haftada beş gün olacak şekilde uygulanır. Seanslar o hastaya özel olarak oluşturulan tedavi planına bağlı olarak 10-30 dakika arasında sürebilir.

Radyasyonun etkisi ne zaman geçer?​

Radyasyonun etkisi ne zaman geçer?
Genellikle intravenöz enjeksiyonla verilen teknesyum’un tamamı pratik olarak 24 saatte vücuttan atılır. Eğer iyot-131 kullanılıyorsa vücuttan tamamen temizlenmesi için pratik olarak 1 ay geçmelidir. Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.

Radyoterapinin yan etkileri ne kadar sürer?​

Çoğu yan etki yavaş yavaş başlar. Genellikle tedavinin ikinci haftasının bitmesiyle başlar. Bazı yan etkiler tedaviden sonra haftalar ya da aylarca sürebilir. Çoğu yan etki tedavinin bitmesinden bir ay sonra ortadan kalkar.

Radyasyonun etkilerini nasıl azaltabiliriz?​

Radyasyonun etkilerini nasıl azaltabiliriz?
Radyasyondan Korunmanın 10 Yolu
- 1- Telefonun hoparlörünü kullanın.
- 2- Dolu batarya ile gezin.
- 3- Konuşmak yerine yazın.
- 4- Araç sürerken telefonla konuşmayın.
- 5- Düşük radyasyon değerlerine sahip bir telefon kullanın.
- 6- Sabit telefon kullanın.
- 7- Çağrı sesi kesilene kadar bekleyin.
- 8- Kısa kesin.

Radyasyon vücutta kalır mı?​

Radyasyon vücutta kalır mı?
Tomografi olan bir hastanın vücudunda radyasyon kalır. Bu radyasyonun vücuttan atılması gerekir. Tomografide Alınan Radyasyon Vücuttan Kaç Günde Atılır? Tam olarak vücuttan tomografi ile alınmış radyoaktif maddeler normal koşullarda 12 ya da 13 günde tamamen vücuttan uzaklaştırılır.

Radyoterapiden sonra saçlar ne zaman çıkar?​

Kemoterapiden sonra saçlar ne zaman çıkar? Kemoterapi bittikten sonra saçlar yaklaşık 1-3 ayda saçlar yeniden uzamaya başlar. Saçlarınızın tamamen yeniden gelişmesi genellikle yaklaşık 6-12 ay sürer. Yeni saçlar yeniden oluştuğunda, dokusu eskisinden farklı hissedilebilir.

Radyoterapi en fazla kaç seans olur?​

Radyoterapi en fazla kaç seans olur?
Çoğunlukla 3 ila 9 hafta boyunca haftada 5 kür olarak uygulanan radyoterapi, bazen günde bir defadan fazla da yapılabilir. Hastaya günlük olarak küçük dozlarda verilen radyoterapinin her seansı yaklaşık 15 dakika kadar sürer.
 
Radyoterapinin yan etkilerine değindiniz ve bazı sorular sordunuz. Radyoterapi tedavisinin yan etkileri tedavi edilen bölgeye göre değişebilir. Cilt değişiklikleri, saç dökülmesi, halsizlik, diare, yutma güçlüğü, idrar yapmada yanma gibi etkiler görülebilir. Bu yan etkiler genellikle tedavinin ikinci haftasının sonunda başlar ve bazıları tedavi bittikten sonra haftalar ya da aylarca devam edebilir. Ancak çoğu yan etki tedavinin bitiminden bir ay sonra hafifler.

Radyoterapinin seans süresi hasta özelinde farklılık gösterebilir. Genellikle radyoterapi tedavisi 1 ila 10 hafta sürebilir ve haftada beş gün uygulanır. Seanslar genellikle 10-30 dakika arasında sürer.

Radyoterapiden sonra saç dökülmesi genellikle kemoterapiden kaynaklanır. Kemoterapiden sonra saçlar yaklaşık 1-3 ay içinde dökülmeye başlar ve genellikle 6-12 ay arasında tamamen tekrar uzar. Yeni saçlar çıktığında dokusu eskisinden farklı hissedilebilir.

Radyasyonun vücutta kalması durumu genellikle tıbbi görüntüleme tekniğiyle alakalıdır. Örneğin, tomografi sırasında vücuda verilen radyasyonun vücuttan atılması gereklidir. Tam olarak vücuttan atılan radyoaktif maddeler genellikle 12-13 günde uzaklaştırılır.

Radyasyonun etkilerini azaltmak için önerilen bazı yöntemler arasında telefonu hoparlörle kullanmak, dolu bataryayla dolaşmak, konuşmak yerine yazmak, araç sürerken telefonla konuşmamak, düşük radyasyon değerlerine sahip telefon kullanmak, sabit telefon tercih etmek ve çağrı sesi kesilene kadar beklemek gibi önlemler alabilirsiniz.
 
Geri
Üst