AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Radyoterapinin yan etkileri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Radyoterapinin yan etkileri nelerdir?​

Radyoterapi tedavisinde en çok görülen yan etkiler, halsizlik ve deride değişimlerin oluşmasıdır. Bu belirtiler vücutta bulunan her türlü tümörün tedavisinde görülebilir. Diğer yan etkiler ise tedavinin vücudunuzda uygulandığı bölgeye göre değişiklik gösterebilir.

Radyasyon tedavisinde radyasyon tedavisi nasıl yapılır?​

Radyasyon tedavisi için ilk uygulama, uzman doktorunuz ve fizik mühendisi denetimi ve gözetiminde radyoterapi teknikerleri ile beraber yapılır, sonraki günler tedaviniz aynı şekilde radyoterapi teknikerleri tarafından devam ettirilir. Radyasyon tedavisi süresince belirli periyotlarla doktorunuza kontrol muayenesi olacaksınız.
Radyasyon tedavisi, kanserli hastalarda uygulanabilir.?
Radyasyon tedavisi, Radyasyon Onkolojisi Kliniklerinde kanserli hastalarda tek yöntem olarak uygulanabildiği gibi, cerrahi ve kemoterapi ile beraber aynı anda ya da ardışık olarak uygulanabilir. Tüm kanserli hastaların %52’sine tedavinin bir aşamasında radyasyon tedavisi uygulanmaktadır.
Ülkemizde radyasyon tedavi yöntemleri geliştirilmiş ve geliştirilmiştir.?
Günümüze dek fizik ve bilgisayar teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak gelişmiş ve son yıllarda modern radyasyon tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Ülkemizdeki radyasyon tedavi birimleri de bu teknolojik gelişmelere paralel olarak kendilerini ve tedavi ünitelerini geliştirmiş ve geliştirmektedir.

Bu yöntemlerden biri de Radyasyon tedavisidir.?​

Bugün için kanser tedavisinde etkili olan ana yöntemler; cerrahi, kemoterapi, ve radyasyon tedavisidir. Radyasyon tedavisi kanserli hastalara, Wilhelm Conrad Röntgen’in 1895’de X ışınını keşfinden hemen sonra uygulanmaya başlamıştır.

Tedavi sırasında oluşan şikayetler radyoterapi uygulanan bölgeye göre değişir. Cilt değişiklikleri, saç dökülmesi, halsizlik, diare, yutma güçlüğü, idrar yapmada yanma gibi etkiler olabilir.

Radyoterapinin yan etkileri ne zaman başlar?​

Çoğu yan etki yavaş yavaş başlar. Genellikle tedavinin ikinci haftasının bitmesiyle başlar. Bazı yan etkiler tedaviden sonra haftalar ya da aylarca sürebilir. Çoğu yan etki tedavinin bitmesinden bir ay sonra ortadan kalkar.
Işın tedavisi bağırsaklara zarar verir mi?
Işın tedavisi sonucu kalın bağırsağın son bölümünde yaralar gelişebilir. Bu iltihabi yaralar nedeni makattan kan gelmesi ve akıntı gibi şikayetler olabilir. Buna radyasyon proktiti denir. Radyasyon tedavisi kısırlığa neden olabilir.
Işın tedavisi sonrası neler olur?
Radyoterapi tedavisinin uygulandığı bölgede cilt dokusunda bazı yan etkiler gelişebilir. Bu yan etkiler üzerine basmakla solan hafif kızarıklıklarla başlar (güneş yanığı gibi) ve sulu, açık yaralara kadar gidebilir. Kimi durumlarda diş çürümelerine neden olabilir. Ağız içinde yaralara neden olabilir.

Radyoterapi beyne zarar verir mi?​

Radyasyon sağlıklı beyin dokusunda hasara da neden olabilir. Bu duruma radyasyon nekrozu denir. Nekroz baş ağrısı, havale ve hatta ölüme bile neden olabilir. Çocuklarda radyasyon, beyinde hasara neden olarak öğrenme sorunları veya büyüme ve gelişmede yavaşlamaya neden olabilir.

Akıllı ilacın yan etkileri nelerdir?​

İshal, karaciğer fonksiyonlarında bozulma, akne oluşumu, tırnakta meydana gelen değişimler, kuru cilt, saç pigmentasyonunun azalması, kan pıhtılaşması ve yara iyileşmesinde bozulma, yüksek tansiyon, nadir olarak mide veya bağırsakta delinme gibi durumlar kanser tedavisinde akıllı ilaç yan etkileri arasındadır.
Işın tedavisi sonrası saçlar ne zaman çıkar?
Kemoterapiden sonra saçlar ne zaman çıkar? Kemoterapi bittikten sonra saçlar yaklaşık 1-3 ayda saçlar yeniden uzamaya başlar. Saçlarınızın tamamen yeniden gelişmesi genellikle yaklaşık 6-12 ay sürer. Yeni saçlar yeniden oluştuğunda, dokusu eskisinden farklı hissedilebilir.
Işın tedavisi ne zaman başlar?
Geleneksel Radyoterapi Tedavİsİ Radyoterapi, kemoterapi uygulanacak vakalarda tercihen kemoterapiden sonra, ek bir sistemik tedavi gerekmeyen ya da sadece hormon tedavisi uygulanacak hastalarda ise cerrahiden sonra tercihen en az 3 hafta içerisinde başlıyor.

Fototerapi yan etkileri nelerdir?​

Tedavinin yan etkileri nelerdir?

Işın tedavisi alan hasta nasıl beslenmeli?​

Yiyecek ve içecekler sıcak ya da soğuk olmamalı ve mutlaka “ılık” olmalı. Proteinden zengin yiyeceklerle beslenmek önemli olduğu için balık, tavuk, et mutlaka tüketilmelidir. Tahıllı yiyeceklerin yanı sıra içerdiği yüksek protein nedeniyle yumurta beyazı, haşlama yoluyla bol miktarda tüketilebilir.
Beyin radyoterapi kaç seans alınır?
Tüm beyin radyasyonu: Tüm beyin radyasyonu, tümör hücrelerini öldürmek için bütün beyne radyoterapi (ışın tedavisi) uygular. Tüm beyin için radyoterapi alan kişiler, genellikle, iki ila üç hafta boyunca 10 ila 15 kür tedaviye ihtiyaç duyarlar.
Beyin metastaz tedavisi mümkün mü?
Beyin metastazı birçok belirti ve semptomlara neden olabilir. Kanseri beyne yayılmış kişilerin tedavisi genellikle ya cerrahi ya radyasyon tedavisi (ışın tedavisi) ya da ikisi birdendir. Bazı durumlarda, kemoterapi ve immünoterapi faydalıdır.
 
Geri
Üst