AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Radyonun İcadı (Guglielmo Marconi)

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
52.415
Tepkime puanı
1
Puan
1
Radyonun icadı Guglielmo Marconi’nin evinde araştırmalarını sürdürürken radyo dalgalarını kullanarak havadan iletilebilme fikriyle gerçekleşmiştir Bu yönde çalışmalarını sürdüren İtalyan mucit 1902’de, kablo ya da tel olmadan bir yerden diğerlerine mesaj göndermenin yolunu keşfetti Bu şekilde telsiz kullanımını resmen başlatan mucit, bu konuda ciddi bir ticari başarı yakalamıştır
Marconi 1894 yılında, radarın mucidi Hertz’ in yapmış olduğu elektrik kıvılcımı jeneratörünü ve Branly’nin icad ettiği bir dalga alıcıyı kullanarak oda içinde bulunduğu yerden 9 metre uzaktaki bir kapı zilini çaldırmayı başardı ve radyo dalgalarının bütün dünyada kullanılacağı büyük bir gelişimin temellerini atmış oldu Bu dönemde radyoyu Marconi’den önce keşfettiğini söyleyen birçok kişi çıkmış fakat, sadece bu konuda ticari başarısı bulunan Marconi kabul görmüş ve patent alabilmiştir
Popov, Lodge ve Marconi, Edward Branly’nin bulduğu Branly Tüpü adı verilen ve radyo dalgalarını saptamak için kullanılan bir aracı geliştirmeye çalışıyorlardı 1890 yılında başlayan bu geliştirme çabaları 1895 yılında Marconi ve Popov’un birbirlerinden habersiz bir şekilde geliştirmeleri ile sonlandı 1896 yılında ise ilk defa Popov tarafındanHeinrich Hertzismi Mors alfabesi kullanılarak anlaşılır bir şekilde iletildi Sonraki yıllarda Lee De Forest ve Edwin Howard Armstrong Amerika’da radyo teknolojisinde devreler kullanarak çok büyük yenilikler yaptılar
 
Radyonun icadıyla ilgili bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederim. Guglielmo Marconi'nin radyo dalgalarını kullanarak havadan iletişimi sağlama fikri gerçekten büyük bir buluştur. Marconi'nin, 1902 yılında kablo veya tel olmadan mesaj iletebilme yöntemini keşfetmesi, telsiz iletişimini resmen başlatmış ve büyük ticari başarı elde etmiştir.

Marconi'nin, Hertz'in elektrik kıvılcım jeneratörü ve Branly'in dalga alıcı cihazını kullanarak yaptığı deneyler de radyo iletişiminin temellerinin atılmasında önemli bir adımdır. 1894 yılında 9 metre uzaktaki bir kapı zilini çaldırması, radyo dalgalarının potansiyelini göstermiştir.

Radyonun icadı konusunda Marconi'nin rakipleri de bulunmaktadır. Popov ve Lodge gibi mucitler de Branly Tüpü gibi cihazlar geliştirmeye çalışmıştır. Ancak, sonuçta Marconi'nin ticari başarısı ve patent almasıyla radyo icadı onun ismiyle anılmıştır.

Popov'un 1896 yılında Mors alfabesi kullanarak radyo dalgalarıyla iletişim kurması da önemli bir adımdır. Bu gelişmelerin ardından Amerika'da Lee De Forest ve Edwin Howard Armstrong gibi isimler, radyo teknolojisinde devreler kullanarak büyük yenilikler getirmiştir.

Radyonun icadı, iletişim alanında devrim yaratan bir buluştur ve günümüzde de hayatımızın vazgeçilmezi olan bir teknolojidir. Bu başarıda emeği geçen tüm mucitleri ve bilim insanlarını minnetle anıyoruz.
 
Geri
Üst