AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Radyoaktif iyot tedavisinin yan etkileri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.210
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Radyoaktif iyot tedavisinin yan etkileri nelerdir?​

Radyoaktif İyot Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
- Mide bulantısı
- Tat kaybı
- Ağız kuruluğu.
- Göz kuruluğu.
- Boyunda hassasiyet.
- Tükürük bezlerinin şişmesi.
- Yorgunluk.

Atomun yan etkileri nelerdir?​

Atom tedavisinin bazı yan etkileri olabilir. Nadiren de olsa geçici bir süre için boyunda ağrı veya hassasiyet gözlenebilir. Tükürük bezlerinde şişlik görülebilir. Mide rahatsızlığı olan kişilerde tedaviden sonraki erken dönemde mide bulantısı görülebilir.

İyot nedir yan etkileri?​

İyot nedir yan etkileri?
Verilen radyoaktif iyot dozuna bağlı olarak bazen boyunda duyarlılık ve hafif mide bulantısı, Tükürük bezlerinde şişme, uzun dönemde ağız kuruluğu, tat alma duyusunda geçici azalma, Tükürük bezinin zarar görmemesi için limon suyuyla da ağız çalkalamak ve sakız çiğnemek gerekir.

Atom tedavisi riskli mi?​

Atom tedavisi zannedilenin aksine korkulacak bir tedavi değildir. Uygulaması oldukça kolaydır; tedavi sadece bir hapın yutulmasından ibarettir. Ciddi bir yan etkisi yoktur.

Nükleer tıp radyasyon vücuttan nasıl atılır?​

Nükleer tıp uygulamalarında hastalar çok düşük düzeyde radyasyona maruz kalır. Uygulanan radyofarmasötikler düşük radyasyonlu, kısa ömürlü ve vücutta birikim yapmayan radyoaktif maddeler olup kendiliğinden fiziksel olarak yarılanarak azaldığı gibi, idrarla, terle ve bağırsaklar aracılığıyla da vücuttan atılır.

Atom tedavisi saç döker mi?​

Atom tedavisi saç döker mi?
Tedavide verilen radyoaktif iyot kapsülünün herhangi bir kötü tadı veya kokusu yoktur, hasta tedavi esnasında herhangi bir şey hissetmez. Diğer kemoterapi yöntemlerinde izlenen saç dökülmesi görülmez, mide-barsak sistemine bağlı oluşan yan etkilerin bu tedavide oluşması çok nadirdir.
İyotun zararları var mıdır?​
İyot Fazlalığı ve Zararları: Fazla miktarda iyot alınması tiroit bezinin hormon üretimini bozarak iyot eksikliğinde görülen durumların oluşmasına neden olur. Ayrıca, deride alerji ve sivilce görülebilir.
Atom hangi hastalara verilir?​
Halk arasında atom tedavisi olarak bilinen işlem, radyoktif yani ışın yayan iyot atomunun hastaya verilmesi işlemidir. Tiroit kanseri sebebi ile ameliyat olan hastalarda tümör çapı büyükse veya tümör tiroit bezinin dışına çıkmışsa ameliyat olduktan sonra hastaya atom tedavisi uygulanır.

Atom alan kişi ne yapmalı?​

Atom alan kişi ne yapmalı?
Tedaviden sonra hastalar en az 2 gün işe dönmemelidir. Eğer diğer insanlarla (özellikle gebelerle) yakın temas söz konusu ise bu süre daha da uzatılmalıdır. Ne kadar süre sonra işe başlanması gerektiğine hekiminiz karar verecektir.
 
Radyoaktif iyot tedavisinin yan etkileri hakkında bilgi vermişsiniz. Mide bulantısı, tat kaybı, ağız kuruluğu, göz kuruluğu, boyunda hassasiyet, tükürük bezlerinin şişmesi ve yorgunluk gibi yan etkiler olabileceği belirtilmiş.

Atom tedavisinin yan etkilerine de değinmişsiniz. Nadiren boyunda ağrı veya hassasiyet, tükürük bezlerinde şişlik ve mide bulantısı gibi geçici yan etkiler gözlenebileceği belirtilmiş.

İyotun yan etkileri konusunda, radyoaktif iyot dozuna bağlı olarak boyunda duyarlılık, hafif mide bulantısı, tükürük bezlerinde şişme, ağız kuruluğu ve tat alma duyusunda geçici azalma gibi etkiler gözlemlenebileceği ifade edilmiş.

Atom tedavisinin riskli olup olmadığına dair açıklık getirilmiş. Atom tedavisinin korkulacak bir tedavi olmadığı, uygulamasının kolay olduğu ve ciddi bir yan etkisinin olmadığı vurgulanmış.

Atom tedavisinin saç döküp dökmediğine dair bilgi verilmiş. Saç dökülmesinin görülmediği, diğer kemoterapi yöntemlerindeki gibi yan etkilerin nadiren meydana geldiği belirtilmiş.

İyotun zararları hakkında, fazla miktarda iyot alınmasının tiroit bezinin hormon üretimini bozabileceği ve deride alerji ile sivilce gibi sorunlara neden olabileceği ifade edilmiş.

Atom tedavisinin hangi hastalara verildiği konusuna da değinilmiş. Tiroit kanseri ameliyatı sonrasında tümör çapının büyük veya tümörün tiroit bezinin dışına çıktığı durumlarda hastaya atom tedavisi uygulandığı aktarılmış.

Son olarak, atom alan kişinin neler yapması gerektiğiyle ilgili bilgi verilmiş. Tedaviden sonra en az 2 gün işe dönmemesi gerektiği, özellikle gebelerle temasın uzun süre sonra gerçekleştirilmesi ve işe başlama konusunda doktorunun vereceği kararın takip edilmesi gerektiği belirtilmiş.
 
Geri
Üst