Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Radyasyonun Zararları Kısaca Radyasyonun Zararları Nedir

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Radyasyonun Zararları kısaca,
Radyasyonun Zararları nelerdir,

Radyasyon ya da ışınım, ışın dalgaları yoluyla ya da parçalar halinde enerji yayılmasıdır. Radyasyonun diğer bir tanımı, Uzayda yayılan elektromanyetik ışınların oluşturduğu unsurlardır. Bu ışınlar cep telefonu,bilgisayar ve daha birçok elektronik maddelerden oldukça fazla yayılmaktadır. Bu nedenle insanlar sürekli radyasyon tehdidi altındadırlar; çünkü elektronik aletler insanların hayatlarının artık vazgeçilmez parçaları haline gelmiştir.
Radyasyonun X ışınları, ultraviyole ışınları, kızıl ötesi ışınları, mikro dalga ışınları, radyo dalgaları gibi ışınları insan sağlığını fazlasıyla tehdit etmektedir. Radyasyon sebebiyle insanların yaşadığı doğal çevre git gide kirlenmektedir ve doğal çevrenin dengesi bozulmaktadır. Mesela Çernobil patlamasının sonuçlarına baktığımızda radyoaktif atıklar sebebiyle o bölgede çevre kirliliği baş göstermiştir. Bu bölgedeki toprak verimliliği yok olmuştur. Çernobil patlamasında 30 insan direk radyoaktif ışınlarıyla etkileşime girdiğinden dolayı hayata veda etmiştir. Bu patlama sonrasında kuşaktan kuşağa aktarılacak hastalıkların tohumları ekilmiştir. Ayrıca Çernobil patlamasıyla birlikte atmosfere gelen ışınlar gittikleri yerlerde de radyoaktif ışınları taşıyıp insan sağlığına zararlara sebep olmuşlardır.

Radyasyonun insan sağlığına ve çevreye verdiği zararlar saymakla bitmez. Radyasyonun yaydığı radyoaktif ışınların çevreye, insanlara, bitkilere ve tüm canlılara verdiği zararlar yıllar belkide asırlar sonrasında ortaya çıkıp kendini gösterebilir.

Radyoaktif ışınlar özellikle gençlerde bebeklerde gözleri olumsuz yönde etkileyip görme bozukluğuna yol açmaktadır. Dediğimiz gibi radyasyonun zararları bulunduğu bölge ile sınırlı kalmaz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Çernobil patlaması Ukrayna’da meydana gelmiştir fakat hava kütleleri halinde yayılan ışınlar Karadeniz Bölgesi’ni bile etkilemiştir.
 
Geri
Üst