Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Radyasyonun canlilar uzerindeki etkileri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Radyasyonun canlılar üzerindeki etkileri nelerdir?​

Yüksek dozda radyasyona maruz kalmış bireylerde görülebilecek baslıca hastalıklar şunlardır: Kanda ve kan yapan organlarda tahribat (anemi, lösemi), ciltte ateş yanığını andıran yaralar, gözde katarakt, kısırlık, kanser ve kalıtımsal bozukluklar.

Radyasyonun çevreye verdiği zararlar nelerdir?​

Çevreye rastgele atılan radyoaktif maddeler insan, hayvan ve bitki sağlığına olumsuz etkiler yaparak çevreyi ve ekolojik dengeyi bozmaktadır. Ayrıca radyasyon canlıda genetik değişikliklere ya da vücutta kalıcı değişikliklere sebep olabilir.
Radyoaktivitenin insan sağlığı üzerine olan etkileri nelerdir?​
Yüksek radyoaktiviteye maruz kalma radyasyon hastalığına neden olarak; mide bulantısı, yorgunluk, kusma, ishal, saç dökülmesi, kan kaybı, ağız ve boğazda yaralar, iltihaplar ve enerji kaybı gibi belirtilere sebep olur. Tüm vücudun radyasyona maruz kalmasından 5-10 dakika içerisinde ilk belirtiler ortaya çıkar.

Radyasyonun stokastik etkileri nelerdir?​

Radyasyonun stokastik etkileri nelerdir?
Stokastik etkiler: herhangi bir eşik dozuna bağlı olmadan ortaya çıkabilen radyasyon etkisidir. Ör; kanser. Deterministik (non-stokastik) etkiler: meydana geliş olasılığı, belirli bir radyasyon dozunun aşılmasını gerektiren etkilerdir.

Radyasyonun faydaları nedir?​

Radyasyonun faydaları nedir?
radyasyonun faydaları
- kan yapar kan.
- (bkz: cahit aral)
- röntgen , tomografi vb. hastalık teşhisinde görüntüleme , radyoterapi gibi kanser tedavisinde faydaları vardır.
- iki kafanız oluyor aynı anda düşünebilir ve düşündüklerinizi tek elle uygulayabilirsiniz.

Radyasyonun geç etkileri nelerdir?​

Radyasyonun geç dönem etkileri arasında radyasyona bağlı kanser gelişimi, sonraki nesillerde genetik mutasyon, geç dönem organ etkileri (tipik vasküler değişiklikler, fibröz atrofi ve tiroid disfonksiyonu), katarakt ve infertilite sayılabilir.

Radyasyon nedir ve zararları nelerdir?​

Çevreye gelişigüzel atılan radyoaktif atıklar insan, bitki ve hayvan olmak üzere tüm canlıların sağlığını olumsuz etkileyerek ekolojik dengenin bozulmasına neden olur. Radyasyon canlılar üzerinde genetik bozukluklar ve mutasyona neden olabilir. Bunun yanı sıra vücutta da kalıcı deformasyonlar ortaya çıkar.
Noniyonize nedir?​
Asit madde asit ortamda çevreye hidrojen iyonu veremediği için iyonlaşamaz. Yani noniyonize = lipofilik olarak bulunur.

İyonize ve iyonize olmayan radyasyon nedir?​

İyonize ve iyonize olmayan radyasyon nedir?
İyonlaştırıcı olmayan radyasyonun taneciklerinin enerjisi düşüktür ve maddeden geçerken yüklü iyonlar üretmez. İyonlaştırıcı olmayan elektromanyetik radyasyon yalnızca, molekül ve atomların dönüş, titreşim ve elektron değerine göre dizilimlerini değiştirecek yeterli enerjiye sahiptir.

Radyasyon hangi dokulara etki eder?​

Radyasyon hangi dokulara etki eder?
Buna bağlı olarak hücre üzerinde farklı hasarlar oluşmaktadır. Radyasyonun temel hedefi hücre içerisindeki DNA’dır. Normal şartlarda DNA kırıkları dakikalar ve saatler içerisinde tamir edilebilir ve hücre ölümü gerçekleşmez. Ancak çift sarmal kırıklarından sonra hücre ölümü gerçekleşebilir.

Aşağıdakilerden hangisi radyasyonun stokastik etkilerine örnektir?​

Kanser oluşumu ve kalı- tımsal etkiler, stokastik etkiye örnektir (9). Radyasyonun bu etkileri yapabilmesinde maruz kalınan doz büyük önem taşır. Maruziyet dozu da akut ve kronik doz olarak ikiye ayrılır.

Radyasyon alırsak ne olur?​

Radyoaktif maddeler vücutta tüm organları etkiler ama özellikle hızlı çoğalan hücreler radyasyona hemen cevap verirler. Örneğin deride kızarıklık, ülserasyon, üreme hücrelerinde sterilizasyon, gözde katarakt, saçlı deride saç dökülmesi, bağırsaklarda ishal ve bulantı bu reaksiyonlara birer örnektir.
Radyasyon belirtileri nelerdir?​
İlk günlerde semptomlar mide bulantısı, kusma ve iştahsızlığı olabilir. Bunu birkaç saatliğine ya da haftalığına küçük semptomlar takip edebilir. Bundan sonra, toplam radyasyon dozuna bağlı olarak, insanlarda enfeksiyon, kanama, dehidrasyon ve şaşkınlık gelişebilir veya az semptomlu olarak geçirilebilir.
 
Radyasyonun canlılar üzerindeki etkileri oldukça çeşitlidir. Yüksek dozda radyasyona maruz kalan bireylerde görülebilecek bazı hastalıklar arasında kanda ve kan yapan organlarda tahribat (anemi, lösemi), ciltte ateş yanığına benzer yaralar, gözde katarakt, kısırlık, kanser ve kalıtsal bozukluklar bulunmaktadır.

Radyasyonun çevreye verdiği zararlar da önemlidir. Rastgele atılan radyoaktif maddeler, insanlar başta olmak üzere hayvan ve bitki sağlığını etkileyerek çevreyi ve ekolojik dengeyi bozmaktadır. Ayrıca radyasyon, genetik değişikliklere veya vücutta kalıcı değişikliklere de sebep olabilir.

İnsan sağlığı üzerindeki etkilerine bakıldığında, yüksek radyoaktiviteye maruz kalmanın radyasyon hastalığına neden olabileceği bilinmektedir. Bu durum mide bulantısı, yorgunluk, kusma, ishal, saç dökülmesi, kan kaybı, ağız ve boğazda yaralar, iltihaplar ve enerji kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Radyasyonun stokastik etkileri ise kanser gibi belirli bir eşik dozuna bağlı olmayan etkileri ifade eder. Deterministik etkiler ise belirli bir radyasyon dozunun aşılmasını gerektiren etkilerdir. Radyasyonun faydaları arasında ise kan yapımına katkı sağlaması, hastalık teşhisinde kullanılan görüntüleme yöntemleri ve kanser tedavisindeki radyoterapi gibi yararları bulunmaktadır.

Radyasyonun geç dönem etkileri arasında radyasyona bağlı kanser gelişimi, genetik mutasyonlar, organ etkileri, katarakt ve infertilite gibi durumlar öne çıkmaktadır. Sonuç olarak, radyasyonun kontrolsüz ve yüksek dozlarda maruz kalınması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, bu nedenle önlemlerin alınması ve güvenli kullanımının sağlanması önemlidir.
 
Geri
Üst